En Kapsamlı Siyasi, Fiziki, Bölge, İl il Türkiye Haritası

En kapsamlı Türkiye haritası ve Türkiye'ye dair bilgiler haberimizde. Okullarda coğrafya dersinde Türkiye'nin fiziki, siyasi ve bölgeler haritası öğrenciler tarafından araştırılıyor. Fiziki Türkiye haritası, Türkiye yer şekilleri haritası, Türkiye iklim ve bölge haritası, Türkiye karayolları ve havalimanları haritası, Türkiye yağış, yer şekilleri ve bitki örtüsü haritasının neler olduğunu, bu haritalarını ne işe yaradıklarını bu haberimizde sizler için derledik. Türkiye'nin coğrafi, fiziki, il, bölge haritası, dini, dili, başkanı, başkenti, nüfusu, ülke alan kodu, alanı ve çok daha fazlasını bu yazımızda bulabilirsiniz. İşte şehir isimleriyle En Kapsamlı Siyasi, Fiziki, Bölge, İl il Türkiye Haritası, Türkiye fiziki, siyasi, iklim, karayolları, havalimanı, yer şekilleri, demiryolu ve bitki örtüsü haritaları.

Türkiye Haritası

Türkiye haritası, 81 ilden ve 7 bölgeden oluşmaktadır. Haritada Türkiye'nin 3 tarafı da denizlerle kaplıdır. Kuzeyinde Karadeniz, batısında Ege ve güneyindeyse Akdeniz bulunur. Türkiye'nin alanı ise, 783.562 km²'dir. Peki ova, akarsu, deniz, ova, yükselti, eğim, dağ, çay, akarsuların yer aldığı fiziki haritası nasıldır? Başkenti, illerin sınırlarının yer aldığı siyasi harita nasıldır? Türkiye'de kaç şehir var? Renkli Türkiye haritası nasıl? Fiziki Türkiye haritası, Türkiye yer şekilleri haritası, Türkiye iklim ve bölge haritası, Türkiye karayolları ve havalimanları haritası, Türkiye yağış ve bitki örtüsü haritasına yazımızda sizlerle paylaştık.

SİYASİ HARİTA NEDİR?

Kuşbakışı düzlem üzerine çizilen haritalardan bir tanesi Türkiye Haritası yani siyası mercekli harita olarak bilinir. Ülke sınırlarını, sınırlar dâhilinde olan bloklaşmayı, kıta düzeylerini gösterirken öte yandan il, ilçe, köy gibi unsurlar da idari birimleri gösterdiğinden idari bölünüş haritası olarak da bilinmektedir.

Ova, dağ, plato gibi yeryüzü şekillerini yansıtmayan harita türünde; eğim, yükselti ve bu tür oluşumlar fiziki haritaların özelliğine girmektedir. Türkiye Haritası siyasi haritada yeryüzü şekilleri yansıtılmaz. Örnek verilecek olursa başkentin Ankara olduğunu belirten gösterge harita üzerinde kare içinde siyah yuvarlak işaretle gösterilmektedir. Ülke sınırlarındaki bütün iller, siyasi haritada farklı renk skalalarıyla eşleştirilmiş olmakla birlikte il, ilçe, siyasi sınırlar gibi yerleşim merkezleri belirlenmiştir.

TÜRKİYE İDARE HARİTASI

TÜRKİYE COĞRAFİ BÖLGE HARİTASI

TÜRKİYE FİZİKİ HARİTASI

TÜRKİYE'NİN YER ŞEKİLLERİ HARİTASI

TÜRKİYE'NİN İKLİM HARİTASI

TÜRKİYE'NİN YAĞIŞ HARTİASI

TÜRKİYE'NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ HARİTASI

TÜRKİYE'NİN NÜFUS YOĞUNLUK HARİTASI

TÜRKİYE'NİN KARAYOLLARI HARİTASI

TÜRKİYE DEMİR YOLLARI HARİTASI

TÜRKİYE HAVALİMANLARI HARİTASI

TÜRKİYE DEPREM HARİTASI

FİZİKİ HARİTA NEDİR?

Harita üzerinde coğrafi yer şeklinin belirlenmesine yarayan harita türlerinden biri fiziki haritadır. Yani, bir bölgede bulunan dağlar, ovalar, göller ya da buna benzer her türlü fiziki değer, fiziki harita kapsamında değerlendirilir. Belli bir düzlem üzerinde ve belirli bir ölçek doğrusunda hazırlanmış şekilde gösterilen haritalardır.

