Suriye sınırında hareketli dakikalar - Kilis haber

Kilis'in Elbeyli ilçesinin karşısındaki Suriye'nin Çobanbey kasabası kırsalından çok sayıda yaralı, zırhlı personel taşıyıcılarla getirildiği sınır hattında ambulanslara bindirilerek, sınırın Türkiye tarafına taşındı.

Yeni Şafak

Kilis'in Elbeyli ilçesinin karşısındaki Suriye'nin Çobanbey kasabası kırsalından çok sayıda yaralı, zırhlı personel taşıyıcılarla getirildiği sınır hattında ambulanslara bindirilerek, sınırın Türkiye tarafına taşındı.

Fırat Kalkanı operasyonu 14. gününde devam ederken, çatışmaların şiddetlendiği belirtiliyor. Kilis'in Elbeyli ilçesinden Suriye'ye açılan ikinci noktadan zırhlı personel taşıyıcılarla yaralılar Türkiye sınırına kadar getirilirken, burada ambulanslara alınarak Türkiye tarafındaki hastanelere getiriliyor. Sınır hattına çok sayıda ambulans gönderilerek sınırda bekletiliyor. Çobanbey kırsalında çatışmaların şiddetlendiği ve bu çatışmalarda yaralananların Türkiye'ye taşındığı ileri sürüldü.

Sınır hattında askeri helikopterin de keşif uçuşu yaptığı görüldü

SINIRDA ASKERİ HELİKOPTER HEYECANA YOL AÇTI

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından sürdürülen Fırat Kalkanı harekatının 14'üncü gününde askeri bir helikopter Elbeyli sınırında heyecana yol açtı. Sınır hattında bir süre dolaştıktan sonra helikopter Gaziantep yönüne gitti.

Bu arada Elbeyli İlçesi'nde de zaman zaman ambulans hareketliliği yaşanıyor. Ambulansların, sınırın iç kesimlerinde IŞİD militanları ile çıkan çatışmada yaralanan ÖSO mensuplarını hastaneye taşıdığı kaydedildi.

Azez'deki Cerabluslular kentlerine dönüyor

Fırat Kalkanı Harekatı öncesinde Cerablus'tan kaçarak Halep'in Azez ilçesine yerleşen Suriyeliler, Cerablus'ta hayatın normale dönmesi üzerine konvoylar eşliğinde terk ettikleri şehirlerini gidiyorlar.

Kilis'in karşısında bulunan Azez ilçesine Fırat Kalkanı Harekatı öncesinden IŞİD saldırısından kaçarak Azez ilçesi yakınlarındaki kamplara sığınan Cerabluslular, şehirlerinde hayatın normale dönmesi üzerine Azez'den araç konvoyları ile birlikte Cerablus'a hareket ettiler. 10 kamyon 20 araç ile birlikte yola çıkan konvoya İHH Kilis Basın Danışmanı Zafer Ersoy ile İHH yetkilileri de ygıda ve ihtiyaç malzemeleri ile birilikte eşlik ediyor. Konvoyun bu akşam saatlerinde Gaziantep'in Karkamış ilçesinin karşısındaki Cerablus kentine ulaşması bekleniyor.

Cerablus'ta güvenlik koridoru derinleşiyor

Suriye'de Halep ilinin kuzeyinde devam eden Fırat Kalkanı Harekatı'nda Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) desteğiyle ilerleyen Özgür Suriye Ordusu, yaklaşık 680 kilometrekarelik alanı kurtardı. Derinleşen harekat, terör örgütleri DAEŞ ile PYD/PKK'yı köşeye sıkıştırıyor.

TSK Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon hava kuvvetlerince Halep'in kuzeyinde terör tehditlerine karşı 24 Ağustos'ta başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı, 14. gününe girdi.

TSK'nın desteğiyle Suriye'nin Türkiye sınırında DAEŞ'in kontrol ettiği Azez-Cerablus hattını teröristlerden arındırmaya devam eden ÖSO, iki bölge arasındaki fiziki bağlantıyı önceki akşam sağlamıştı.

