Berdan Barajı Mersinlilerin su ihtiyacını karşılıyor

Belediye Başkanı Macit Özcan, Berdan Barajı'ndaki su miktarının yeterli seviyede olduğunu ve Mersin'in içme suyu sıkıntısının olmadığını ifade etti. Özcan, "Su sıkıntısı yaşanmaması için her türlü önlemi aldık" dedi.

Yeni Şafak
Berdan Barajı Mersinlilerin su ihtiyacını karşılıy

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Mersin kent merkezi ile merkeze bağlı birçok köy ve beldenin içme suyu ihtiyacını karşılayan Berdan Barajı'ndaki su miktarının yeterli seviyede olduğunu ve Mersin'in içme suyu sıkıntısının olmadığını belirtti. Yaz mevsiminin etkisiyle yağışların sıfıra indiği 3-4 aylık süreyi geride bıraktıklarını kaydeden Başkan Macit Özcan, “Yağış olmadığı için bu dönemde barajlardaki sular Eylül-Ekim aylarında en az seviyeye iner. Ancak Mersin'in su ihtiyacını karşılayan Berdan Barajı'nda şu anki su miktarı, yeter seviyede seyretmektedir. Tüm barajlarda olduğu gibi, Berdan Barajı'ndaki su miktarı özellikle Ekim ayından itibaren başlayan yağışların etkisiyle maksimum seviyeye gelecektir. Bu zamana kadar Berdan Barajı'ndaki su, Mersin'e fazlasıyla yetecek seviyededir” dedi. Tek isale hattı olmasından dolayı 4-5 yıl öncesine kadar Berdan Barajı'ndan gelen suyun yarısının toprağın altında kaybolduğunu hatırlatan Başkan Macit Özcan, “Ancak ikinci isale hattını hayata geçirerek Mersin'e gelen su miktarının artmasını sağladık ve bu sayede sadece Mersin merkez değil, başta Mezitli olmak üzere birçok yerleşim bölgesine de Berdan suyunu vermeye başladık. Şimdi 18-20 katlı binalara bile çok rahatlıkla su verebilir konumdayız” diye konuştu.

'HER TÜRLÜ ÖNLEMİ ALDIK'

Diğer yandan şehir içi içme suyu şebeke borularının çok eskimiş olmasından dolayı yaşanan su kaçaklarını önlemek amacıyla Dünya Bankası'ndan alınan kredi ile bu boruları yenilediklerini ifade eden Başkan Macit Özcan, “Şehir içerisindeki eskimiş ve çürümüş yaklaşık 600 kilometre uzunluğundaki içme suyu şebeke borularının değişimi tamamlanmıştır. Bu boruları yenileri ile değiştirmemiz sonucunda, bundan sonraki süreçte sudaki kaçak oranını büyük ölçüde kapatacağız ve bu durum da su fiyatlarının düşmesini sağlayacaktır” dedi. Olağanüstü durumlarda kentin susuz kalmaması için ayrıca 6 değişik bölgede su deposu inşaatlarını tamamladıklarını belirten Başkan Macit Özcan, “Toplam 60 bin ton kapasiteye sahip bu depolardaki sular, olağanüstü bir durumda susuz kalınması halinde her an kullanıma hazır bir vaziyette bekletilmektedir” şeklinde konuştu. Mersin'in su sıkıntısı yaşamaması için her türlü önlemi aldıklarını ve su konusunda herhangi bir sıkıntılarının olmadığını sözlerine ekleyen Başkan Macit Özcan, “Mersin'in suyu bol, ancak yine de vatandaşlarımızın suyu mümkün olduğunca tasarruflu kullanması ve boşa harcamaması, hem kendi bütçelerine hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır” dedi.