Kapıcılar, AGİ'den yararlanabilir mi?
Ekrem ÇÖMEZ (Gaziantep): Kapıcılar, ücretli olarak asgari geçim indiriminden yararlanabilecekler mi?
C: 14 Ocak 2008 tarihli Yeni Şafak'ta yayınlanmış olan "Asgarî Geçim İndirimi Uygulaması" başlıklı yazımda belirttiğim üzere, ücretleri gelir vergisinden müstesna olduğu için, kapıcılar asgari geçim indirimi uygulamasından yararlanamayacak ve asgari geçim indirimi nedeniyle bir fark tutar istemeleri de söz konusu olmayacaktır. Çünkü AGİ, Gelir Vergisi Kanunu uyarınca vergi ödeyen ücretli çalışanlara sağlanan bir hak ve imkandır. Kapıcılar ise bu hak ve imkanı zaten eskiden beri kullanmaktadırlar.
Ay içinde giren-çıkan ya da kısmi çalışan işçinin AGİ, nasıl hesaplanacak?
Soru: Ay içinde çıkan ya da kısmi çalışan işçinin AGİ, tam mı, yoksa çalıştığı gün sayısına göre mi hesaplanacak? Veya bu soruyu şu şekilde biraz daha açarak dile getirebiliriz: Ay içerisinde işten çıkanın ücretinde AGİ hesaplanırken çalıştığı gün önemli mi? Kısmî süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçilerin sözleşmelerinde belirlenen bu kısmî çalışmaları nedeniyle AGİ uygulamasında farklı bir tahakkuka tabi tutulmaları gerekecek mi?
C: Diyelim ki, Ocak 2008 ayında 30 günden az mesela 6-14 gün çalışan veya bu çalışmaları sonrası bu işten çıkan - çıkarılan işçilerin durumunun ne olacağını araştırmalıyız. Asgari geçim indirimi (AGİ) uygulaması gereğince ücretlinin bir ayda kaç gün çalıştığı değil, o ay içerisindeki çalışmasında ne kadar gelir elde ettiği önemlidir. Tabii, evli veya bekâr, çocuklu veya çocuksuz olması da önemlidir ama ay içinde işe giren, ay içinde işten çıkanların da hesaplama şekli aynıdır. Bu nedenle ücret tahakkukunda işçinin aldığı gelire göre hesaplama yapılması gerekmekte; çalıştığı günün gelir seviyesini etkileme dışında hesaba dönük bir etkisi bulunmamaktadır.
SGDP ödeyerek çalışan emekliler hakkında AGİ uygulanır mı?
C. SGDP ödeyerek çalışan ücretliler de GV Yasası uyarınca vergi ödediklerinden AGİ uygulamasından yararlanacaklardır.
Emekli eş için AGİ uygulanır mı?
C: Tebliğe göre "Sadece ücret geliri elde eden eş, "çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş" kapsamında değerlendirilmeyecektir. Bunlar dışındakiler ise çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş kapsamında değerlendirilecek olup, münhasıran emekli maaşı alanlar da çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş olarak kabul edilecektir." Yani ücret geliri elde eden eş, 'çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş' gibi asgari geçim indiriminde dikkate alınmayacaktır. Ücret geliri elde edenler dışındakiler ise çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş kapsamında değerlendirilecek olup, münhasıran emekli maaşı alanlar da çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş olarak kabul edilecektir. Asgari geçim indirimi uygulamasında, emekli maaşı alanlar, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş olarak kabul edilecektir.
Çocukların asgarî geçim indirimine etkisi nedir?
C: Eşlerin her ikisinin de ücretli olması halinde çocuklar yalnızca sosyal güvenlik yönünden tabi oldukları eşin bildirimine dahil edilecektir. Eşlerin her ikisinin de ücretli olması halinde, çocuklar yalnızca sosyal güvenlik yönünden tabi oldukları eşin bildirimine dahil edilecek. Boşananlar için indirim tutarının hesabında, nafakası sağlanan çocuk sayısına bakılacak. Asgari geçim indirimi uygulaması bakımından 'çocuk' deyimi, ücretli ile birlikte oturan ya da ücretli tarafından bakılan, 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış;