Alabalık yetiştiriciliği yaygınlaşıyor

Doğudaki su kaynaklarının değerlendirilmesiyle balık üretiminin hayvancılığa alternatif ticari faaliyet olabileceği söyleniyor.

Cihan
Alabalık yetiştiriciliği yaygınlaşıyor

Doğu'da alabalık yetiştiriciliği teşvikine yönelik Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü tarafından sürdürülen AB ve DPT destekli proje ilk meyvesini verdi. Proje kapsamında alabalık yetiştiriciliği tesisinin ilki Bayburt'a kurulurken akademisyenler, bölgedeki su kaynaklarının değerlendirilmesi halinde balık üretiminin havyvancılığa alternatif ticari faaliyet olabileceğini söylüyor. Gelir kaynağı daha çok tarım ve hayvancılık olan Doğu'daki illerde doğal kaynaklar kullanılarak yeni kazanç kapıları tespit ediliyor. Bölgenin su kaynaklarında önemli ölçüde bulunan alabalığa dayalı üretim tesislerinin sayısı her geçen yıl artıyor. 17 yıl önce bölgede birkaç tane balık çiftliği varken bugün Erzurum ve çevre illerde sayıları sürekli artan 100'den fazla tesis bulunuyor. Bu amaçla Erzurum, Erzincan, Bayburt Bölgeleri 2. Düzey Kalkınma Programı çerçevesinde Su Ürünleri Bölümü'nce sürdürülen AB ve DPT destekli Alabalık Yetiştiriciliği Teşviki ve Kapasite Artırımına Yönelik Eğitim Programı Projesi ilk meyvesini verdi. Bir yıldır Erzurum ve Bayburt illerinden çiftçi ve çeşitli iş gruplarından 40 kişiye su ürünleri bölümünün öğretim üyeleri tarafından verilen kurslar iki ay önce sona ererken Bayburt'ta ilk üretim tesisi kuruldu.

Kursiyerlere profesyonel balık yetiştiriciliği konusunda eğitim verdiklerini ifade eden Proje Koordinatörü ve Su Ürünleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Talat Yanık, balık yetiştiriciliğinin bölgede büyükbaş hayvancılığa alternatif olabileceğini belirtiyor. Prof. Dr. Yanık, "Amacımız insanımıza balık eti yedirmek, su kaynaklarımızın bilinçli bir şekilde balıklandırılmasına katkı sağlamak ve yeni bir gelir kapısı oluşturmaktır. Sadece Erzurum'da istenildiğinde 50 bin ton balık üretimi yapılabilir. Bölgedeki yüksek balık oranı iyi bir şekilde değerledirildiğinde geçim kaynağı büyükbaş hayvancılıktan balık üretimine geçebilir. İyi bir balık üretim çiftliği şeker pancarından ve çoğu tarım ürününden fazla gelir getirebilir. Ayrıca açılan bu tesislerin yem temini için yerel imkanlar kullanılıyor. " dedi. Projenin üniversite sivil işbirliğini sağladığına da dikkat çeken Yanık, istihdama ve üretime yönelik tesis kuracak tüm girişimcilere su ürünleri bölmü öğretim üyeleri olarak ücretsiz destek vereceklerini sözlerine ekledi. Bayburt'taki balık tesisini kuran Kadir Ağbal ve ortağı Resul Tokay, eğitim alamaya başladıktan sonra ticari düşüncelerinin değiştiğini belirterek, "Hem teorik hem pratik olarak gördüğümüz kurs, bize daha bilinçili bir şekilde bu işi yapmamız noktasında cesaret verdi. Ortaklaşa büyük bir alabalık üretim çiftliği kurduk şu an inşaatı bitmek üzere. İki ay içerisinde üretime başlayacağız. " şeklinde konuştu.