Güçlü parola için 5 ipucu

İnternette veri güvenliğini sağlamanın yolu, güçlü parolalar oluşturmaktan geçiyor. Birçok internet kullanıcısı, çok basit ve kötü niyetli kişilerce kolay tahmin edilebilir parolalar tercih ediyor ve bu nedenle siber hırsızların hedefi oluyor. Güvenliğiniz bu önerilere kulak verin

Yeni Şafak Melih Bayram Dede
​Güçlü parola için 5 ipucu

İnternet kullanıcılarının genellikle basit parolalar kullanması, siber hırsızların elini güçlendiriyor. En temel hatalardan biri, çoğu kullanıcının aynı parolayı birden çok hesapta kullanması. Siber güvenlik şirketi McAfee, güçlü parola oluşturmak için internet kullanıcılarına şu önerilerde bulunuyor:

Karmaşık parolalar oluşturun:

McAfee uzmanlarına göre tahmin edilmesi ve kırılması zor bir şifre için her kullanıcının alması gereken bazı basit tedbirler var. Elbette olmazsa olmazları başta söylemekte fayda var. Örneğin Facebook veya Twitter’da paylaştığınız kişisel bilgilerle kolayca tahmin edilmemesi gerekiyor. Kedinizin adıyla bir şifre üretmek hata olacaktır. Rastgele oluşturulan harfler, rakamlar ve özel karakterleri kullanabilirsiniz. Ş yerine $, O yerine 0, a yerine @ kullanıcının hatırlamasını da kolaylaştırıyor. Bununla birlikte % ve # karakterleri de oldukça kullanışlı.

Parola yöneticisi kullanın:

Çok sayıda hesabı farklı ve dönem dönem değiştirilecek şifrelerle yönetmek herkes için zor olacaktır. Bu yüzden, en doğru hareketlerden biri, parola yöneticisi kullanmak olacaktır. Ücretli sürümleri de bulunan pek çok güvenilir parola yöneticisi bulunuyor. Bilgisayarda ve akıllı telefonda bu eklenti ve uygulamaları kullanmak oldukça güvenli ve pratik.

Farklı hesaplar için aynı parolayı kullanmayın:

Hacker’ların ele geçirdikleri parolaları, farklı platformlarda da denedikleri biliniyor. Yani e-posta bilgisi ele geçirildiğinde, kullanıcı her yerde aynı parolayı kullanıyorsa, hacker’lar o hesapları da ele geçirecektir. McAfee güvenlik uzmanları, kullanıcıları mutlaka hesaplar için farklı parolalar kullanmaları konusunda uyarıyor.

Parolalarınızı sık sık değiştirin:

Hiç haberiniz yokken hesap bilgileriniz ele geçirilmiş olabilir. Bazen milyonlarca kullanıcı bilgisi ele geçirildikten sonra aylarca hiçbir işlem yapılmadan korsanlar tarafından tutuluyor. Bu sebepten, parolayı daha sık değiştirmek de ek bir güvenlik tedbiri.

İki aşamalı giriş yöntemleri kullanın:

Parolanınızın çalınmayacağının bir garantisi yok. Bu sebepten, McAfee uzmanları çoklu güvenlik faktörü kullanımını tavsiye ediyor. Birisi hesabınıza girmeye çalıştığında telefon veya e-posta hesabınıza gönderilen bir kod ile iki aşamalı doğrulama önemli bir koruma sağlar. E-posta servisleri ile sosyal ağ platformlarında bu tür iki aşamalı giriş seçeneği bulunuyor. Kullanıcıların ayarlar bölümünden bu özelliği aktif hale getirmesi gerekiyor.