Sözleşmeli personele kadro düzenlemesinde en son gelişmeler! 23 Aralık 4B hangi sözleşmeliye, ne zaman kadro çıkacak?

Sözleşmeli memurlara kadro verilmesine ilişkin düzenleme sözleşmeli çalışan yaklaşık 600 bin kişi tarafından merak ediliyor. Sözleşmeliye kadro düzenlemesi için detaylar Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. 4B sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Memur-SEN ile birlikte yürüttüğü ortak çalışma kapsamında ilerliyor. Son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin sözleşmeliye kadro düzenlemesinde kritik bir açıklamada bulunarak süreci değerlendirdi. Bakan Bilgin TBMM'de yaptığı açıklamada, sözleşmeye geçecek meslek gruplarını açıkladı. Peki, 4B sözleşmeli çalışanlara kadro verilecek mi, ne zaman verilecek? Sözleşmeliye kadro kimleri kapsıyor, 4B sözleşmeli personel kimdir, 4B maaşları 2022 ne kadar? 4A - 4B sözleşmeli personele kadro var mı? 23 Aralık sözleşmeliye kadro düzenlemesinde son haberler, son gelişmeler neler? İşte konuya ilişkin en son durum...

Sözleşmeli personel

Son dakika haberleri...Sözleşmeli memura kadro düzenlemesi için çalışma tamamlandı. Bakan Bilgin'den son dakika açıklaması geldi. Kamuda sözleşmeli olarak çalışan 4B'li personelin 4A'lı olarak kadroya geçmeleriyle ilgili Bakan Bilgin TBMM'de son gelişmeleri duyurdu.

SÖZLEŞMELİ PERSONELE KADRO MÜJDESİ NE ZAMAN VERİLECEK?

Sözleşmeliye kadro yasasının önümüzdeki hafta içerisinde TBMM gündemine alınması bekleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TBMM'deki bütçe görüşmelerinde açıklamalarda bulundu. Bakan Bilgin, sözleşmeliye kadro çalışması hakkında şunları söyledi;

Bizim bir hizmet alanımız da Sosyal Güvenlik, Sağlık Sigortası sistemidir. Sağlık Sigortası Sistemi'ne alınmayan kimse yoktur. İlaç tıbbi malzeme konusunda alabildiğine otoriteler tarafından onaylanmış her ilacı kapsam altına alıyoruz. Kampanyalar yapan var. Kaynağı, sömürü kaynağı olarak görenler var geçit vermiyorum. Toplu sözleşmede kayıt altına aldığımız bir düzenlemede sözleşmeli personelin kadroya alınması. 4b-4c-4d'lilerin her tür olursa olsun, kamuda eskiden kalan 32 tür personel var. Bunların hepsini disiplin altına alıyoruz. Öğretmeni alıyoruz. Hemen kadroya geçiyorlar. Yaklaşık 500 bine yaklaşacak sayı gündemde.

Çalışma teknik olarak bitti. İrade Meclis'imizin. Çalışmanın reform niteliğinde olduğunun altını çizmek isterim. Çalışmalar içerisinde istihdamı destekleyecek bir projemiz var. Bu proje ilk defa uygulanan bir projedir. İşletmelere diyoruz, elimizde çeşitli fonlar var. Bütün paraları sanayide, istihdam sürecine dönüştürelim. Birçok ilde uygulamaya kondu. 500 işçi veriyoruz, parasını fondan veriyoruz ama şartı '6 ay parasını biz verirsek, sen 2 yıl çalıştıracaksın' diyoruz. Sanayide nitelikli işgücü yetiştirecek proje geliştiriyoruz.Kurumsal işletmelere de beyaz bayrak vereceğiz. Burada düzgün iş örgütlü işyeri haline dönüştüreceğiz. Sendikalaşmaya karşı işverenleri işyerlerini teşhir etmiş olacağız. Önümüzdeki sorunlardan biri geçici işçiler meselesi. Önemli bir meseledir. Bu sorunu çözüyoruz. Bu sorun çalışmasını bitirdim. İnşallah bu ay içerisinde Meclis'e intikal eder.

SÖZLEŞMELİYE KADRO ŞARTLARI

Sözleşmelide kadroya geçiş durumunda "Mahalli idareler dahil sözleşmeli personelin kadroya geçişlerinde 3 yıl bu statüde çalışmış olma şartı aranacak."

