Hissedebilen biyonik protez geliştirildi!

Uzuv kaybı yaşayan insanlar bu protez sayesinde nesneleri hissedebilecek.

Yeni Şafak Furkan Özata

Günümüzde kaza sonucu veya doğuştan uzuv kaybı yaşayan insanların (ampute) çoğu protez kol veya bacak kullanıyor. Elbette bu protezler gerçek kol ve bacakların yerini tutmuyor ancak, bu insanların günlük işlerini yapmalarında yardımcı oluyor. Yardımcı oluyor olmasına da, dokunulan nesneleri hissetmeyi sağlayamıyor.

Neyse ki o hissi sağlayan protezlerin üretildiği günler çok uzakta değil… Lozan Teknoloji Enstitüsünde çalışan bilim insanları, amputelerin pürüzlü ve pürüzsüz zemini ayırt edebilecek kadar hissedebileceği biyonik parmak

Proje ilk olarak, sol kolu dirsek hizasından cerrahi yöntemle alınan Dennis Aabo Sorensen'de denendi. Sorensen ilk açıklamasında “neredeyse kendi parmağımla dokunuyormuşum gibi hissettim" ifadesini kullandı.

Sorensen'in koluna daha önceden elektrot implant edilmiş. Yukarıdaki videoda görüldüğü üzere test aşamasında biyonik parmaktan uzanan kablolar, Sorensen'in kolundaki elektrotlara bağlanıyor. Amputenin gözü kapatılıyor ve biyonik parmak hareket ediyor. Sorensen, gözü kapalı halde yüzde 96'lık oranla tespit etmeyi başarıyor.

Videonun devamında gördüğümüz gibi, proje uzuv kaybı yaşamayan insanlar üzerinde de deneniyor. EEG şapkası vasıtası ile biyonik parmakla bağlantı sağlanan insanlar, tıpkı Sorensen gibi nesneleri kolaylıkla hissettiklerini ifade ediyor.

Bu proje tam olarak ne zaman hayata geçirilir bilemiyoruz. Lakin düşünce gücüyle çalışan protez kol ve bunun gibi projelere ağırlık verilmesi güzel bir gelişme.

TEKNOLOJİ
Düşünce gücüyle çalışan protez kol!