Fevziye'de başpehlivan Ekrem Yavuz

Yalova'nın Altınova ilçesine bağlı Fevziye köyünde gerçekleştirilen 108. Tarihi Fevziye Yağlı Güreşleri'nde finalde Fatih Akkoyun'u mağlup eden Karamürselli Ekrem Yavuz başpehlivan oldu.

Dha
Fevziye'de başpehlivan Ekrem Yavuz

İlk olarak 1901 yılında yapılan ve son beş yıldır da maddi imkansızlıklardan dolayı gerçekleştirilemeyen tarihi Fevziye Yağlı Güreşleri, bu spora gönül verenleri bir araya getirdi. 12 farklı kategoride yapılan müsabakalara çok sayıda sporcu katılırken, er meydanlarının önemli isimleri de bu organizasyonda mücadele etti. Vatandaşlar güreşlere büyük ilgi gösterdi.

Gün boyu yapılan müsabakalar sonunda başpehlivanlık için Kocaeli Büyükşehir Belediyespor'dan Fatih Akkoyun ile Karamürsel Levent Erdoğan Spor Kulübü'nden Ekrem Yavuz finalde kozlarını paylaştı. Rakibini yenen tecrübeli pehlivan Ekrem Yavuz, beş yıl sonra yapılan güreşlerde başpehlivanı oldu. Eski milli güreşçi Trabzonlu Fatih Çakıroğlu ve 2006 Kırkpınar Başpehlivanı Antalyalı Osman Aynur da üçüncülüğü paylaştı. Başpehlivanlığı kazanan Ekrem Yavuza kupasını, AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun takdim etti.

108. Fevziye yağlı güreşlerinde diğer kategorilerin birincileri ise şu isimler oldu:

Başaltı: Aydın Koçyiğit, Küçük orta büyük boy: Rıdvan Fidan, Küçük orta küçük boy: Hüseyin Özdemir, Deste büyük boy: Rıdvan Kaya, Deste küçük boy: Ramazan Sarı, Ayak boyu: Umur Aybey, Tozkoparan: Selçuk Kılıçaslan, Teşvik 2: Kadir Yılmaz, Teşvik 1: Turgut Aybey, Minik 2: Sinan Yıldız, Minik 1: Fikri Emir.

http://cdn.yenisafak.net/site/fevz2ef0eb6d1.jpg

Fevziye'de güreşen başpehlivanlar şunlardı: Osman Aynur, Ali Gökçen, Güngör Ekin, Osman Özgün, İsmail Balaban, Erkan Ertan, Enver Erişti, Ekrem Yavuz, Nail Kurt, Arif Akın, Ahmet Yavuz, Kaan Kaya, Hasan Cengiz, Hasan Tuna, Mehmet Yeşil Yeşil, Faruk Akkoyun, Şükrü Kazan, Mustafa Kemal Karaboğa, Ahmet Kavakçı, Sezgin Yüksel, İbrahim Çoraman, Fatih Çakıroğlu, Mustafa Başdemir.

Fevziye Güreşleri'nin tarihi

1800'lü yılların sonunda Kafkasya'dan göçenlerin kurduğu Fevziye köyünde, 1901 yılında köy düğünlerinde gençlerin güreş tutmasıyla bir gelenek halini alan yağlı güreşler, zamanla tüm çevre köylerinin toplandığı, etli pilav ikram edilen ve yağlı güreş tutulan özel bir gün haline getirildi.

Fevziye Köyü Güreşleri 1960 yılına kadar Köy Muhtarlığının ve gençlerin organizasyonunda devam etti. Bu tarihten sonra Köy Cami Yaptırma Derneği yararına, 1968 yılına kadar güreş organizasyonunca sürdürüldü. 1968 yılında kurulan Fevziye Köyü Dayanışma ve Güzelleştirme Derneği'ne devredildi. Her yıl düzenli biçimde yapılan ve Türkiye'nin bir çok ilinden gelen pehlivanların katıldığı Fevziye Güreşleri için köyde özel olarak güreş alanı, tribün, soyunma odaları bulunan spor tesisleri oluşturuldu.