Aziz Yıldırım: Ali Koç yalan söylüyor

Aziz Yıldırım, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un kulübün borcuna ilişkin yaptığı açıklamalara sert tepki gösterirken, rakamın doğru olmadığını söyledi. Gerçek borcun 621 değil 429 milyon euro olduğunu savunan Yıldırım, Koç’u 3 Temmuz şike kumpasını da es geçmekle suçladı.

Yeni Şafak
​Fenerbahçe Eski Başkanı Aziz Yıldırım

Fenerbahçe Eski Başkanı Aziz Yıldırım, mevcut başkan Ali Koç’un, kulübün borcuna ilişkin yaptığı açıklamalara sert çıktı. Yıldırım, “Sayın Koç, borçlar üzerinden bir değerlendirme yapmış ve bu yüzden mali yapıyı olduğundan daha olumsuz bir şekilde açıklamıştır. Borç kalemleri içinde gözüken fakat fiilen ödenmeyecek borç kalemleri düşüldüğünde ödenmesi gereken gerçek borç 429 milyon Euro’dur” dedi.

Fenerbahçe’de günlerdir merakla beklenen açıklama geldi... Sarı-lacivertli kulübün bir önceki başkanı Aziz Yıldırım, mevcut başkan Ali Koç’un, önce kulübün resmi yayın organlarından FBTV’de yayınlanan ‘Camiaya Sesleniş’ programında, ardından ise Yüksek Divan Kurulu’nda kulübün borcuna ilişkin yaptığı açıklamalara sert çıktı.

Yazılı bir açıklama yapan Yıldırım, mali uzmanlara göre bir işletmenin mali değerlendirmesinin sadece borçlar üzerinden yapılamayacağını belirterek, “Aktiflerin yani varlıkların ve alacakların da mali değerlendirme yapılırken göz önünde bulundurulması gerekmekte. Sayın Koç sadece borçlar üzerinden bir değerlendirme yapmış ve bu yüzden mali yapıyı olduğundan daha olumsuz bir şekilde açıklamıştır. Sayın Karaçam (Burhan Karaçam) tarafından da Yüksek Divan Kurulu Toplantısı’nda bir kere daha kamuoyuna açıklandığı gibi 3 Haziran 2018 tarihindeki genel kurulda üyelerimize sunduğumuz Faaliyet Raporunun 66’ncı sayfasında Fenerbahçe Spor Kulübü ve Bağlı Ortaklıklarının konsolide edilmiş borcu; 2 milyar 559 milyon TL olarak gösterilmiştir. 31.12.2017 tarihindeki Euro kuru karşılığı ile Fenerbahçe Spor Kulübünün konsolide edilmiş borçları toplamı 567 milyon Euro’ya tekabül etmektedir. Ödenecek gerçek borcu görebilmek için bu borçtan, fiilen ödenmeyecek nitelikteki borçların düşürülmesi gereklidir. Mali uzmanların görüşüne uygun olarak konsolide bilançoda borç kalemleri içinde gözüken fakat fiilen ödenmeyecek borç kalemleri düşüldüğünde 31.12.2017 itibariyle gerçek borçu yani ödenmesi gereken borç 429 milyon Euro’dur” açıklamasını yaptı.

