Türk Telekom, 5G konusunda iş birliği yaptığı Nokia ile hem 5G ve ötesi mobil teknolojiler, hem de yeni nesil PON gibi sabit şebeke teknolojileri üzerindeki çalışmalarını en ileri seviyeye taşıdı. Türk Telekom bu alandaki öncülüğüne bir yenisini daha ekleyerek Nokia ile birlikte dünyada ilk kez eş zamanlı olarak hem mobil 5G şebekesinde kullanıcı deneyimi hem de sabit şebekede yeni nesil PON hız demoları gerçekleştirdi.
HIZI 101 GİGABİT’E ÇIKARDI
Türk Telekom Teknoloji Merkezi’nde gerçekleştirilen 5G ve yeni nesil PON demolarıyla bir fiber kılından PON ile veri taşıma hızı saniyede tek yönlü 2,5 Gigabit’ten 52 Gigabit’e, çift yönlü olarak ise 3,75 Gigabit’ten 101 Gigabit’e çıkartıldı. Bu sayede Türk Telekom fiber kablonun olduğu yerlerde PON ile veri taşıma kapasitesini 21 kata kadar çıkartabileceğini ispatladı.
BU YIL BAŞLIYOR
Türk Telekom şebekesinde ticari olarak bu yıl kullanılması planlanan Nokia’nın yeni 5G-uyumlu AirScale baz istasyonu ile gerçekleştirilen ikinci 5G mobil demosunda ise yüksek transmisyon altyapısı ile donatılmış 5G teknolojisinin uygulama alanlarıyla ilgili çalışmaların deneyimlenmesini sağladı. Demoda ayrıca daha yüksek internet hızına ulaşmayı sağlayan mmWave (milimetre dalga) teknolojisi de test edildi.
KAMU GÜVENLİĞİ İÇİN KULLANILACAK
Nokia ile gerçekleştirilen yeni nesil PON demosunun, ilkleri barındırmasının yanı sıra bağlantı teknolojilerinin ne denli büyük bir gelişim potansiyeli olduğunu göstermesi açısından da önemli olduğunun altını çizen Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Doğan şunları söyledi: “Nokia ile birlikte gerçekleştirdiğimiz 5G ve PON demolarımızda da kullandığımız teknolojilerin yakın gelecekte; kamu güvenliği, akıllı şehirler, akıllı araçlar, akıllı ulaşım, e-sağlık ve Endüstri 4.0 uygulamaları başta olmak üzere, iş ve özel hayatın her alanında önemli kolaylıklar sağlayacağını ortaya koymuş olduk.”
ULTRA HIZLI AĞA SAHİP
Nokia’nın Türk Telekom’dan Sorumlu Kıdemli Satış Direktörü Özlem Öztürk Sağlıkova, uygulamaların artan kullanımı sayesinde ultra hızlı ağlara duyulan talebin de giderek arttığını söyledi. Sağlıkova, 5G ve akıllı cihazlar için gerekli olan geleceğin bant genişliği ve kapasiteyi nasıl sağlayacaklarını bir kez daha gösterdiklerinin altını çizdi.