Ankara'da WhatsApp alarmı: Bu zorbalığı kabul etmiyoruz

Sosyal medyada daima tartışma konusu olan “özel hayat ve gizlilik” sorunu, WhatsApp’ın Türkiye’deki kullanıcıların özel yazışmalar, fotoğraflar ve videolarını ‘pazarlamak’ istemesiyle farklı boyuta taşındı. Milyonlarca kişi alternatif sosyal medya arayışına girerken Ankara’daki ilgili kurumlar “sosyal fişleme ve istihbarata” karşı atılacak adımları konuşacak.

Osman Özgan Nur Banu Aras
Fotoğraf: Arşiv

WhatsApp’ın kullanıcılarına yönelik zorunlu güncelleme kararının ardından gizlilik ilkeleri tartışılmaya başlandı. Kişisel Verileri Koruma Kanunu’na aykırı olan bu düzenleme ile WhatsApp, Facebook ile veri alışverişi yapabilecek. Böylelikle tüm kullanıcıların profili çıkartılarak istenilen kişiler ya da kurumlarla paylaşılacak. Veri alışverişine izin vermeyen kullanıcılar uygulamayı kullanamayacak. zorbalık olarak nitelendiriliyor.

TEKNOLOJİ
WhatsApp sözleşme maddeleri: WhatsApp yeni sözleşme tarihi ne zaman?

FİŞLEME GİBİ PROFİL

Yeni kullanım ilkesi ile WhatsApp, Facebook’taki datalar ile WhatsApp’taki dataları birleştirecek. Böylelikle daha güçlü bir data sistemine sahip olacak. Bu verilerle her kullanıcı için ayrı ayrı profil çıkarılacak.

İSTİHBARAT ÖRGÜTLERİNE AKTARILABİLECEK

MESAJIN VİZEYE ENGEL OLABİLİR

Yeni kullanım ilkesi tüketiciler açısından riskleri de beraberinde getirecek. Kullanıcının kim olduğu, alışkanlıkları, nelerden hoşlanıp hoşlanmadığı, ne kadar parasının olduğu mesajlarla belirlenecek. Böylelikle insanlar köleleştirilecek. Resmi işlemlerde de kullanıcıların mesajları önüne gelecek. Örneğin, uygulamadan yazılan “kahrolsun ABD” mesajı vize işlemlerinde kullanıcıların karşısına çıkabilecek. ABD vize şirketi bu yazışmaları görecek ve ona göre muamele yapabilecek.

DÜNYA
AB’ye ayrıcalık: WhatsApp'tan kaçış

ATILACAK ADIMLAR NETLEŞECEK

Cumhurbaşkanlığı da çıktı

WhatsApp zorbalığının ardından birçok kamu ve özel kurumların, uygulamada oluşturulan grupları kapatılarak başka mecralara kaydırıldı. Cumhurbaşkanlığı da 11 Ocak’tan itibaren, gazetecilere yaptığı bilgilendirmeleri Whatsapp yerine BİP üzerinden yapma kararı aldı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/01/11/04/25/resized_accdf-edfdc783bip.jpg

Kullanıcılar yerli alternatiflere yöneldi

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/01/11/04/25/resized_0591f-2761df2ddedi.jpg

DEDİ BİRÇOK HİZMET SUNUYOR

Bilgi Teknolojileri ve İnternet Güvenliği Derneği (BTİDER) tarafından geliştirilen yerli uygulama Dedi de kullanıcılarına ücretsiz olarak mesajlaşma, sesli ve görüntülü arama gibi birçok hizmet sunuyor. Tüm sesli ve görüntülü aramaların, dosya paylaşımlarının üst düzey güvenlik protokolleriyle uçtan uca şifrelendiği uygulama da son günlerde uygulama mağazalarında en çok indirilen uygulamalar arasına girdi. Açık kaynaklı bir yazılım üzerine temellendirilen Dedi'nin kaynakları herkes tarafından incelenebiliyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/01/11/04/26/resized_61c58-eb937f79facebooklogo500x350.psd

ABD de Facebook’u tehdit olarak görüyor

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/01/11/04/28/resized_d641f-b87136ffwhatsapp.jpg

#WhatsApp’ı siliyoruz