87. Cenevre Otomobil Fuarı'nda , dünyanın en fazla satış yapan uçak üreticilerinden biri olan Fransa merkezli Airbus şirketi ile hisselerinin büyük bir kısmı Volkswagen grubunda olan tasarım şirketi Italdesign, ortak bir çalışma sonucu tasarladıkları “Pop.up" adını verdikleri uçan otomobil konseptinin dünya prömiyerini yaptılar.
Mega şehirlerde yaşanan trafik sorununun gitgide arttığı günümüzde, bu sorunu göz önüne alarak üretilen uçan otomobil konsepti, tasarlanan ilk modüler, tamamen elektrikli ve sıfır emisyonlu araç olarak karşımıza çıkıyor. Italdesign ve Airbus'ın tasarımıyla üretilen Pop.up, tamamen elektrikli bir otomobil olmasının yanı sıra günümüzde yaygın bir şekilde kullanılan havada çekim yapmak için kullanılan drone gibi 4 pervanesi sayesinde uçabiliyor.
İki kişilik küçük bir kara aracının özellikleri ile insansız hava aracının hava kabiliyetlerini bünyesinde barındıran Pop.up, aynı zamanda akıllı bir araç.
Kişisel kullanımdan ziyade bir taksi gibi hizmet vermesi planlanan Pop.Up'ın kullanımı da hayli basit. Kullanıcı, bir uygulama aracılığıyla gideceği yeri araca bildiriyor ve araç yolcularını bulundukları yerden alıyor. Daha sonra, trafik durumuna göre karadan veya havadan gitmek istedikleri yere ulaştırıyor. Ardından da bir sonraki müşterilerini beklemek üzere otomatik olarak değişim ya da şarj istasyonuna dönüyor.
Üç katmanlı bir tasarıma sahip olan aracın ana ünitesi olan iki kişilik karbon-fiber kapsül, 2.6 m. uzunluğunda, 1,4 m. yüksekliğinde ve 1,5 m. genişliğiyle ferah bir yaşam alanı sunuyor.
Araç gideceği yere ulaşmak için karadan hareket edecekse, kapsülün altına teker ünitesi yerleştiriliyor. Teker ünitesi elektrikli bir motorla 60 kW güç üretiyor ve 100 km/s hıza ulaşabiliyor. Araç karada 130 km menzil sunuyor.
Yolculuk havada devam edecekse, bir değişim istasyonunda tekerlekler kapsülden ayrılıyor ve gövdenin üst kısmına pervane ünitesi yerleşiyor. 5,5 m. ve 4 m. ölçülerindeki pervane ünitesi, her biri 17 kW gücündeki motorlardan güç alan 8 ayrı pervaneyle hareket ediyor. Pop.Up, 15 dakikada şarj olabilen bataryasıyla boş halde havada 100 km. yol katedebiliyor ve karada olduğu gibi 100 km/ hıza çıkabiliyor.