Yurt dışı oylar artık bu odada

14 Mayıs seçimleri için yurt dışı temsilciliklerinde kullanılan oylar 3 uçakla Ankara’ya getirildi. ATO Congresium’da 5 kilidi bulunan bir odada sıkı güvenlik önlemleriyle korunuyor. Kilitlerden birinin anahtarı YSK Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanı’nda, diğer kilit anahtarları da AK Parti, CHP, İYİ Parti ve MHP’nin yer aldığı 4 siyasi partinin temsilcilerinde bulunuyor.

Resul Ekrem Şahan
Yurt dışından gelen oyların başında yedi 24 nöbet tutuluyor.

Seçimler için yurt dışı temsilciliklerinde kullanılan oylar, 5 kilidi bulunan odada korunuyor.

Yurt dışı temsilciliklerde 9 Mayıs'ta tamamlanan oy kullanma işlemlerinin ardından, Avrupa'da Türk vatandaşlarının yoğun yaşadığı ülkelerde kullanılan oylar, uçaklarla Ankara'ya getirildi. Oyları taşıyan Türk Hava Yolları'nın “Selçuklu”, “Çatalhöyük” ve “Rize-Artvin” uçakları, aralıklı olarak Esenboğa Havalimanı’na iniş yaptı. Uçaktan alınan oyların bulunduğu mühürlü çuvallar, yetkililer tarafından TIR’lara konuldu ve tutanaklar tutuldu. Ardından polis eşliğinde tırlar hareket etti. Siyasi parti temsilcileri de güvenlik amacıyla oluşturulan konvoya dahil oldu. Oylar ATO Congresium'daki Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu'na ulaştırıldı.

7/24 NÖBET TUTULUYOR

Burada oylar, kapısında 5 ayrı kilit takılı bir odada sıkı güvenlik önlemleriyle korunuyor. Kilitlerden birinin anahtarı YSK Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanı’nda, diğer kilit anahtarları da AK Parti, CHP, İYİ Parti ve MHP'nin yer aldığı 4 siyasi partinin temsilcilerinde bulunuyor. Bu 5 temsilci bir araya gelmeden odanın kapısı açılamıyor.ATO Congresium'da ayrıca hem giriş kapıları hem de içeride, güvenlik görevlileri 7/24 görev yapıyor. Yurt dışından getirilen oylar, 14 Mayıs günü saat 17.00'de oy verme işleminin tamamlanmasının ardından diğer sandıklarla eş zamanlı açılacak. Oyların sayım ve dökümleri Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı nezaretinde yapılacak.

Tek tek sayılarak tutanak tutuldu

Havalimanına inen ilk uçakta görevli Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eş Başkanı AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Emrah Karayel, oyların taşıma işleminde geniş bir güvenlik önlemi olduğunu söyledi. “Oylar uçağa kadar getirirken bütün siyasi parti temsilcileri bu oyların yanındaydı” diyen Karayel süreci şöyle anlattı: “Her partinin temsilcisinin bulunduğu bir heyet tarafından kontrol edildi. Oy bitiminden sona bunlar paketlendi. İlgili temsilciliğin resmi mührüyle ilgili mühürlendi. Tutulan tutanaklar da bütün siyasi parti temsilcilerin ıslak imzalarıyla imzalandı. Bizler de tek tek sayarak teslim aldık. Ayrı ayrı yerlerine koyduk. Hepsini streç film ile kapattık. YSK bantlarıyla da bantladık.”