FİZİKİ HARİTA ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Fiziki haritalarda yeryüzü şekilleri belirlenir. Yeryüzü şekillerinin yükseklikleri, vadilerin ya da denizlerin derinlikleri ya da ne kadar dik oldukları da fiziki harita ile anlaşılır. Sadece yeryüzü şekiller değil, bu şekillerin yükselti ve derinlik bilgileri de fiziki harita ile ölçülür. Coğrafya alanı ile ilgili kişiler de fiziki haritaları kullanmakta olup; yol yapımı, baraj ya da köprülerin inşa edilmesi gibi hususlar da fiziki harita kapsamına girmektedir.

FİZİKİ HARİTALARDA RENKLERİN ANLAMI

SİYASİ VE FİZİKİ HARİTA ARASINDAKİ FARKLAR

Siyasi haritalar ülke sınırlarını gösterir. Siyasi sınırlar belirlenmiştir. Bu sınırların hangi bölgede bulunduğunun kolayca anlaşılmasını sağlar.

TÜRKİYE COĞRAFYASI

Türkiye, iki kıtada toprağı bulunan bir Avrasya ülkesidir. Topraklarının %97'si Asya üzerinde bulunur ve bu kısım Anadolu diye adlandırılır. Kalan %3'lük kısım ise Avrupa kıtasında kalır ve Doğu Trakya diye adlandırılır. Marmara Denizi, Çanakkale ve İstanbul Boğazı Anadolu'yu Trakya'dan, Asya'yı Avrupa'dan ayırır.

TÜRKİYE'DE KAÇ BÖLGE VARDIR?

Türkiye, yedi coğrafi bölgeye bölünmüştür. Bunlar Akdeniz, Doğu Anadolu, Ege, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu, Karadeniz ve Marmara bölgeleridir. Dar bir kemere benzeyen Karadeniz Bölgesi, Kuzey Anadolu boyunca düzensiz bir şekilde uzanır ve ülkenin toplam yüzölçümünün altıda birini oluşturur. Geleneksel bir eğilim olarak, doğuya doğru gidildikçe engebenin artmasına paralel olarak yaylacılığın arttığı görülür.

TÜRKİYE İDARI BÖLÜMLER

TÜRKİYE'DE KAÇ İL VAR?

Türkiye'nin başkenti Ankara'dır. Ülkenin en büyük idari birimleri illerdir ve 81 il vardır. Bu iller ilçelere ayrılmıştır, toplamda 973 ilçe mevcuttur. Ayrıca ülke coğrafi, demografik ve ekonomik koşullar göz önüne alınarak 7 bölge ve 21 alt bölgeye ayrılmıştır ancak bu bölgeler herhangi bir idari yapıyı temsil etmemektedir.

TÜRKİYE YÜZÖLÇÜMÜ

TÜKİYE NÜFUSU

2020 Nüfus sayımına göre: 83.614.362

TÜRKİYE BAŞKANI

Başkan: Recep Tayyip Erdoğan Trend

TÜRKİYE BAŞKENTİ

TÜRKİYE ÜLKE KODU

TÜRKİYE TOPLAM ALANI

TÜRKİYE RESMİ DİNİ

TÜRKİYE'NİN DÜNYA KONUMU

TÜRKİYE RESMİ DİLİ

TÜRKİYE'NİN STRATEJİK KONUMU

Türkiye, resmî adıyla Türkiye Cumhuriyeti, topraklarının büyük bölümü Anadolu'da, küçük bir bölümü ise Balkan Yarımadası'nın güneydoğu uzantısı olan Trakya'da yer alan ülke.

Kuzeybatıda Bulgaristan, batıda Yunanistan, kuzeydoğuda Gürcistan, doğuda Ermenistan, İran ve Azerbaycan'ın ekslav toprağı Nahçıvan, güneydoğuda ise Irak ve Suriye komşusudur. Güneyini Kıbrıs adası ve Akdeniz.

Batısını Ege Denizi ve kuzeyini Karadeniz çevreler. Marmara Denizi ise İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı ile birlikte Anadolu'yu Trakya'dan yani Asya'yı Avrupa'dan ayırır. Türkiye, Avrupa ve Asya'nın kavşak noktasında yer alması sayesinde önemli bir jeostratejik güce sahiptir.

ÖZGÜN
Windows 11 ücretsiz nasıl yüklenir?

ÖZGÜN
Anadolu Üniversitesi AÖF geçme notu nasıl hesaplanır? İşte detaylar