Henüz bu süreyi doldurmamış olanlar ise 3 yılın sonunda aynı hakkı elde edeceklerdir. Daha önceki kadro düzenlemesinin dışında tutulan 227 bin kişi ise süreleri de dolmuş olacağı için doğrudan kadroya geçme hakkını kullanabilecektir.

Yeni statüye göre kamudaki 520 bin sözleşmeli personelden 424 bini isteğe bağlı olarak kadroya geçebiliyor. Kadro kapsamı dışında kalanlar sözleşmeli askeri personel, sözleşmeli akademik personel, sözleşmeli Kit personeli, sözleşmeli sanatçı, sözleşmeli Meclis danışmanı, sözleşmeli sağlık yöneticisi ve tamamı sözleşmeli kurum çalışanlarıdır.

Sözleşmeliden kadroya geçmek istemeyen personelin hakları görev süreleri sona erene kadar şahsa bağlı şekilde devam edecek sonra kadroları kendiliğinden ilga olacaktır.

Kadroya geçen personel kurumlar arası nakil hakkına 4 yıllık sürecin ardından kavuşacaktır. Mahalli idarelerdeki sözleşmelilerden kadroya geçenler sadece mahalli idareler arasında yer değiştirebilecektir. Böylece kamu çalışanlarının önemli bir sorununu daha çözerek sözleşmeli kadrolu statüsünü daha adil ve sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyoruz.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN SÖZLEŞMELİYE KADRO AÇIKLAMASI

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, kamudaki sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesine yönelik düzenlemeye ilişkin, "Mahalli idareler dahil olmak üzere sözleşmelilerin kadroya geçişinde, 3 yıl bu statüde çalışmış olma şartı aranacaktır. Ayrıca 1 yıl da aday memurluk süresi olacaktır. Dolayısıyla sözleşmeliden kadroya geçiş 3 artı 1 yıllık bir süre sonunda gerçekleşecektir." dedi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/11/29/08/24/resized_96d08-2ad90600hzlyxsyfqe20jc4b18tf9gdba.webp

Başkan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı konuşmada, toplantıda, hazırlıkları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen, "kamudaki sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi" konusunu değerlendirdiklerini söyledi.

Bu çalışmayla, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesini temel dayanak haline getirerek, mevzuat karmaşasını gidermek suretiyle "sözleşmeli personel statüsü"nü yeniden belirlediklerini bildiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Mahalli idareler dahil olmak üzere sözleşmelilerin kadroya geçişinde 3 yıl bu statüde çalışmış olma şartı aranacaktır. Ayrıca 1 yıl da aday memurluk suresi olacaktır. Dolayısıyla sözleşmeliden kadroya geçiş 3 artı 1 yıllık bir süre sonunda gerçekleşecektir."

"Halihazırda 3 yılı dolmuş olan sözleşmeliler hemen aday memurluğa geçiş yapabilecektir. Henüz bu süreyi doldurmamış olanlar ise 3 yılın sonunda aynı hakkı elde edeceklerdir. Daha önceki kadro düzenlemesinin dışında tutulan 227 bin kişi ise süreleri de dolmuş olacağı için doğrudan kadroya geçme hakkını kullanabilecektir. Yeni statüye göre kamudaki 520 bin sözleşmeli personelden 424 bini isteğe bağlı olarak kadroya geçebiliyor."

"Kadro kapsamı dışında kalanlar sözleşmeli askeri personel, sözleşmeli akademik personel, sözleşmeli KİT personeli, sözleşmeli sanatçı, sözleşmeli Meclis danışmanı, sözleşmeli sağlık yöneticisi ve tamamı sözleşmeli kurum çalışanlarıdır. Sözleşmeliden kadroya geçmek istemeyen personelin hakları görev süreleri sona erene kadar şahsa bağlı şekilde devam edecek, sonra kadroları kendiliğinden ilga olacaktır."

KURUMLAR ARASI NAKİL

Başkan Erdoğan, kadroya geçen personelin, kurumlar arası nakil hakkına 4 yıllık sürecin ardından kavuşacağını bildirdi.

Mahalli idarelerdeki sözleşmelilerden kadroya geçenlerin, sadece mahalli idareler arasında yer değiştirebileceğini kaydeden Erdoğan, "Böylece kamu çalışanlarının önemli bir sorununu daha çözerek sözleşmeli-kadrolu statüsünü daha adil ve sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyoruz." dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, bu konudaki hukuki düzenlemenin en kısa sürede Meclise sunularak hayata geçmesini sağlayacaklarını belirtti.

