Yurt dışı borçlanma ile emeklilik imkanı

Yurt dışında geçen sürelerinizi sigortalılık sürenize eklemek ve emekliliğinizi hızlandırmak mı istiyorsunuz? Yurt dışı borçlanma ile bu mümkün. Yurt dışı borçlanma tutarı, seçtiğiniz günlük kazanç ve borçlanmak istediğiniz süreye göre hesaplanır. Talep dilekçenizle birlikte gerekli belgeleri tamamlayarak başvurunuzu yapabilirsiniz. Peki yurt dışı borçlanma günlük ne kadar? İşte SGK yurt dışı borçlanma sorgulama ekranı.

Yurt dışı borçlanma nasıl yapılır, şartları neler?

Yurt dışında yaşadığınız süreleri sigortalılık sürenize dahil etmek için işlemini değerlendirebilirsiniz. Borçlanma tutarı, belirleyeceğiniz günlük kazanç üzerinden hesaplanır. Başvurunuzu, doldurduğunuz ve istenen belgelerle birlikte gerçekleştirebilirsiniz.

ile emekliliğinize daha erken adım atabilirsiniz. , başvuru tarihindeki güncel kazanç üzerinden hesaplanır. Dilekçe ve gerekli evraklarla başvurunuzu yaparak, yurt dışında geçen sürelerinizi sigortalılık sürenize ekleyebilirsiniz.

Yurt dışı borçlanma nedir?

, yurt dışında geçen süreleri sigortalılık sürenize ekleyerek emekliliğinizi hızlandırmanızı sağlayan bir yöntemdir. Borçlanma tutarı, başvuru tarihindeki güncel kazanç üzerinden hesaplanır ve seçtiğiniz günlük kazanç ile borçlanmak istediğiniz süreye göre değişiklik gösterir. ni ve istenen belgeleri tamamlayarak başvurunuzu Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapabilirsiniz.

Yurt dışı borçlanma başvuru şartları neler?

Türkiye ile Sosyal Güvenlik Anlaşması imzalanmış olsun veya olmasın, yurt dışında çalışan Türk vatandaşı ve doğumla Türk vatandaşı olup çıkmama izni alarak Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler, yurt dışından geçen sigortalılık, işsizlik ve ev kadınlığı sürelerini borçlanarak Türkiye'deki sosyal güvenlik sistemine dahil edebilirler. Bu borçlanma sayesinde, yurt dışından geçen bu süreler Türkiye'de emeklilik, malullük, yaşlılık ve ölüm hallerinde, geçmiş hizmet süresi olarak kullanım ve sigortalılara emeklilik hakkı sağlar.

Yurt dışı borçlanma kapsamında değerlendirilebilecek süreler, yurt dışından geçen sigortalılık koşulları, bu süreler arasında veya sonunda bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ve ev kadının olarak geçen sürelerden oluşur. Yurt dışından geçen bu sürelerin borçlandırılabilmesi için, borçlanma başvurusu anında Türk vatandaşı olmak ya da doğumla Türk vatandaşı olup çıkma izni ile vatandaşlıktan çıkmış olması gerekmektedir. Ayrıca borçlanma kapsamındaki yurt dışı sürelerinin belgelendirilmesi ve yazılı olarak başvuruda bulunulması da mümkündür. Ölen sigortalının hak sahipleri de borçlanma talep tarihinde Türk vatandaşı iseler, borçlanmayı tamamlayabilirler ve bu durumda, sigortalının yurt dışı Türk vatandaşı olarak ömrü süreler için ek bir şart aranmaz. Yurt dışında ikamet ederken, ülkenin vatandaşlığını sürdüren kişiler yurt dışı borçlanma hakkına sahiptir.

Borçlanma kapsamındaki süreler yurt dışında geçen sigortalılık süreleri, bu süreler arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri, ev kadını olarak geçen sürelerdir. Yurt dışı sürelerinin borçlandırılabilmesi için; borçlanma anında Türk vatandaşı olmak ya da doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybetmiş olmak, borçlanma kapsamındaki yurt dışı sürelerini belgelendirmek ve yazılı istekte bulunmak şarttır. Ölen sigortalının hak sahipleri tarafından yapılan borçlanma başvurularında hak sahibinin borçlanma talep tarihinde Türk vatandaşı olması yeterli olup, ayrıca borçlanılmak istenilen sigortalıya ait yurtdışı sürelerinde Türk vatandaşı olma şartı aranmaz. O ülke vatandaşlığı devam edenler de yurt dışı borçlanması yapabilmektedirler.

3201 Sayılı Kanuna Göre Borçlanmanın Şartları Nelerdir?

Yurt Dışında Geçen Hangi Süreler Borçlandırılır?

18 yaşını doldurduktan sonra Türk vatandaşı olarak yurt dışında geçen ve belgelendirilen sigortalılık süreleri ve bu süreler arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile yurt dışında ev kadını olarak geçen süreler Kanun kapsamında borçlandırılabilir.

Yurt Dışında Geçen Hangi Süreler Borçlandırılmaz?

Yurtdışı Borçlanma Belge Sorgulama

Yurt dışı borçlanma belge sorgulama işlemi, SGK'nın e-Devlet üzerinden sunduğu hizmetler sayesinde kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir. Bu sorgulama, yurt dışından geçen sürelerin Türkiye'de sosyal güvenlik sistemine dahil edilmesi için yapılan borçlanma özelliklerinin belirtilmesi ve ilgili bilgilerin eksik olup olmadığının kontrol edilmesini sağlar. yapmak için şu adımları izleyin: