Trabzon'un geleceği karanlık

2005-2008 yılları arasında 2.5 yıl Trabzonspor başkanlığı yapan Nuri Albayrak, ‘sıfır borçla’ devrettiği kulübün, Sadri Şener ve İbrahim Hacıosmanoğlu dönemlerinde ‘batık şirket’ konumuna geldiğini söyledi. Transfer savurganlığının devam ettiğini kaydeden Albayrak, “Borç içinden çıkılmaz bir hal aldı. Yarın çok geç olacak” dedi

Yeni Şafak Ali Kemal Yazıcı

Trabzonspor’da mevcut yönetim, kulübün mali durumunu göz etmeden çılgın transfer hamleleriyle borçları çığ gibi büyütmeye devam ederken, eski başkanlardan Nuri Albayrak, bordo-mavili kulübü bekleyen tehlikeye işaret etti. 2005-2008 yılları arasında Trabzonspor Kulübü başkanlığı yapan, 26 milyon TL borçla devraldığı kulübü ‘sıfır borçla' devreden Nuri Albayrak, Trabzonspor’un saha sonuçlarından önce kulübün geleceğinin düşünülmesi gerektiği dönemde olduğunu söyledi. Bordo-mavili kulübün batık şirketler statüsünde olduğuna dikkat çeken Albayrak, kulübün rekor borca ulaştığı Sadri Şener döneminin ekonomik tablosundan ders alınmadığını ve borcun artırılarak transferlerin sürdürüldüğünü kaydetti. Trabzonspor'un sırasıyla borsaya açılan dönem olan Atay Aktuğ döneminin yanı sıra kendi dönemini ve Sadri Şener ile İbrahim Hacıosmanoğlu dönemindeki mali tabloyu kıyaslayan Albayrak, büyük bir ivmeyle yükselen borçlara değindi.300 MİLYON TL BORÇ YAPTILAR "Devraldığımız kulüpte yüzde 25 ile borsaya girilmiş ve 26 milyon TL borç vardı. Ayrıca bizim dönemimizde borsada hareket yoktu” diyen Nuri Albayrak, “Kulübü devraldığımızda borsada Trabzonspor'un 1 lotu 4 liraydı, borsa değeri 50 milyon Dolar’dı. Biz kulübü devrederken 1 lot 14 lira, borsa değeri 180 milyon Dolar’dı. 2008 yılı sonu bittiğinde yöneticiler açıklama yaptılar, 'Trabzonspor'un sıfır borcu var' diye. Peki Sadri Şener yönetimi ne kadar borçlandı? Tam 200 milyon TL. Bu kadar mı borç var? Yüzde 25 daha borsaya satış yaptılar, 100 milyon TL de buradan borçlandı, böylece Sadri Şener, kulübü 300 milyon TL borçlandırdı” ifadelerini kullandı. BORÇ BU SEVİYELERDE OLMAMALI Trabzonspor’un Şener döneminden sonra ‘batmış bir şirket’ durumuna düştüğünü kaydeden bordo-mavililerin eski başkanı, İbrahim Hacıosmanoğlu döneminde de durumun daha kötüye gittiğine işaret etti: “Sadri Şener yönetimi, borç- suz şirketi aldı; 5 yıl yönetti. Borç 300 milyon TL seviyesini buldu. Sonrasında gelen yeni yönetim aynı yolu takip ederek borcu içinden çıkılamaz bir hale getirdi. Bu borcun bu seviyeler de mi olması lazım. Bir şampiyonluğumuz var ama o şampiyonluktan sonra kulübün geleceğinin kaybedildiği göz ardı ediliyor. Acı ama gerçek olan şu ki Trabzonspor’da artık şampiyonlukların değil, kulübün geleceğini kurtarmanın hesaplarının yapılması gereken dönem gelmiştir. Trabzonspor kendi içinde bütünlüğünü sağlayarak yarın çok geç olmadan hamlesini başlatmalıdır."

