AFAD tarafından yayımlanan deprem risk haritası ile Türkiye'nin üzerinde yer alan fay hatları, 1. 2. ve 3. derece riskli deprem bölgeleri vatandaşların yoğun gündeminde. AFAD tarafından açıklanan verilere göre Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de, 7,4 büyüklüğünde ve saat 04.26'da merkez üssü Gaziantep'in Nurdağı ilçesi olan 6,4 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Deprem sonrası çok sayıda artçı deprem de yaşandı. Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye, Malatya gibi 10 ilde hissedilen depremin ardından "Evimin altından fay hattı geçiyor mu?" sorusu ile beraber Türkiye fay hattı haritası merak kazandı.
Türkiye deprem haritası: Türkiye'de kaç tane fay hattı var?
Türkiye'de Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Hattı ve Batı Anadolu fay hattı olmak üzere toplamda 3 büyük fay hattı bulunuyor.. Deprem haritasında kırmızı renkte görülen iller birinci derece deprem bölgesi, pembe renke olanlar ikinci derece riskli bölge, sarı olan iller üçüncü dereceden deprem bölgesi olarak geçiyor. İşte birinci dereceden deprem bölgesi olan iller;
1. derece deprem riski olan iller hangileri?
2. derece deprem riski olan iller hangileri?
3. derece deprem riski olan iller hangileri?
En az deprem riski olan iller hangileri?
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise şunlardır:
Fay hattı sorgulama: Evimin altından fay hattı geçiyor mu?
Maden Teknik ve Araştırma Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yayınlanan yenilenmiş diri fay hatları haritası deprem fay hatları ile ilgili birçok bilgiye ışık tutuyor. MTA'nın resmi internet sitesinde yer alan kısımdan evinizin altından ya da yakın konumundan fay hattı geçip geçmediğini öğrenebilirsiniz.
Türkiye deprem haritası
Türkiye Deprem Tehlike Haritası yenilenerek, 18 Mart 2018 tarihli RG'de yayınlanmış, 1 Ocak 2019 tarihinde de yürürlüğe girmiştir. Proje, Başkanlığımız tarafından yürütülmekte olan Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) kapsamında desteklenmiştir. Ayrıca, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından da destek verilmiştir. Ayrıca "Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği" de aynı tarihli RG'de yayınlanmış olup, eş zamanlı olarak yürürlüğe girmiştir.