Akıllı kotlar geliyor: Levi's 'smart' 501

Akıllı telefonlar, televizyonlar hatta evler derken şimdi bir de karşımıza 'akıllı kotlar' çıktı!

Yeni Şafak

Akıllı telefonlar, televizyonlar hatta evler derken şimdi bir de karşımıza 'akıllı kotlar' çıktı! Daha doğrusu çıktı demeyelim de yakın gelecekte muhtemelen çıkacak diyelim. Henüz 'eli kulağında' olmasa da üzerinde çalışmalar başlamış durumda çünkü.

Google'ın ileri teknoloji ve projelerden sorumlu araştırma ekibi ATAP (Advanced Technology and Projects) ile Levi Strauss'un (yani Levi's) iş ortaklığında geliştirilen yeni proje tamamlandığı zaman karşımıza çıkacak olan ürün dokunmatik kontrol yeteneğine sahip kot pantolonlar olacak. Dahası kot pantolonlarla da sınırlandırılmayacak olan çalışmaların ileri aşamalarda 'dokuma kumaş' temelli her türlü tekstil ürününe uyarlanması hedefleniyor.

Yıllık geliştiricisi konferansında tanıtımı gerçekleştirilen (daha doğrusu üzerinden şöyle bir geçilen desek daha isabetli olur) Project Jacquard (Merak edenlere bir dipnot düşelim: Jacquard, modern dokuma tezgahını icat eden kişinin ismi) isimli projenin uzun vadeli hedefi yukarıda da belirttiğimiz gibi giysileri akıllandırmak. Bu yolda Google'ın ilk ortağı da dünya devi Levi's olmuş.

ATAP ekip lideri Emre Karagözler, ki yurt dışındaki gurur kaynaklarımızdan birisi oluyor kendisi, konuya ilişkin açıklamasında, hedeflerinin 'interaktif kumaş' olduğunu ve bunu da kumaşların içerisine özel iletken parçalar koymak suretiyle gerçekleştirdiklerini belirtirken, tasarımcının isteğine göre dilerlerse bu parçaları görülebilir biçimde yahut da gömülü olarak tasarlayabileceklerini ifade ediyor. Keza benzer şekilde dilenirse tüm kot ya da sadece belirli bir bölümüne yerleştirilebiliyor bu iletkenler. Bu akıllı kotların da aynı normal kotlar gibi esneyebilen ve yıkanabilen formda olduklarının altını çizen Karagözler, Jacquard Projesi ile birlikte nihai aşamada standart endüstriyel dokuma tezgahlarıyla işlenen tüm kumaşların dokunmatik ve el hareketleriyle kontrol edilebilmesinin mümkün olacağını vurguluyor.

Son olarak da olayın tam olarak nasıl gerçekleşeceğini merak eden okurlarımız için 'gündelik dilde teknik bilgi' sunalım:

Olay yukarıda da belirttiğimiz gibi tamamıyla kot kumaşına gömülü ipliklerin yapısıyla alakalı. Şöyle ki gömlek düğmesinden daha ufak boyutta olan incecik devrelere bağlanan bu iletken ipliklerin, dokunmayı ve el hareketlerini kavrayabilen algoritmalar kullanan minyatür formdaki elektronik devrelerle güçlendirilmesi neticesinde kot üzerinden akıllı telefonlarla yahut diğer cihazlarla kablosuz veri alışverişi sağlanabilirken benzer şekilde arama gerçekleştirme yahut mesaj atma gibi eylemler de yapılabiliyor.