iPhone'larda Jailbreak tarih mi oluyor?

'Güvenliğimi ben sağlarım, bana özgürlük gerek' diyen iPhone kullanıcılarının yıllardan beri can simidi olan jailbreak işlemi yeni iOS sürümü ile birlikte tarihe karışabilir.

Yeni Şafak

'Güvenliğimi ben sağlarım, bana özgürlük gerek' diyen iPhone kullanıcılarının yıllardan beri can simidi olan jailbreak işlemi yeni iOS sürümü ile birlikte tarihe karışabilir.

Bildiğimiz gibi iOS, Android'in aksine açık kaynaklı bir işletim sistemi değil. Yani ne geliştiriciler Apple'dan bağımsız hareket hakkına sahip ne de kullanıcılar Android'de olduğu gibi kendi istekleri doğrultusunda sisteme veya uygulamalara müdahale edebiliyorlar. iPhone veya iPad gibi iOS tabanlı cihazlarda bu serbestiyeti –kısmen de olsa- sağlayabilmenin yolu jailbreak işleminden geçiyor. Jailbreak'i kısaca, 'bilgisayar korsanlarının ve/veya geliştiricilerin sürümdeki bir açıktan faydalanarak sistem dosyalarına sızması ve kök erişimi sağlaması' olarak nitelendirebiliriz.

Jailbreak işleminin son kullanıcı açısından en temel avantajı Cydia, Installous vb. gibi üçüncü parti yazılımlar aracılığı ile AppStore'da yer almayan uygulamaları yükleyebilmeleri ve/veya mağazadaki paralı uygulamaların aynısının kırılmış olanları yine bu üçüncü parti havuzunda da yer aldığından mağazadaki uygulamaları ücretsiz olarak kullanabilmeleridir. Keza Jailbreak yapan kullanıcılar, benzer şekilde uygulamalar haricinde yine bu tür 'illegal' mağazalarda yer alan pek çok program, eklenti ve tema gibi içerikleri de yükleyebilir veya mevcut kısıtlamaları aşabilirler.

http://image.pho.fm/resim/imagecrop/2015/05/28/resized_333de-6004maxresdefault1.jpg

Bunlar Jailbreak yapmanın avantajları iken, bu işlem bizden bu avantajları sunmasının karşılığında sistem kararlılığını ve güvenliği alır. Yani işletim sistemi açık hale geldiğinden dış saldırılara olan savunmamız da zayıflar. Keza jailbreak üzerinden yüklediğimiz yazılımlar cihazımızın işlemci ve RAM kullanımını olumsuz yönde etkilediğinden pil ömrü azalır.

Yıllardır Jailbreak kavramı iOS platformu ile anılagelmiştir. iOS sürümlerinin açıklarından faydalanan hacker'ların sistemi manipülasyona açık hale getirmesini tanımlayan Jailbreak, Apple'ın en büyük mücadele verdiği konulardan birisi. Jailbreak ertesinde resmi güncellemelerden faydalanamayacağımızı da not olarak düşelim.

Evet; bu girişin ertesinde haberimizin ana konusuna gelebiliriz. İşte Apple'ın yıllardan beri kesin bir çözüm bulmak uğraştığı Jailbreak'i engelleme yönündeki girişimleri iOS 9 ile birlikte gerçekleşebilir. Yeni sürümle birlikte 'Rootless' ismini verdiği yeni bir teknoloji üzerinden seleflerine kıyasla çok daha güçlü ve kırılması güç bir güvenlik katmanı hazırlayan Apple, bu sayede korsanların sisteme sızmasını kesin olarak engellemeyi hedefliyor. Ki yapılan açıklamaya göre, Apple'ın kendi ekibi içerisinde yapılan denemelerde şimdiye kadar bu katmanı aşabilen olmamış.

Muhtemelen önümüzdeki ay içerisinde düzenlenecek WWDC 2015 konferansında tanıtılacak olan güvenlik yönteminin ne kadar etkili olup olmadığını tabii ki zaman gösterecek ama geçmiş tecrübelerimizin bize gösterdiği şu ki, yeterince uğraş ertesinde kırılmayacak hiçbir sistem yoktur.