CEO'lar aralarında milyar dolarlık start up çıkarmanın formülünü tartıştı

Vodafone Business sponsorluğunda bu yıl online olarak düzenlenen CEO Club Online Summit toplantılarının beşincisinde, Türkiye’deki start-up'ların durumu ve yeni start-up’lar çıkarma konuları ele alındı. Ceo'ların üzerinde durduğu en önemli konulardan biri de Türkiye'den çıkan milyar dolarlık start upların sayısının nasıl artırılacağıydı. Geçtiğimiz günlerde 1.8 milyar dolara satılan Peak Games'in Türkiye'nin ilk unicornu olma özelliğini taşıyor.

CEO'lar milyar dolarlık start up konusunda fikirlerini dile getirdi.

CEO Club Online Summit, dijitalleşmenin gücüyle iş dünyasının liderlerini bir araya getiriyor. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle online plaftforma taşınan CEO Club toplantılarının beşincisinde Peak Games’in milyar dolarlık hisse satışıyla Türkiye’de gündeme daha çok gelmeye başlayan start up’lar ele alındı.

Hedef yeni unicornlar

CEO Club Summit’de, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin, yemeksepeti.com Kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Nevzat Aydın ile Aslanoba Group Başkanı ve melek yatırımcı Hasan Aslanoba, pandemi sürecinde yaşanan değişimleri, girişimciler için fırsatları ve dünya çapında yatırım almanın yollarını değerlendirdi.

TEKNOLOJİ
İnternette rekor satış: Türk oyun şirketi Peak 1.8 milyar dolara satıldı

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/06/26/02/27/resized_38975-376c3ba3yemeksepeticeosununattigitweetsirkete13354406_9174_o.webp

Nevzat Aydın önümüzdeki süreçten ümitli

Nevzat Aydın da salgın süreciyle birlikte dijitalleşmenin ve teknoloji kullanım hızının arttığını kaydetti.

Nakitsiz dünyaya geçişin de hızlandığını belirten Aydın, "Kredi kartı kullanımı bu dönemde ciddi anlamda artıyor. Bu dönemde Kovid-19 sonrası tüketici davranışlarının nasıl değişeceğini kimsenin bilememesi sebebiyle de müşteri odaklılık artık daha da önem kazanmış durumda." dedi.

Ülke olarak zor bir süreci başarıyla yönettik

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin, toplantıda yaptığı konuşmada, "Öncelikle ülke olarak zor bir süreci başarıyla yönettiğimizi düşünüyor ve bu dönemde de hep birlikte kurallara uyarak içinde bulunduğumuz döneme adaptasyonu kolaylaştıracağımıza inandığımı söylemek istiyorum." dedi.

Vodafone Business olarak salgın sürecinde sundukları dijital çözümlerle işletmelerin yanında olduklarını dile getiren Şahin,

Türkiye’de hem yerli hem yabancı yatırımcıların değerlendirebileceği bir sürü fırsat var

Türkiye’nin genç nüfusuyla dikkat çektiğini ve bu genç nüfustan hem girişim ekosistemine hem ülke ekonomisine fayda sağlayacak, değer katacak fikirler çıktığını vurgulayan Meltem Bakiler Şahin, şunları kaydetti:

"Türkiye’de hem yerli hem yabancı yatırımcılar için çok büyük fırsatlar var. 'Startups.watch' tarafından yapılan araştırmaya göre geçen yıl dünyada melek yatırımcılar ve girişim sermayesi şirketleri 294 milyar dolar yatırım yaptı. Türkiye’de start up’lara yapılan yatırım 102 milyon doları buldu. Bir önceki yıla göre yatırımlar yüzde 66 arttı ve Türkiye yeniden bu alanda birinci lige yükseldi. Ülkemizde girişimcilik ekosisteminin koronavirüs salgınının etkisindeki küresel ekonomik daralmaya rağmen önümüzdeki yıllar için umut vaat ettiğine inanıyoruz.

TEKNOLOJİ
Start-up’lara destek geliyor

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/06/26/02/24/resized_4d328-8af76e9ctimthumb.jpg

Halihazırda Türkiye'de başka bir çok milyar dolarlık start up var

Hasan Aslanoba ise Türk oyun şirketi Peak Games'in küresel bir şirket tarafından satın alınmasına ilişkin, şunları söyledi:

"Peak Games’in olayı çok önemli. İlk resmi unicorn’umuz. 1,8 milyar dolar beni çok şaşırtmadı, çok büyük bir başarı. Ama dünyada baktığınız zaman her 2 günde bir unicorn doğuyor. Biz Türkiye’de başka şirketlerin de unicorn pozisyonunda olduğunu tahmin ediyoruz.

Bir start-up şirket halka açıldığı zaman bu özelliğini kaybediyor veya halka açık bir şirket tarafından satın alındığı zaman unicorn listesinde artık yer almıyor."

EKONOMİ
Türk StartUp'lar ABD'ye gidiyor