Trabzon hurması pazarını arttırıyor

Türkiye meyve üretiminde giderek önemli bir yer tutan Trabzon hurması, pazarlarda aranan ürün haline geldi. 1990'lı yıllarda yaklaşık 10 bin ton olan Trabzon hurması üretimi 2005 yılında yaklaşık 17 bin tona ulaşmış durumda.

Aa
Trabzon hurması pazarını arttırıyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. İlker Akyüz, Türkiye'de yapılan analizlere göre 2015 yılında Trabzon hurması üretim miktarının yüzde 9,75 artarak, 18 bin tona yükseleceğinin tahmin edildiğini söyledi. Akyüz, yaptığı açıklamada, anavatanı Çin olan Trabzon hurmasının Türkiye'de kuzeyde Orta ve Doğu Karadeniz, güneyde ise Hatay, Adana ve Mersin çevresinde yetiştirildiğini belirtti.

Türkiye'ye hangi tarihte getirildiği bilinmeyen Trabzon hurmasının üretimine ilk olarak Karadeniz bölgesinde başlandığını ifade eden Akyüz, "Bugün ise ülke üretim miktarının sadece yüzde 11'i Karadeniz yöresinde yapılmaktadır. Ülkemizde 1990'lı yıllarda yaklaşık 10 bin ton olan Trabzon hurması üretimi 2005 yılında yaklaşık 17 bin tona ulaşmıştır" dedi.

Akyüz, Türkiye'de yapılan analizlere göre 2015 yılında Trabzon hurması üretim miktarının yüzde 9,75 artarak, 18 bin tona yükseleceğinin tahmin edildiğini anlatarak, şunları söyledi: "Dünyada üretilen yaklaşık 2 milyon 329 bin ton hurmanın 1 milyon 375 bin tonu Çin'de üretilmektedir. Bunu Japonya, Kore, İtalya, Brezilya ve İsrail izlemektedir. Türkiye ise Trabzon hurması üretimi yapan ülkeler arasında ilk 10'a girmektedir. Ürün son yıllarda uluslararası pazarlamaya konu olmuştur. Trabzon hurması giderek artan ölçüde gelişmiş ülkelerde ilgi görmektedir. "

"AVRUPA ÜLKELERİNDE TRABZON HURMASINA İLGİ ARTIYOR"

Türkiye'nin Arap ülkelerine olan Trabzon hurması ihracatının Körfez Krizi nedeniyle azaldığını belirten Akyüz, "Ancak son yıllarda Avrupa ülkelerinde bu meyveye ilginin arttığı ve Trabzon hurması dış ticaretinin giderek gelişeceği görülmektedir. Ülkemizden en fazla Kuveyt, Ürdün, Almanya, İsviçre ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne ihracat yapılmaktadır" diye konuştu.

Akyüz, Trabzon hurmasının piyasada bulunma süresinin toplanma zamanıyla sınırlı olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Pazarda daha uzun süre bulunabilmesi ve rasyonel bir pazarlamanın yapılabilmesi için muhafaza edilmesi gerekmektedir. Soğukta muhafaza bu amaçla büyük oranda kullanılmaktadır. Türkiye meyve üretiminde giderek önemli bir yer tutan Trabzon hurması, artık pazarlarda aranan ürün durumuna gelmiştir. " Akyüz, Trabzon hurmasının karbonhidratlar ve özellikle A ve E vitaminleri yönünden zengin olduğu için insan beslenmesinde önemli bir meyve türü olduğunu söyledi.