Bordo-mavili kulüpte sporculara ödenen yüksek bedellere dikkat çeken Albayrak, transfer savurganlığının mevcut yönetim kurulu tarafından da devam ettiğini kaydetti ve şu ifadeleri kullandı: “5 milyon Euro’luk sporcu aldık, 5 yıllık sözleşme yaptık. 1 milyon Euro da menajerine veriyoruz. Böyle bir şey dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş. Bizim dönemimiz olan 2.5 yıllık görev süresinde 500 bin Dolar dahi menajerlik ücreti vermedik. Bizden sonra Trabzonspor’da adeta yeni bir gelenek başladı. Bugün de devam ediyor. Trabzonspor har vurup, harman savuran bir kulüp haline geldi.”

“Trabzonspor ekonomik olarak itibarını kaybeden bir kulüp konumunda. Şu anda borsada işlem gören 1 lot 1.67 TL olduğundan iflas etmiş şirketler kategorisindedir. Buna rağmen alınmayan futbolcunun kulübüne 600 bin Euro verilebiliyor. Yetmedi PTT 1. Lig’de oynayan bir takımın kalecisine kiralama bedeli olarak 550 bin Euro verebiliyorsunuz. İnsana sorarlar 'Bu değirmenin suyu nereden geliyor' diye. Yine kredi ve borçlanma yoluyla bunları yapıyorsanız bu kulübün bitişini hazırlıyorsunuz.”

Trabzonspor’un borsada işlem gören bir kulüp olması nedeniyle ekonomik konuların konuşulmamasından yana olduğunu ve bu konuda sadece uyarıda bulunduğunu belirten Albayrak, kulübün borsada hisselerinin artık değer kaybetme limitinin kalmadığına dikkat çekti.

Borç batağında olmasına rağmen transferde cömert davranan, sezon başında 24 transferle rekor kıran Trabzonspor’da 3.5 yıllık maliyeti 11 milyon TL olan Akhisar Belediyesporlu Uğur Demirok, en ucuz transfer oldu. Serdar Gürler ve Deniz Yılmaz için Elazığspor’a 9 milyon TL ödeyen bordo-mavililerin 1.5 milyon TL bonservisi olan Uğur Demirok’u aşan transferleri “Essaid Belkalem için 450 bin Euro (kiralık), Cardozo 5 milyon Euro, İshak Doğan 1 milyon 750 bin Euro, Constant 2 milyon 500 bin Euro, Sefa Yılmaz 3.5 milyon Euro, Mehmet Ekici 1.5 milyon Euro, Waris 6 milyon Euro, Yatabare 2.5 milyon Euro, Hakan Arıkan 550 bin Euro (kiralık)” şeklinde oldu.

Trabzonspor’da kadro dışı kalan Mustafa Yumlu, takımdan gönderilecek isimlerin başında gelirken tecrübeli futbolcu, gelen teklifler arasında bir hayli seçici davranıyor. Çaykur Rizespor, Mustafa Yumlu, Aykut Demir, İshak Doğan ve Serdar Gürler için bordo-mavili kulübe bir teklifte bulunurken, başarılı savunma oyuncusunun kendisine yapılan teklifi geri çevirdiği öğrenildi. Tecrübeli futbolcunun, kariyerini İstanbul’da sürdürmek istediğini belirttiği kaydedildi. Çaykur Rizespor, diğer oyuncuları kiralık olarak kadrosuna katmayı planlıyor.

Medical Park Trabzonspor'un Genel Menajeri Nihat Mala, takımın bütçesini açıkladı. Bütçenin her zaman 15 milyon TL olarak lanse edildiğini söyleyen Mala, "Eski ve yeni borçlar dahil edilerek bütçemizin 15 Milyon TL olduğu söyleniyor. Bizim oyuncu ve antrenör bütçemiz, yani gerçek olanı 8 milyon TL" ifadelerini kullandı.