YouTube, 16 Aralık 2020 Çarşamba günü blog sayfası üzerinden paylaştığı gönderiyle Türkiye'ye temsilcilik atanacağını Böylece 5651 sayılı İnternet Yasası'nın yükümlülüklerini de kabul etmiş oldu. Dolayısıyla birkaç ay içinde yere bir temsilci atamasının yanı sıra görevden alma, yanıtlama işlemlerinin tamamlanmasında her türlü prosedüre uyulacağının garantisini de verdi.
Temsilci atama konusunda hassas davranan YouTube, böylece 6 aylık şeffaflık raporu yayınlama gibi sosyal medya platformları sunulan şartları da kabul ediyor. Konuyla alakalı olarak yapılan açıklama şöyle:
Süreç nasıl işleyecek?
YouTube, birkaç ay içinde Türkiye'ye yerel bir temsilci atanacağını bildirdi. Tüzelkişilikle birlikte hükümetle yerel bir irtibat noktası sağlanmış olacak. Bununla birlikte YouTube'un kullanıcı verileriniişleme ya da saklamasında herhangi bir düzenleme olmayacak.
Resmîmakamlardangelen kaldırmatalepleri yasal süreçlerle birlikte inceleniyor ve şeffaflık konusundaki tutumlar doğrudan şeffaflık raporunda yayınlanıyor. Bu talepler bundan sonra çok daha kısa sürede ve hızlı olarak yanıtlanacak da denilebilir.
Temsilci atama ne anlama geliyor?
YouTube'un Türkiye'ye temsilci ataması, aslında bir anlamda 'yerel muhatap' bulunması konusunda büyük önem taşıyor. Her ne kadar blog sayfasında yayından kaldırılacak içeriklere karşı sürenin aynı tutulacağı ya da gerekli incelemelerin titizlikleyürütüleceği ifade edilse de aslında hükümetin taleplerinin yerine getirilmesi konusunda daha hassas davranılacak. Ayrıca haberimizin başında da belirttiğimiz gibi 5651 sayılı İnternet Yasası'nın getirdikleriyle birlikte özellikle Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve YouTube platformu arasında yaşanan sorunların minimum düzeye inmesi bekleniyor.
Ayrıca Türkçe yapılan başvurular yine Türkçe olarak cevaplanarak kişilik hakları ya da özel hayatın gizliliği konusundaki ihlallerde 2 gün (48) saat içinde hızlıca cevap verilecek.
Ek olarak Türkiye'deki kullanıcı verilerinin Türkiye'de kalması konusunda da gereken tedbirler alınacak.
Ne yaşanmıştı?
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu geçtiğimiz hafta YouTube'un da aralarında bulunduğu birçok farklı platform için yasal zorunlulukları hatırlatarak 30'ar milyon lira ceza kesmişti. İkinci kez verilen bu cezanın ardından şirketlere 30 gün süre tanınmış ve temsilcilik atamayanların vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilerin reklam vermesi yasaklanacaktı. Bu yasaklama aslında para transferi kısmını da kapsıyor. Yasaktan 15 gün önce duyuru yapıldı ve YouTube artık gereken düzenlemelerin yapılmasıyla birlikte temsilci atanacağının garantisini vermiş oldu.