TEMLİKLERİN BİR KISMINDAN ZATEN HABERİ VARDI

Aziz Yıldırım, Koç’un, TTK. Mad. 376 ile alakalı açıklamaların, KAP’a verilen raporlarda gösterildiği halde Genel Kurul’a sunulan Faaliyet Raporu’nda gösterilmediğine ilişkin açıklamarı içinse, “Faaliyet Raporu’nun 75’inci sayfasında TTK. Mad. 376 ile alakalı açıklamanın üstelik bizzat tarafımızca yapılmış olduğu hususu da açık bir şekilde görülmektedir. Yine programda sporculara gecikmiş ödemeler olduğundan bahis edildi. Sözleşmelerde ortalama iki aylık muacceliyet şartı bulunmakta. Bu uygulama kulübümüze has bir uygulama değil. Tüm futbol sektöründe yapılagelen yaygın bir uygulama şekli. Yeni yönetimimiz tarafından ödenmiş, sporcu ücretlerinin de güncel borç olarak mevcut borca ilave edilmesi de yanlış olmuştur” dedi. Yıldırım, mevcut F.Bahçe Başkanı’nın temlik ve ipoteklerle ilgili açıklamalarına karşılık olaraksa, “Toplam borcun hemen hemen tamamı alacak temliki ile güvence altına alınmış ve bu şekilde ödenmektedir. Bu şekilde tahsil edilen temlik tutarı kadar borç ödenmiş olacak ve kulübün, ödeme tutarı kadar yeniden temlik yapması ve yeni nakit akışı oluşturması mümkün olacak. Yeni yönetimin, söz konusu kredi limitlerini azaltmayı tercih etmesi halinde azalan limitler oranında ipotek ve rehinleri çözdürmesi her zaman mümkün. Programda açıklandığı şekilde hakim hissedarlığın kayıp edilmesi ihtimali hiçbir şekilde bulunmamaktadır. Kaldı ki Vakıfbank ve Denizbank rehinleri Sayın Ali Koç’un yöneticilik yıllarında mevcut. Sayın Ali Koç tarafından da hisse rehinleri bilinmekte” ifadelerini kullandı.

FETÖ’yü görmezden geldi

Ali Koç’un açıklamalarına cevap veren Aziz Yıldırım, “Sayın Ali Koç, 24 Temmuz’da, ‘Camiaya Sesleniş’ programında, kulübümüzün, 3 Temmuz Kumpası nedeniyle 2012-2018 yılları arasında mali açıdan büyük darbe yemiş olduğunu, 2012 yılından başlayan ve sonrasında negatife doğru giden dönem zararların olduğunu isabetle ifade etti. Ancak programın devamında bu önemli tespitlerden tamamen uzaklaştı, “kötü yönetimler” ve “yanlışta ısrar” şeklinde dillendirdiği başka bir mecraya girdi ve sürekli bu yönde açıklamalar yaptı. Fenerbahçe ve iştiraklerinin, mali yapılarında, negatif yönde meydana gelen gelişmelerin ana ve büyük sebebi 3 Temmuz Kumpası, sorumlusu ise bu kumpası kuran FETÖ organizasyonudur. FETÖ’nün bu etkisini azaltan, mazur gören ya da görmezden gelen her türlü açıklama sadece Fenerbahçe’ye zarar vermektedir. FETÖ isminin dahi geçmediği açıklamalar son derece zayıftır” ifadelerini kullandı.

Üniversite hayata geçirilmeli

Fenerbahçe eski Başkanı Aziz Yıldırım, mevcut başkanın Fenerbahçe Üniversitesi’nin gerçekleşmesi zor bir hayal olarak nitelendirmesine ilişkin yaptığı açıklamada, “20 yıl önce stadımızı, kulübümüzün kasasında bir lira yokken inşaya karar verdiğimizde bunun hayal olduğunu söyleyenler çoğunluktaydı. Bugün 50 bin kapasiteli stadyumumuzda, taraftarımızın kırdığı kombine rekorlarını açıklayan Sayın Koç, üniversite projemizi, mali gerekçeler ile gerçekleşmesi imkansız bir hayal olarak görmekte. Tarihimiz, gerçekleşmesi ilk başta imkansız gözüken ve büyük Fenerbahçe taraftarının eşsiz gücüyle gerçekleşen büyük hayalleri yazmakta olup, mali gerekçeler ile isteklisi yüzlerce kişi ve kuruma olumsuz cevap verildiği halde Kulübümüzün kurmasına izin verilen üniversite projemizin durdurulmuş olması tarihimizin inkarıdır. BeklentimSayın Koç’un da imzasının bulunduğu üniversite projemizin bir an önce hayata geçirilmesidir” dedi.