HTC One M9+ incelemesi

HTC'nin 2K (2560x1440) ekran çözünürlüğü ile gelen tepe seviye akıllı telefonu One M9+ ülkemizde satışa sunuldu. İlk izlenimlerimizi paylaşıyoruz.

Yeni Şafak Erdem Gükrer

HTC'nin 2K (2560x1440) ekran çözünürlüğü ile gelen tepe seviye akıllı telefonu One M9+ ülkemizde satışa sunuldu. Malum son günlerde

HTC tarihinin en kötü günlerini yaşıyor. Haliyle Tayvan menşeli firmanın en büyük beklentisi bu modelle birlikte tamamen baştan tasarlanan One serisinin ilk örneği olan One M7 ile eriştikleri başarıyı tekrarlayabilmek ve dahi geçebilmek.

Bir önceki tepe seviyesi One M9 ile umduğu satış adetlerinin epey bir gerisinde kalan HTC'nin bu başarısızlığının sebebi M8 ile M9 arasında kameradaki değişikliği ve diğer bir kaç ufak yeniliği saymazsak neredeyse hiçbir fark olmaması idi. İşte gördüğümüz kadarıyla bu hatasından ders çıkaran HTC, bu defa ekranı büyütmüş, çözünürlüğü geliştirmiş ve en önemlisi de kameraya ciddi bir makyaj yapmış.

Velhasıl bakalım One M9+ size yazımızı okuduktan sonra, 'eğer param olsaydı alırdım' dedirtebilecek mi?

http://image.pho.fm/resim/imagecrop/2015/06/17/resized_d10c6-0833ekrangoruntusu49.png

Genel Bakış...

Gördüğümüz gibi 5-inç'lik FHD ekranla tasarlanan One M9'a kıyasla biraz daha büyük bir ekran ve asıl önemlisi 2K çözünürlüğe sahip olan One M9+'ın yongaseti de 2K çözünürlüğünü rahatlıkla kaldırabilecek güçte. Beri yandan 2K'yı kaldırsa da ısınma sorunları olduğunu bildiğimiz Snapdragon 810'un kullanılmamış olması da bir diğer güzel tarafı. Keza yine selefinden farklı olarak modele parmak izi tarayıcısı da yerleştirmiş HTC. Tasarım konusunda zaten diyecek bir şey yok. Tabii zevkler ve renkler değişir ama bizce Android dünyasının (hatta tüm akıllı telefon dünyasının) en mükemmel tasarımı bu modelde.

Performans...

Yongaseti yukarıda da belirttiğimiz gibi 2K çözünürlükle rahatlıkla baş ediyor. Keza yer verilen PowerVR G6200 grafik ünitesi de her türlü oyunu tatmin edici bir akıcılıkla oynamamıza müsaade ediyor. Gerçi 4GB olsa tadından yenmezdi ama 3GB RAM miktarı da en azından 'kararında' olmuş.

32GB'lık dahili hafıza alanı özellikle 4K video çekim gibi durumlarda hızla tükenecek olsa da 128GB'a kadar microSD desteği bu aksak ayağı bir parça da olsa düzeltiyor. Tabii microSD için cebimizden ekstra para çıkacağını da atlamamak gerek. Açıkçası 128GB olmasa da keşke en azından 64GB yapsaymış HTC diye geçirmedik değil içimizden.

Bataryası ne çok iyi ne de kötü. Ortalama kullanımda 1.5 günlük süresi var. Yoğun kullanımda bir günü iyi kötü çıkarıyor. Bu arada aklınızda olsun, video izlemede yahut internet gezintisinde falan sorun yok ama eğer çok oyun oynarsanız bir günü de çıkaramayabilirsiniz. Gerçi bu HTC One M9+'a özgü değil. Tüm telefonların en zayıf karnı oyun çünkü.

Kamera

HTC M9+'ın en iddialı tarafı ise hiç kuşkusuz kamerası. Hatırlayacak olursak bundan 2 önceki amiral gemisi M8'te ultra piksel çift kameraya yer veren HTC, gelen olumsuz eleştiriler üzerine M9'da diğer firmalar gibi standart kameraya (20MP) dönmüş fakat bu defa da çift kamera özelliğini kaldırmıştı. İşte HTC, bu modelle birlikte son kullanıcıların asıl istediği şey olan

yüksek çözünürlüklü çift arka kamera

düzeneğini hayata geçirmiş ki açıkçası oldukça zor günler geçiren firma adına oldukça anlaşılabilir bir hamle bu.

Arka kameranın çiftli olmasının haricinde öne çıkan özellikleri şunlar:

http://image.pho.fm/resim/imagecrop/2015/06/17/resized_68509-4ec9ekrangoruntusu51.png

Modelin 1/3-inç'lik sensör büyüklüğü ve 2µm'lik piksel ebatı ile tasarlanan 4MP çözünürlüğündeki ön kamerasının da oldukça iyi bir selfie (öz çekim) deneyimi vaat ettiğini not olarak düşelim.

Çift arka kamera nedir, ne işe yarar?

http://image.pho.fm/resim/imagecrop/2015/06/17/resized_ee838-aea0htconem9_2e1432399246342.jpg

Gördüğümüz gibi modelin arkasında biri büyük diğeri küçük iki tane kamera var. Büyük olan 20MP'lik ana kamera. Üstteki ise yardımcı kamera olarak nitelendirebileceğimiz 2.1MP'lik destek ünitesi. 2. kameranın temel işlevi derinlik bilgisi sağlamak. Fakat bunu 3B çekim olarak düşünmeyin. Sadece 3B çekimin gerektirdiği bazı özelliklere sahip olan bir sistem bu. Şöyle ki bu ikincil kamera, çekim yaptıktan sonra yazılım üzerinden devreye girerek bize çektiğimiz görüntüler üzerinde iyileştirme yapmamızı ve yeni özellikler eklememizi sağlıyor.

Çektiğimiz fotoğraflarda, çekim ertesinde yazılım üzerinden yapabildiğimiz işlemler şunlar:

1)

Fotoğrafların odak noktasını değiştirme

2)

Seçtiğimiz nesneyi ön plana çıkarma

3)

Arka planı bulanıklaştırma

4)

Mevsim efektleri ekleme (kar, yağmur vb.)

5)

Katmanlama (derinlik algısı)

6)

Obje veya kişileri kesip,başka bir yere veya görüntüye yerleştirebilme)

Tabii böyle okuyunca çok güzel geliyor ama pratiğinin çok da kolay olmadığını söyleyelim. Öğrenmek için uğraş gerektirmesinin yanı sıra özellikle kopyalayıp yapıştırma veya katmanlama gibi eylemler epey de bir zamanımızı alıyor. Sonuca değer mi derseniz, tabii ki profesyonel makineler kadar değil ancak güzel şeyler çıkarabiliyoruz ortaya. Hele ki güzel bir poz yakalamış isek sonuç daha da keyifli olabiliyor.

http://image.pho.fm/resim/imagecrop/2015/06/17/resized_b4cf2-3228ekrangoruntusu50.png

Koyu gri (füme)

ve

altın-gümüş melezi

olmak üzere iki farklı renk seçeneği ile satışa sunulan HTC ONE M9+'un fiyatı

3,000 TL

olarak belirlenmiş durumda.

Aynı fiyattaki rakiplerine baktığımızda karşımıza çıkan modeller ise şunlar:

>

iPhone 6+ (16GB)

>

iPhone 6 (64GB)

>

Galaxy S6 Edge (32GB)

Artık seçim size kalmış...