Yenisafak.com olarak Bilişim Zirvesi'16 etkinliğini yakından takip ediyoruz. Başbakan Binali Yıldırım, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ulaşım, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve BTK Başkanı Ömer Faruk Sayan'ın da katıldğı etkinlikte 4. Endüstriyel Devrim konu alınıyor.
Öncelikle konuyu anlayalım, zira birçok kişi Endüstri 4.0 kavramını ilk kez duymuş olabilir...
İşte Zirve'de adından da anlaşılacağı üzere (Dijital evrim ile Endüstri 4.0) teknolojiyle harmanlanan yeni nesil sanayi tipi ele alınıyor. Etkinlikte en çok dikkat çeken oturumlardan bir tanesi Dijital Sanayi 4.0 ve 2023 Yolculuğu oldu. Söz konusu oturumda, bu alanda uzmanlaşmış isimler, konuyla alakalı görüşlerini bildirdi.
Hacettepe Teknokent'in Genel Müdürü İlyas Yılmazyıldız Başbakan Yıldırım'ın bu konudaki gayretlerine dikkat çekti ve eğitimin önemini vurguladı:
Türkiye Bilişim Derneği yöneticilerinden Levent Karadağ ise, gelecekte mesleklerin değişeceğine değindi:
Dudullu OSB'nin Genel Müdürü Murat Fırat ise sanayicilerin gelişime ve değişime ne kadar açık olduğundan bahsetti:
Oturumun moderatörü TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav ise ABD'deki Tesla Motors örneğinden bahsetti. Ultav, Tesla'nın 5-6 yılda otomotiv sektörünü derinden etkilediğini, üretilen araçların otonom sürüş özelliklerine sahip olduğunu ve tamamen yazılım üzerine tasarlandığını, ayrıca Endüstri 4.0 için çok iyi bir örnek olarak gösterilebileceğini ifade etti.
Dikkat çeken bir başka oturum ise ülkemizdeki durumun ne durumda olduğunu sorgulayan 'Türkiye Endüstri 4.0'a hazır mı?' oturumu oldu. Siemens Türkiye yetkililerinden Ali Roza Ersoy, Endüstri 4.0'ın ülkemizde yaygın olarak bilinmemesine rağmen çalışmaların çoktan başladığına değindi:
Yine Siemens Türkiye'den Alper Başer ise Endüstri 4.0'ın ülkemiz için bulunmaz bir nimet olduğundan bahsetti:
Esasen insanların aklındaki en büyük soru işaretlerinden birisi de bu... Konunun uzmanları üstüne basa basa 4. Sanayi Devrimi'nin işsizliği arttırmayacağını, aksine azaltacağını ifade ediyor. Ali Rıza Ersoy, bu durumu kısaca şöyle özetliyor:
“Endüstri 4.0 makinelerin birbiri ile iletişimde olacağı bir dönemi işaret ediyor. Makinelerle ilk defa tanışmayacağız ancak üretim sürecinde makinelerin bu kadar etkili olacağı bir dönemi ilk kez yaşayacağız. Burada istihdamın azalacağı korkusu yerini güvene bırakmalı. Çünkü bahsettiğimiz 4. Sanayi Devrimi, 20 yıl içinde oluşumu tamamlanması planlanan bir süreç ve Almanya dahi bu devrimle istihdamın yüzde 6 artacağına vurgu yapıyor. Yeni dönemde makineleri tasarlayacak, programlayacak, algoritmalarını oluşturacak insan gücüne de ihtiyaç olacak. Bu nedenle diğer sanayi devrimlerinde olduğu gibi bu devrim de bir istihdam kaynağı olacak."