Muğla'yı termik santralin buharı ısıtacak

Yatağan Termik Santrali'nde oluşan atık buharı ısı enerjisine dönüştürülecek. Muğla ve Yatağan'da toplam 16 bin 500 konutun faydalanacağı projeyle kömür kullanımına göre 1'e 6 oranında daha ucuz ısınma sağlanacak

Cihan
Muğla'yı termik santralin buharı ısıtacak

Yatağan Termik Santrali'nde elektik üretimi sonucu oluşan atık buharın, Yatağan ve Muğla'da ısı enerjisi olarak kullanılması için başlatılan projenin çalışmaları devam ediyor. Santralde düzenlenen "Bölgesel Isıtma" konulu toplantıya Yeniköy-Yatağan Elektrik Üretim A. Ş. (YEAŞ) Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu, Enerji Üretim A. Ş. (EÜAŞ), Elektrik İşleri Etüd İdaresi (EİE) yetkilileri, TÜBİTAK'tan iki kişi, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden iki kişi, ALSTOM Türkiye Genel Müdürü ve iki mühendisi katıldı.

DİĞER SANTRALLERE MODEL OLACAK

Projenin tesis maliyetinin açıklanmadığı toplantıda, termik santrallerde oluşan atık buharı ısı enerjisine dönüştürme çalışmalarında Yatağan'a öncelik verildiği, projenin ülkedeki diğer termik santraller için model olacağı belirtildi.

Muğla ve Yatağan'da toplam 16 bin 500 konutun faydalanacağı projeyle kömür kullanımına göre 1'e 6 oranında daha ucuz ısınma sağlanması hedefleniyor. Böylelikle Muğla merkez ve Yatağan'ın kömür kullanımı sebebiyle oluşan hava kirliğinin de ortadan kaldırılması bekleniyor.

2,5 YILDA TAMAMLANACAK

Projenin yaklaşık 2. 5 yılda tamamlanacağını belirten YEAŞ Genel Müdürü Şerifoğlu, "2007 yılında Yatağan Termik Santrali'nin bacagazı arıtma tesisleri devreye girdi ve kirlilik ortadan kalktı. Şimdi çevreye katkı anlamında bir proje ürettik. Enerji verimliliğini arttırmak üzere termik santral atık buharını üretime dönüştürme yöntemlerimin araştırılması, geliştirilmesi ve binalarda ısıtma uygulaması projesi kapsamında termik santraller içinde öncelik Yatağan'a verildi. "dedi.

EN UCUZU BUHAR

Konutlardaki kömürle ısıtmadan kaynaklanan hava kirliliğinin ortadan kaldırılarak uluslararası standartların yakalanacağını kaydeden Şerifoğlu, "Bu projenin hayata geçirilmesiyle Muğla merkez yerleşim bölgesi ve Yatağan ilçe merkezindeki konutlar, işyerleri ve tarım alanlarının ısıtma ve soğutma ihtiyacı santralden karşılanacak. " diye konuştu. Şerifolu, doğalgaza ve normal ısınma kömürüne göre buharlı sistemin daha ucuz olduğunu sözlerine ekledi.