E-devlet, hemen her işlem için kapısını çaldığımız anda 5 bin 180 farklı hizmet sunulan engin bir deryaya dönüştü. Sistemdeki kullanıcı sayısı 45 milyon 72 bin 811 kişiye ulaştı. 2023’te ise 53 milyon kişiye 893 farklı kurum hizmetinin verilmesi bekleniyor. e-Devlet Kapısı’ndan en fazla kullanılan işlem 268 milyonla hizmet dökümü olurken, bunu yaklaşık 164 milyon ile dava dosyası sorgulama, 138 milyon ile vergi borcu sorgulama hizmeti izledi.
SOY AĞACI VE MİRAS SORGULAMA BİLE VAR
MİLYONLARCA SAYFA SIRADA BEKLİYOR
Dijital ortama aktarılmak üzere bekleyen tarihi el yazmaları, kitaplar, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi belgeleri gibi milyonlarca sayfa aynı zamanda dev bir sektöre işaret ediyor. İşin kütüphanecilik boyutunu da hatırlatalım. Arşivcilik mesleği önem kazanırken, belgeleri bilgisayar ortamına aktaran ekipmanlar ve yazılımlar, bunu kullanan uzman personel derken piyasanın istihdam ve yan sanayi imkanları da son sürat gelişiyor. Öte yandan, şirketlere özel dijital kütüphane kuran veya arşivinizi elektronik ortama aktaran şirketler mevcut.
ANAHTAR TESLİM E-KÜTÜPHANE
KAMU KURUMLARI KOLLARI SIVADI
İlk akla gelen Osmanlı Arşivi. Ayrıca, Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu, Milli Kütüphaneler sayısız tarihi eseri bünyesinde barındırıyor. Vakıflar, Tapu (Defter-i Hakani), İstanbul Müftülüğü, gibi kurumların kökleri (adları değişmiş olsa bile) Osmanlı devletine kadar uzanıyor ve ciddi bir arşive sahipler. Bazıları bütçe oluşturup elindeki malzemeyi tasnif etmeyi planlarken, bir kısmı yol almaya başlamış bile. Belediyeler de arşivlerini dijitale aktarmak için şirketlerden yardım alıyor.