Hiçbir İslam ülkesinde olimpiyatlar yapılmadı!

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, 2020 Olimpiyatları'nın İstanbul'a verilmesi halinde Türkiye'de şimdiye kadar hiçbir İslam ülkesinde gerçekleştirilmemiş olan olimpiyatların gerçekleşmesi anlamına geleceğini söyledi.

Cihan
Hiçbir İslam ülkesinde olimpiyatlar yapılmadı!

Kültür ve Turizm Bakanı Bakan Ömer Çelikk, Conrad Otel'de düzenlenen toplantıda, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Değerlendirme Komisyonunun inceleyeceği 14 temasından biri olan 'Konaklama' hakkında Türk ve yabancı basın mensuplarına sunum yaptı.

Bakan Çelik, olimpiyatları İstanbul'da yapma isteklerinin birden çok sebebi olduğunu belirterek, 'Bu sebepler aynı zamanda İstanbul'un olimpiyat şehri olmayı niçin hak ettiğini açık biçimde göstermektedir. Türkiye, dünyada hiçbir ülkenin sahip olmadığı bir çok boyutluluğa sahiptir. Her ülke birkaç stratejik boyutla tanımlanabilirken, Türkiye birkaç stratejik boyuta sığmayacak kadar çok boyutlu bir ülkedir. Bu açıdan baktığımızda İstanbul'un olimpiyat şehri olması demek güçlü demokrasiye sahip, laiklikle yönetile tek İslam ülkesi olan Türkiye'de şimdiye kadar hiçbir İslam ülkesi de gerçekleştirilmemiş olan olimpiyatların gerçekleşmesi anlamına gelecektir." diyerek şöyle devam etti:

"İstanbul olimpiyat şehri olduğu takdirde olimpiyat tarihinde ilk defa olimpiyatlar, Asya'yı ve Avrupa'yı buluşturan bir şehirde gerçekleştirilmiş olacaktır. İstanbul içinde barındırdığı çoğulculuk ve hoşgörü ile olimpiyat şehri olmaya aday en güçlü şehirdir. Sokaklarımızda gezdiğiniz zaman caminin, kilisenin ve sinagogun yan yana olduğunu yegane şehrin İstanbul olduğunu göreceksiniz. Modern caddelerinde tarihten bugüne gelen hoşgörünün aktığı bir şehirdir İstanbul.

Şu anda saymaya kalksak sadece satır başlarıyla uzun dakikalarımızı alacak kadar çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bugün İstanbul'da uluslararası marka haline gelişmiş, bir süre kongre, festival ve pek çok etkinlik bulunmaktadır. Dolayısıyla kültür ve spor başkenti olmuş mucizevi bir şehirden bahsediyoruz. Napolyon'nun 'Eğer dünya tek bir ülke olsaydı başkenti İstanbul olurdu' deyişini sonuna kadar hak eden bir şehirdir İstanbul."

2020 Olimpiyatları için yeteri derecede turistlik tesis, otel odası ve diğer ihtiyaçları bakımından her şeyiyle hazır olduklarını belirten Çelik, "Bundan sonra yapacağımız hazırlıklar da bizi olimpiyatların yapılmasından birkaç sene evvel istenen her şeyin çok ötesinde bir hazırlık durumuna getirmiştir. Biz İstanbul'un olimpiyat şehri olması için hazır olduğumuzu bir kere daha ilan ediyoruz ve İstanbul'un 2020 olimpiyatlarına ev sahipliği yapacağına olan inancımızı sizlerle paylaşıyoruz." dedi.

2020'ye kadar İstanbul olimpiyat şehri olursa, konaklama alanında bütün düzenlemeleri yapacaklarını bildiren Bakan Çelik, 'Mevcut 200'ye yakın otelin yüzde 70'lik kapasitesi olimpiyatlar için ayrılmış bulunmaktadır. Bunun yanı sıra ek konaklama konusunda da alternatifler mevcuttur. Dolayısıyla 2020'ye gelmeden önce konuklama açısından IOC'nin Türkiye'den istediğinin çok üstüne ulaşmış olacağız. Sadece konaklama değil, olimpiyatlarla ilgili hükümeti ilgilendiren bütün konularda özel düzenlemeler yapacağız." şeklinde konuştu.

Olimpiyatların Türk ekonomisine de katkıları olacağını ifade eden Ömer Çelik, "Kuşkusuz olimpiyatların Türk ekonomisine büyük katkısı olacak. Olimpiyatların zaten gittiği her ülkede ekonomiye katkısı oluyor. Fakat biz ekonomik katkıdan çok daha büyük bir katkıyı önemsiyoruz. öncelikle bunu Türkiye için bir prestij olarak görüyoruz. Sayın Başkanımız Medeniyetler İttifakı Projesi'nin İspanya ile birlikte eş başkanlığını yürütüyor. Biz aslında olimpiyatlarının dünyaya vermek istediği barış mesajının, Medeniyetler İttifakında başkanlık yürüten Türkiye'den verilmesini, olimpiyat ruhuyla bu mesajın birleşmesinin de çok önemli bir katkı olacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

Olimpiyatları takip etmek için Türkiye'ye gelenlerin makul fiyatlarla karşılaşacaklarını da kaydeden Çelik, "Maliye bakanımız, ekonomiden bütün olimpiyatların ekonomiye yapacağı katkı ile ilgili hazırlıkları düşünürken, aynı zamanda olimpiyat vesilesiyle Türkiye'ye ziyaret edecek olanların burada makul fiyatlarla karşılaşmaları, makul bir şekilde konaklamaları için gereken bütün tedbirleri alıyoruz." diyerek sözlerini şöyle tamamladı:

"Bizim açımızdan şunu söyleyebilirim; hiçbir şekilde olimpiyat döneminde fahiş fiyat uygulaması olmayacaktır. Olimpiyatların gerçekleşeceği yıla kadar Türkiye'de vergi artışları olabilir ama olimpiyat yılında kesinlikle vergi artışı olmayacaktır. Dolayısıyla olimpiyat söz konusu olduğunda olağanüstü bir fiyat politikasıyla hiçbir misafirimiz karşılaşmayacaktır. Bu bir hükümet garantisidir. Olimpiyatlardan birkaç yıl önce gerçekleşen ortalamalar alınarak olimpiyat yılında bu sürdürülecektir."