iPhone'da alarmlar neden 9 dakika erteleniyor?

iPhone'larda alarmın sadece 9 dakika ertelenebilmesi kullanıcıların dikkatinden kaçmadı. Diğer markalarda alarm erteleme süresi istendiği gibi ayarlanabilirken, Apple sadece 9 dakikaya müsaade ediyor. İşte Apple'ın bu uygulamayı yapmasının arkasındaki sebep...

Yeni Şafak
iPhone'da kurulan alarmlar sadece 9 dakika ertelenebiliyor.

iPhone kullanan birçok kişi bu durumu fark etmiştir. Gün içinde kurduğunuz alarmları ertelediğinizde, iPhone bu süreyi 9 dakika olarak belirliyor. Yani 07.00'a kurulan alarm ertelendiğinde, 07.09'da tekrar çalıyor. Oysa diğer telefonların hemen hepsinde bu aralık ayarlanabiliyor ve çoğunlukta 5 dakika olarak kabul ediliyor.

Peki, birçok markanın akıllı telefonu alarmı 5 dakika ve katlarında ertelerken, iPhone neden 9 dakika erteliyor? Neden 10 değil de 9 dakika?

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2016/10/18/02/04/resized_dd7e3-46b74e04dosya_0001.png

Business Insider'da yer alan habere göre Apple'ın bu kararı onlarca yıl önce üretilen mekanik saatlere dayanıyor. 1950'li yıllarda 'ertelenebilen alarm özelliği' ile piyasaya çıkan bu saatler bir hayli popülerdi. Saatin üzerinde yer alan tuşa basıldığında, alarm 9 dakika erteleniyordu. Bu saatlerin 9 dakika ertelenebilir şekilde tasarlanmasının sebebi ise uyku düzeninden kaynaklanıyor. Zira saatin mühendisleri erteleme süresinin optimum 10 dakika olması gerektiğini, aksi takdirde kişinin tekrar uykuya dalabileceğini düşünmüş. Bu nedenle bu süre 9 dakika olarak belirlenmiş.

İşte Apple da buradan hareketle, iPhone'ların alarmını otomatik olarak 9 dakika erteliyor ve bu sürenin ayarlanmasına müsaade etmiyor. Bu sistem tüm iPhone'larda 2015 yılından beri kullanılıyor.