SOSYAL VE MALİ HAKLAR DEĞİŞİYOR

4B kadrolarında KPSS puanına göre istihdam edilen ancak sözleşmeli statüsünde bulunan memurlar görev yapıyor. Bu sözleşmeli memurlar değişiklik ile 4A kadrolarına yani memur kadrolarına geçmiş olacak. Bu geçiş ile birlikte sosyal ve mali haklar da değişecek.

SÖZLEŞMELİYE KADRO SON DAKİKA: ÜZERİNDE YOĞUNLAŞTIK!

Bakan Bilgin'den konuyla ilgili gelen açıklama şöyle:

"Onları ele alıp, onların durumunu inceliyoruz. Sözleşmeliler kapsamında biliyorsunuz 500 bin civarında kişi yer almaktadır.

Şu anda üzerinde yoğunlaştığımız konu sözleşmeli çalışanlar konusudur. Sözleşmelilerle ilgili talepleri değerlendiriyoruz"

SÖZLEŞMELİYE KADRO DÜZENLEMESİNDE EN SON GELİŞMELER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin son açıklamasında sözleşmeliye kadro ile ilgili şu ifadelere yer verdi:

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/11/03/09/06/resized_3816d-5090fe1csc3b6zlec59fmeliyekadro4.jpg

Bakan Bilgin daha önce de şu sözlerle çalışmayı anlatmıştı:

SÖZLEŞMELİYE KADRO MESELESİ NEDİR?

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/11/03/09/08/resized_b1041-82720c2asc3b6zlec59fmeliyekadro.jpg

Kamuda 600 bine yakın sözleşmeli personel var. 600 bine yakın personeli ilgilendiren düzenleme ile kamuda sözleşme türlerinin tek tipe inmesi hedefleniyor.

Sözleşmeli ve kadrolu personel arasında bir takım farklar bulunuyor.

Sözleşmeli personelin kurumlar arası yer değiştirme hakkı bulunmuyor, görevde yükselme sınavına giremiyorlar.

Çalışmanın tamamlanmasıyla, kamuda kadrolar arası farklılıklar ortadan kalkmış olacak.

Kadroya geçiş isteğe bağlı olacak

Düzenlemenin son şeklinin ise önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor.

600 BİN SÖZLEŞMELİ PERSONEL KADRO BEKLİYOR

Kamuda sözleşmeli olarak çalışan yaklaşık 600 bin personelin kadroya geçmesiyle ilgili sona gelindi. Teknik çalışmanın tamamlanmasının ardından hazırlanan iki taslak metin ile ilgili karar verilecek. Bu kapsamda son değerlendirmeleri yapmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Memur-Sen yönetimi, geçtiğimiz günlerde Bakanlık'ta bir araya geldi. Toplantıda, Memur-Sen yönetiminin sözleşmelilere kadro konusundaki raporlarını sunacağı ve bu konuda taleplerini dile getirdiği öğrenildi.

SÖZLEŞMELİ MEMURA KADRO DÜZENLEMESİ NE ZAMAN NETLEŞECEK?

Kamuda sözleşmeli personele kadroda son durum, vatandaşların gündeminde yer almayı sürdürüyor. Ekonominin en önemli başlıklarından olan kamudaki sözleşmeli çalışanlara kadro verilmesine yönelik son viraja girildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin kamuda çalışan 4B'lilerin kadroya alınacağını ve bununla ilgili çalışma yapılacağını söyledi. Sözleşmeli personelle ilgili durum bu hafta yapılacak görüşmede ele alınacak.

SÖZLEŞMELİ PERSONELE KADRO NE ZAMAN ÇIKACAK?

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/11/03/09/08/resized_8e437-28855e99sc3b6zlec59fmelikadro3.jpg

Kamuda binlerce sözleşmeli personel kadroya alınmak için düzenlemeyi bekliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin bu hafta özel bir görüşme yapılacağını ve sözleşmeli personelle ilgili durumun konu edileceğini söyledi.

Diğer yandan Bakan Bilgin kamuda muhtelif kadrolarda çalışan sözleşmeli personele yönelik çalışma sürdürdüklerini dile getirerek, "Çalışmayı bitirmek üzereyiz. Bu ay içerisinde kamuoyuyla paylaşacağımızı açıkladık." demişti.

4B SÖZLEŞMELİ PERSONEL NEDİR?

4-B Sözleşmeli personel: Kamu kurumlarında yıllık sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu görevlileri olmaktadır.