Böylelikle, terör örgütü DAEŞ'in Türkiye sınırı ile herhangi bir teması kalmamıştı.

İkinci haftası bugün tamamlanacak harekatta TSK desteğiyle ÖSO'nun terör örgütleri DAEŞ ve PYD-PKK'dan kurtardığı alan yaklaşık 680 kilometrekareye ulaştı.

Dün Azez-Cerablus bölgesinde 7 köy daha ele geçiren ÖSO, Cerablus-Sacu Çayı hattında ulaştığı 24 kilometrelik derinliğin yanısıra, farklı bir yönden de güneye açılıyor.

ÖSO, Azez-Cerablus hattını birleştirdiği Kadıköy noktasından güneye doğru 14 kilometre ilerledi.

Harekat, bu aşamadan itibaren, DAEŞ'i gerilettikçe PYD'nin Azez-Cerablus hattına çıkışının önünde büyük bir set çekmiş olacak.

PYD/PKK'nın Münbiç'ten batıya çıkışı ya da Hatay'ın karşısındaki Afrin ilçesinden Münbiç'e doğru ilerlemesi bölgedeki ÖSO engeline takılacak.

Halep'in kuzeybatısında Türkiye sınırındaki Afrin'de iç savaşın başından bu yana varlık gösteren PYD/PKK, buradan Azez-Cerablus hattına çıkıp Fırat Nehri'nden gelen güçleriyle birleşmek için muhaliflere saldırmıştı. Örgüt, geçen şubat ayında Tel Rıfat ilçesi ve Şeyh İsa beldesini alarak, Azez-Cerablus hattına Afrin yönünden de temas sağlamıştı.

Diğer taraftan, AA muhabirinin yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre, DAEŞ merkez üssü olan Rakka ilini savunabilmek amacıyla, buranın kuzeyindeki Bab ilçesi ve kuzey kesimlerinde militan, silah ve mühimmat yığınağı yapıyor.

Güvenlik kaynakları, AA'yla, terör örgütünün, direniş hattı olarak Bab'ın Soran ve Ahtarin beldelerini belirlediği tespitini paylaştı.

-"DAEŞ ile mücadelede Türkiye başı çekiyor"

"Türkiye'nin terör örgütü DAEŞ'e yönelik mücadelesinin yeterli olup olmadığı"na ilişkin bir soruya ise Kurtulmuş şu cevabı verdi:

"DAEŞ ile mücadelede Türkiye başı çekiyor. DAEŞ, PKK, Suriye'nin kuzeyindeki PYD ve bazı aşırı marksist gruplar gibi Türkiye'yi hedef alan çok fazla terör örgütü var ve FETÖ de bunlara dahil. Geçen temmuz ayından bu yana üç terör örgütü Türkiye'yi hedef alıyor, sınırları tehdit ediyor. Türkiye ise sınırlarını korumaya çalışıyor. Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında ise ılımlı muhaliflerden Özgür Suriye Ordusu'na lojistik destek veriyoruz."

Mülteci krizini de değerlendiren Kurtulmuş, Türkiye'nin son beş yıldır Suriye'den gelen sığınmacı akınına maruz kaldığını, 3 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yaptığını ve bu sayının belki de son 50 yılda ABD'nin kabul ettiği mülteci sayısına eşit olduğunu söyledi.

Türkiye'nin son derece büyük bir yük üstlendiğini ancak ülkenin Suriye halkı ile tarihi bağları olduğunu ve Suriyeli sığınmacılara kapılarını açtığını ifade eden Kurtulmuş, Suriyeli sığınmacılar için şimdiye kadar 15 milyar dolardan fazla para harcandığını belirtti.

Kurtulmuş, Turkiye ve Avrupa'ya sığınmacı akınının Suriye'deki krize çözüm bulunmadan bitmeyeceğini sözlerine ekledi.