Konya'dan dünyaya çizgi film ihracı

Baraka Çizgi Film Atölyesi, çocuklara yönelik özenli hazırladığı çizgi filmleri Avrupa, Asya, Afrika ülkeleriyle ABD'ye pazarlıyor.

Yeni Şafak
Konya'dan dünyaya çizgi film ihracı

Konya'da kurulu bir çizgi film atölyesi, özellikle tarihi konuları mizahi bir üslupla işleyerek hazırladığı çocuklara yönelik çizgi filmleri, Avrupa, Asya ve Afrika ülkelerinin yanı sıra ABD'ye pazarlıyor. Baraka Çizgi Film Atölyesi'nin sahibi Hamza Bol, çizgi film sektöründe çalışmaya 2000 yılında İstanbul'da bir atölyede elle çizim yaparak başladığını, 3 yıl sonra Konya'ya gelerek çizgi film atölyesi kurduğunu söyledi. Türkiye'de çizgi film sektörünün gelişmediğine işaret eden Bol, ülkede geçen yıl üretilen toplam 8 saatlik çizgi filmin 7 saatlik bölümünün Konya'da kendileri tarafından 1 saatinin de İstanbul'da hazırlandığını belirtti. Bol, Osmanlı tarihi, İslam tarihi ve çeşitli konularda hazırladıkları çizgi filmlerin demolarını internet üzerinden yayınlayarak kendi çabalarıyla tanıttıklarını ve bu ürünlere dünyanın her yerinden talep geldiğini bildirdi. Ürünlerinin haklarının belirli bir zaman dilimi için Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika ülkelerindeki firmalar tarafından satın alındığını ifade eden Bol, şöyle konuştu: 'Hazırladığımız çizgi filmler, özellikle Arap ülkelerinde ilgi görüyor. Ancak Amerika ve Avrupa'dan da yoğun talep alıyoruz. Bir film hazırlanıyorsa, mutlaka bunu yapan kişinin kültüründen özellikler taşır. Yapılacak filmler global olmalı diye bir şey yok. Dünya genelinde, çizgi filmlerimizin yansıttığı kültüre karşı bir ön yargı yok. Hatta özellikle bu unsurları görmek istiyorlar. Filmde, o ülkenin kültürel yapısının yansıtılması daha çok ilgilerini çekiyor.'

Şu anda, Osmanlı-Bizans sınırında iki aile arasında geçen komik hikayelerden oluşan 10 bölümlük bir çizgi film hazırladıklarını belirten Bol, henüz ismi konulmayan bu filmle Cannes Film Festivaline katılmayı planladıklarını söyledi. Filmde bir çayın ayırdığı Osmanlı-Bizans sınırında yaşayan Osmanlı ailesi ve karşı taraftaki Rum ailesinin hikayesinin anlatıldığını belirten Bol, 'Hikayede, iki taraf arasındaki yapay düşmanlık konu ediliyor. Örneğin bir bölümde Osmanlı ailesi, sınıra yakın ev kuruyor. Karşı taraf bundan rahatsız oluyor. Ama çocuklar arasında bir sorun yok. Filmde, kavga ve savaşın kötü şeyler olduğu, çocuklara mizahi bir dille anlatılıyor. Çizgi filmin her bölümü 40'ar dakika olarak hazırlanacak' dedi.

Hazırladıkları 'Habil ve Kabil' adlı çizgi filminin de en çok ilgi gören çalışmalarından biri olduğunu belirten Bol, şöyle konuştu: 'Filmi, çocukların anlayabileceği düzeyde hazırladık. Filmde, kıskançlık ve hasetlik duygularını işledik. Habil'in yumuşak başlılığını, masum yüz hatlarıyla anlattık. Öldürme sahnesi, çocukların kötü etkilenmeyeceği şekilde hazırlandı. Kabil, Habil'in kafasına taş atıyor ve Habil düşüyor. Bu film, çocuklara öldürmenin kötü bir şey olduğunu anlatmak için yapıldı.' Ayrıca 2007 Mevlana Yılı dolayısıyla İl Kültür Müdürlüğü için Mesnevi'de geçen 'Üç Balık', 'Ayı ile Dostluk' gibi hikayelerden 10 tanesini çizgi film olarak hazırladıklarını belirten Bol, bu filmlerin dağıtımına bu ay başlanacağını kaydetti. Çizgi film sektörünün az maliyetle çok kar getiren bir sektör olduğunu ifade eden Bol, ancak Türkiye'de iş adamlarının bunun farkında olmadığını söyledi. Çin'de bir yılda 80 bin saatlik çizgi film yapıldığını ve bunun yüzde 40'ının ihraç edildiğini ifade eden Bol, 'Geri kalan bölümü ülkeye, kendi kültürünü muhafaza etmeye yöneliktir. Çocukların yılda 300 saat yabancı kültür ürününü izlediğini düşünürsek, bizim yaptığımız 8 saatlik çizgi film onlarda hiçbir etki bırakmaz. Bu açıdan ülkemizde çizgi film sektörüne daha çok önem verilmesi gerekiyor' dedi.