BAĞ-KUR olarak bilinir. Kariyer ve meslek gurupları kategorileri haricinde çalışan kesim 4a gurubu çalışanlarıdır. Hemşire, mühendis, teknisyen, sağlık memuru, koruma, güvenlik kadroları 4b gurubudur. 4b kadro guruplarına ilk defa girecek olan bir kişi KPSS'ye girerek mesleğe başlayabilir.

Türkiye'de mesleklerini icra eden vatandaşlar sosyal güvencelerden faydalanabilmeleri ve belirli şartlar tamamlandığında emekli olabilmeleri için devletin oluşturduğu SGK sistemine ihtiyaç duyar. Mesleklerini icra eden vatandaşların Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı olan çeşitli kurumlarda çalışmalıdırlar. Devlet memurları yasasına göre 4A, 4B, 4C ve 4D olmak üzere dört ayrı kategoride çalışan bulunur.

4B KADRO STATÜSÜNDE HANGİ MESLEKLER VAR?

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/11/03/09/08/resized_97d49-57deb553sc3b6zlec59fmeliyekadro2.webp

Kanunun değişmesiyle 4B kadro statüsü, kariyer meslek sahibi kişileri ilgilendirir. Kariyer meslek grubuna sahip kişiler olarak nitelendirdiğimiz ise; hemşire, mühendis, bekçi gibi mesleklere sahip vatandaşları kapsar. 4B kadro, bu mesleklere ek olarak taşerondan kadrolu sürece geçişte de sürekli gündeme gelir. Sizin için yukarıda sıralamış olduğumuz kariyer mesleklerine sahip kişiler ÖSYM'nin hazırladığı KPSS sınavına girerler. ÖSYM'nin yayınladığı tercih kılavuzuna ve KPSS'den aldıkları puana göre tercih yaparlar. Tercih sonucunda yerleştirilen kişiler 4B kadrosuna dahil olmuş olurlar.

4B'liler devletin ihtiyacına bağlı olarak 12 aylık sözleşme ile alınır. Her yıl sözleşmelerinin yenilenmesi gerekiyor. Çalışma koşulları 4A'lılarla aynı olmasına rağmen özlük hakları itibarıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa tabi bulunuyorlar.

4B statüsünü kapsayan meslekler ise; öğretmen, doktor, mühendis, hemşire, teknisyen, veznedar ile diyanet işleri başkanlığına bağlı vaiz, kuran öğreticisi ve imam gibi çalışanlar oluyor. 4B'liler yenilenen kanuna bağlı olarak bu meslek gruplarına bağlı vatandaşları kapsar.

SÖZLEŞMELİ MEMURUN KADROYA GEÇMESİ ZORUNLU MU, İSTEĞE BAĞLI MI OLACAK?

Sözleşmeli ve kadrolu personel arasında bazı farklar bulunuyor. Sözleşmeli personelin kurumlar arası yer değiştirme hakkı bulunmuyor ve görevde yükselme sınavına giremiyor.

600 bine yakın personeli ilgilendiren düzenleme ile kamuda sözleşme türlerinin tek tipe inmesi hedefleniyor. Çalışmanın tamamlanmasıyla beraber kamuda kadrolar arası farklılıklar ortadan kalkmış olacak.

Yeni düzenlemeyle kadroya geçmek isteğe bağlı olacak. Düzenlemenin son şeklinin ise önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor.

4B'Lİ ÇALIŞANLARA KADRO VERİLECEK Mİ?

Takvim gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, A Haber canlı yayınında sözleşmeliye kadro çalışmasının detaylarını değerlendirdi:

BAKANLIKTAN SÖZLEŞMELİYE KADRO AÇIKLAMASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan sözleşmeli personelin memur kadrolarına atanmasına ilişkin açıklama yaptı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Halihazırda görevde bulunan sözleşmeli personel bakımından; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi çerçevesindeki (4/C'den 4/B'ye geçenler dahil) ve bazı kurumsal sözleşmeli personel ile mahalli idarelerde görev yapan yaklaşık 197 bin sözleşmeli personelin süre aranmaksızın hemen kadroya geçirilmesi, ayrıca sayıları yaklaşık 227 bin olan ve 3 1 modeline göre istihdam edilen sözleşmeli öğretmenler, sağlık personeli ve din görevlilerinin de süre aranmaksızın hemen kadroya geçirilmesi, kapsama giren sözleşmeli personelin isteğe bağlı olarak kadroya geçebilmesi, kadroya geçmek istemeyenlerin haklarının görevleri sona erene kadar şahsa bağlı olarak korunması, 4 yıldan daha az hizmeti bulunanların bu süreyi doldurduktan sonra kurum içi veya kurumlar arası naklinin yapılabilmesi ve mahalli idarelerde aynı şartlarda kadroya geçirilen sözleşmeli personelin sadece mahalli idareler arasında yer değiştirebilmesi öngörülmektedir" ifadelerine yer verildi.

