Sehiv secdesi gerektiren durumlar

Sehiv secdesi yapması gerektiği halde, unutan kişi ne yapar? sorusu namazda bir yanlışlık ya da noksanlık yapanlarca sorgulanıyor. Sehiv secdesi yanılma anlamına geliyor. Sehiv secdesi bir namazın farzını geciktirmek, vaciblerinden birini yanılarak terk etmekten veya geciktirmekten dolayı yapılması gereken iki secde ile teşehhütten, salavat ve duaları okumaktan ibarettir. Peki Sehiv secdesi ne demektir, nasıl yapılır? Sehiv secdesini meydana getiren durumlar neler?

Sehiv secdesi nasıl yapılır?

Sehiv secdesi sünnettir, zamanı ise selamdan öncedir. Sehiv secdesi namazda yanılmaktan dolayı özür dilemeye benzeyen bir durum gibidir. Peki sehiv secdesi ne zaman gerekir, nasıl yapılır? İşte sehiv secdesini gerektiren durumlar ve sehiv secde yapılışı.

Sehiv secdesi ne demektir?

Sehiv secdesi, yanılma, unutma veya dalgınlık gibi durumlar yüzünden namazın vaciplerinden birini terk veya tehir etme durumunda, namazın sonunda yapılan secdelere denilir.

Sehiv secdeleri sayesinde namazda meydana gelen kusur ıslah edilmiş, eksiklik telâfi edilmiş olur. Namaz esnasında pür dikkat olmak ve titiz davranmak esas olmakla birlikte, çeşitli nedenlerle insanlar namazlarında yanılabilirler. Hangi Sebeplerle Sehiv Secdesi Yapmak Gerekir?

Sehiv secdesi nasıl yapılır?

Sehiv secdesinin yapılış şekli şöyledir:

Sehiv secdesine gitmeden önceki oturuşta da salli-bârik ve diğer duaları okumak caizdir. Sehiv secdesinin, her iki tarafa selam verdikten sonra yapılabileceği görüşünde olanlar bulunmakla beraber; cumhur, sadece sağ tarafa selam verdikten sonra yapılmasını tercih etmektedir (Mevsîlî, el-İhtiyâr, I, 247 vd.).

Cemaatle kılınan namazlarda cemaatin yanlışlıkla dağılmaması için, yalnız sağ tarafa selam verdikten sonra sehiv secdesi yapılması daha faziletlidir ve ihtiyata uygundur.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/09/25/04/02/resized_e73c9-c5350438sehivsecdesi.jpg

Hangi sebeplerle sehiv secdesi yapmak gerekir?

Sehiv secdesi, namazda yanılma, unutma veya dalgınlık gibi durumlar yüzünden namazın sonunda yapılan secdedir. Namazda, unutarak bir rüknün geciktirilmesi, tekrarlanması veya öne alınması ya da bir vacibin terk edilmesi, geciktirilmesi veya değiştirilmesi hâlinde noksanlığın telafi edilmesi için sehiv secdesi yapılması vaciptir (el-Fetâva’l-Hindiye, I, 138 vd.).

Sehiv secdesini yapmayı unutan kişinin ne yapması gerekir?

Namazda kaç rekât kıldığı konusunda tereddüt eden kimse ne yapmalıdır?

Birinci oturuşu son oturuş sanarak selam veren kimse ne yapar?

Namazda son oturuşu yapmadan ayağa kalkan kişi ne yapmalıdır?

Namaz kılmakta olan birisi, son oturuşu yapmadan unutkanlıkla ayağa kalkarsa, secdeye varmadıkça geri oturup tahiyyât duasını okuduktan sonra sehiv secdesi yaparak namazı tamamlar.

Eğer, kalktığı rekâtın secdesini yapmışsa Ebû Hanîfe ve Ebû Yûsuf’a göre artık bu namazın farz namaz olarak tamamlanması mümkün olmaz. Kılmakta olduğu namaz, iki veya dört rekâtlı bir namaz ise bu durumda, bir rekât daha kılarak namazını tamamlar. Bu namaz nafileye dönüşmüş olur. Ardından bu farzı yeniden kılması gerekir.

Farz namazların ilk oturuşunda tahiyyat okunduktan sonra “Allahümme salli ala Muhammed” demek sehiv secdesi gerektirir mi?

İmam farz namazların ilk iki rekâtında Fâtiha’dan sonra bir sûre veya âyet okumamışsa ne yapması gerekir?

Farz namazların 3. ve 4. rekâtında sûre veya âyet okuyana sehiv secdesi gerekir mi?

ÖZGÜN
Namazı bozmayan durumlar maddeler halinde