Film izleme platformları rekor kırdı

Korona virüs nedeniyle zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayarak evde zaman geçirmenin yollarını arayan milyonlarca kişi, çareyi film ve dizi izlemekte buldu. Türkiye’de, çevrimiçi dizi ve film izleme platformu Netflix’in kullanıcı sayısı 4 milyonu aşarken, salgın filmleri de yoğun ilgi gördü.

Koronavirüs film platformlarına yaradı.

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Meslek Yüksekokulu Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü Öğretim Görevlisi Semra Keleş, korona virüs (Covid-19) nedeniyle eve kapanan kişilerin seyir alışkanlıklarında da değişimler yaşandığını söyledi.

2011 yapımı olan ve korona virüs sürecinde yaşananlara benzerliğiyle dikkat çeken Bulaşma (Contagion) isimli film, 9 yıl aradan sonra dijital mağazalar üzerinden en çok indirilen yapımlar arasına girdi.

Türk filmleri çok izlendi

İEÜ Meslek Yüksekokulu Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü Öğretim Görevlisi Semra Keleş, “Dünya genelinde insanlar, evde vakit geçirmek için dijital platformlardan film ve dizi izliyor. 21 Nisan itibariyle Netflix, üye sayısının 183 milyona çıktığını duyurdu. 2020’nin ilk çeyreğinde yaklaşık 16 milyon yeni abone kazandı. Türkiye’de de Netflix ve BluTV çok izlenen platformların başında geliyor. Netflix’in ülkemizde tekil ve aile hesapları göz önünde bulundurulduğunda, son dönemdeki kullanıcı sayısı 4 milyonu aştı. Sinema salonlarının kapalı olmasıyla Türk yapımı vizyon gören ya da görmeyen filmler de

Netflix’te seyirci ile buluştu. Son iki ayda Güzelliğin Portresi, Cinayet Süsü, Annem, 7. Koğuş, Karakomik Filmler, Bir Aşk İki Hayat, Recep İvedik 6, Aykut Enişte ve Çat Kapı Aşk filmleri, izleyiciler tarafından çok izlenen yapımlardan oldu.

TEKNOLOJİ
TUBİTAK Başkanı mucit Ramazan’a destek çıktı

Müzik ve podcast de tercih edildi

İEÜ Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü Öğretim Görevlisi İdil Somalı ise, korona virüs sürecinde en sık yapılan aktivitelerden birinin de müzik ve podcast dinlemek olduğunu belirtti. Somalı, “ Podcastin popüler olmasındaki en önemli sebepler; hobi, seyahat, sesli kitap gibi farklı alanlarda yayınlar içermesi ve ücretsiz olması. Podcast yayınlarının en önemli özelliklerinden biri de üreticilerin kolaylıkla kendi içeriklerini oluşturabilmesi ve platformlarda kolaylıkla yayınlayabilmesi. Podcastler, özellikle kamera ile barışık olmayan ve video çekme konusunda başarısız olan kullanıcıların fikirlerini ortaya koyması konusunda alternatif bir platform haline geldi” diye konuştu.