"Bu kapsamda, kamudaki yaklaşık 520 bin sözleşmeli personelden 424 bininin memur kadrolarına atanabilmesine imkan sağlanmaktadır" denilen açıklamanın devamında "Sözleşmeli olarak istihdam edilenlerden; kısmi zamanlı ve proje bazlı çalışanlar, yabancı uyruklular, askeri personel, akademik personel, KİT personeli, sanatçılar, meclis danışmanları, Sağlık Bakanlığı yöneticileri ile personelinin tamamı sözleşmeli olan kurumlarda çalışanlar kadroya geçiş çerçevesi dışında kalacaktır" denildi.

Öte yandan, yeni istihdam edilecek sözleşmeli personelin 657 sayılı kanunun 4/B maddesinin sözleşmeli istihdamının temel dayanağı haline getirilerek mevzuat karmaşasının giderilmesi ve kamuya giren sözleşmeli personelin 3 yıl sözleşmeli olarak görev yaptıktan sonra memur kadrolarına atanması, atandıktan sonra da 1 yıl süreyle kurum içi veya kurumlar arası naklinin yapılamayacağının öngörüldüğü aktarıldı

4B SÖZLEŞMELİ PERSONEL MAAŞLARI 2022

HANGİ ÇALIŞANLARA KADRO VERİLECEK?

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, yaptığı açıklamada, 300 bini öğretmen, sağlık personeli ve din görevlisi olmak üzere kamuda 550 bin civarında sözleşmeli personel bulunduğunu söyledi.

SÖZLEŞMELİYE KADRO DÜZENLEMESİ NE ZAMAN UYGULANACAK?

Sözleşmeli memurlara kadro düzenlemesinin bu ay sonuna çıkması bekleniyor. Ancak taslak metinde 31 Aralık 2022 tarihine kadar sözleşmeli olanları içerdiği yer aldığını için düzenleme bu ay sonunda çıksa bile uygulamaya Ocak ayından itibaren gerçekleşeceği söyleniyor.

4A, 4B, 4C NEDİR? KİMLERİ KAPSAR?

4a: SSK'ya pirim ödemesi yapan kişileri kapsar. Bu da bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerin çalışma alanlarını ifade eder. 4a sistemi 5510 sayılı yasa kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu altında yer alır.

4b: Eski adı ile BAĞ-KUR olarak bilinir. Kariyer ve meslek gurupları kategorileri haricinde çalışan kesim 4a gurubu çalışanlarıdır. Örnek verilmek gerekirse, hemşire, mühendis, teknisyen, sağlık memuru, koruma, güvenlik kadroları 4b gurubudur. 4b kadro guruplarına ilk defa girecek olan bir kişi KPSS'ye girerek mesleğe başlayabilir.

4c: Eski tanımda Emekli Sandığına bağlı çalışanlar şuan 4c'de yer alırlar. Diğer bir ifade ile 1 yılın altında süre ile veya mevsimlik hizmet şartlarında çalışan kişiler, Devlet Maliye Bakanlığı'nın ortak görüşünde Bakanlar Kurulunca karar verilen görevde, belirli bir adet ve ücret sınırındaki sözleşme ile çalıştırılanlar, 4c'ye dahil olurlar.

Emekli olan herkesin isimleri 4a, 4b, 4c sigortalı kişiler listesinde ve bu sigorta sistemlerinin birinin içinde mutlaka yer alır. Bu kapsamda 4a,4b,4c sistemlerinin tümü Türkiye'de çalışan vatandaşların sosyal güvencelerden faydalanarak emeklilik şartlarını tamamlamaları halinde, emekli maaşı alabilmelerini sağlayan yapılardır.

ÖZGÜN
EYT'de kadınlar ve erkekler için prim gün sayısı kaç oldu?

GÜNDEM
Bakan Bilgin'den sözleşmeli personele kadro açıklaması: Kapsam belli oldu