Türkiye'de ilk kez bir üniversite Robotik ve Yapay Zeka alanında bir enstitü kuruyor. Şu an robotik ve yapay zeka birçok alanda hayatımızı kolaylaştıracak hizmetlerin aracı haline gelmiş durumda.
İnsansız kara araçları ve insansız hava araçlarını ürettiklerini belirten Aldemir, “Robotlarımız halihazırda tarım sektöründe, eğlence sektöründe, güvenlik sektöründe işlevsel çeşitli kabiliyetlere sahipler. Yapay zeka yazılımlarıyla ilaçlama, ölçümleme, dijital kayıt tutma, fotoğraf ve video arşivleri oluşturma gibi yeteneklere kavuştular. Otonom sürüş katiyetlerinde beklediğimizin ötesinde kazanımlar elde ettik. İnsansız deniz araçlarını da üretmek için fizibilite çalışmalarına başladık.” şeklinde konuştu.
Ekilen tohum yeşerdi artık meyve veriyor
“Girişimimiz olgunlaştı ve ektiğimiz bu tohum büyüdü, meyve vermeye başladı.” diyen rektör Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı:
Kurulacak enstitü bünyesinde; tasarım, algılama ve tahrik yöntemleri, kinematik, dinamik, kontrol, bilişsel süreç (planlama, öğrenme, karar alma vb), etkileşim (insan-robot ve robot-robot), makine öğrenmesi, yapay zeka ve akıllı sistemler konularında çalışmalar yapılması planlanıyor.
Robotiğin A'dan Z'ye tüm detayları derslerde işlenecek
Robotik Teknolojileri Anabilim Dalında açılması planlanan dersler şu şekilde açıklandı: “Robotiğin Temelleri, Endüstriyel Robotik Uygulamaları, Robot Mekanik Ve Kinematiği, Robot Elektroniği, Robotik Kontrol, Robotik Lokalizasyon, Güzergah Planlama Ve Haritalama Metotları, Robotikte Yapay Zeka Ve Makine Öğrenmesi, Robotik Programlama Metotları, Robotikte Yapay Görme Sistemleri, Robotik Sistemlerde Otonomi”
Öte yandan enstitü yüksek teknolojili ürünlerin üretilmesi sürecinde robot teknolojilerinin ve yapay zekanın önemini ortaya koyarak bünyesinde savunma, tarım ve sağlık gibi alanlarda çalışmalar yapmayı hedefliyor.