Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasının yapılacağı 16 Nisan Pazar günü iletişim ve haberleşmede sorun yaşanmaması amacıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesine oluşturulan Referandum Koordinasyon Merkezi, pazartesi günü itibarıyla 7 gün 24 saat esasına göre çalışmaya başladı.
Operatörler ile Türksat AŞ tarafından oluşturulan koordinasyon ekipleri, referandum için BTK'da oluşturulan Referandum Koordi̇nasyon Merkezi̇ ekipleriyle sürekli bilgi alışverişinde bulunacak. İletişim ve haberleşmede süreklilik için yedekleme ve izleme yapacak operatörler, fiziksel caydırıcılığı sağlayacak güvenlik tedbirleri alacak.
Sistemlerde kaynaklanabilecek hataların asgariye indirilmesi için kritik seviyede gerekli olmayan herhangi bir değişikliğe gitmeme kararı alan operatörler, üçüncü taraflarla ilgili erişim kontrollerini gerçekleştirecek. Acil durum uyarı ve alarm çalışmaları yapacak operatörler, bu kapsamda oluşturdukları planları gözden geçirecek.
Türksat AŞ de referandum dolayısıyla televizyon yayınları ile sağladığı servis hizmetlerinin kesintisiz gerçekleşmesi için gerekli önlemleri aldı.
"Şebeke ve altyapı merkezlerimiz yedekli sistemlerle çalışacak"
Türk Telekom Üst Yöneticisi Paul Doany, Türk Telekom olarak halk oylamasının, iletişim teknolojileri açısından kesintisiz ve güven ortamında geçmesi için hazırlıklarını tamamladıklarını dile getirerek, Türkiye’nin 81 ilindeki güçlü altyapılarıyla abonelerine kesintisiz, hızlı, kaliteli ve güvenli iletişim sunmaya devam edeceklerini kaydetti.
Ankara ve İstanbul’da iki servis yönetim merkezinin, Referandum Koordinasyon Merkezi olarak görev yapmak üzere hazırlandığını anlatan Doany, "Eş zamanlı çalışabilen, aynı yetkinliğe sahip ve tam yedekli bu merkezler, oy verme sürecinde ve oyların sayımı yüzde yüz bitene kadar ülke çapında kesintisiz ve güvenilir iletişim hizmeti sağlamak üzere çalışacak. Koordinasyon merkezlerimiz, Türkiye çapındaki merkez ve bölge ekiplerimizin yanı sıra BTK'daki ekiplerle de sürekli bilgi alışverişinde bulunacak." ifadelerini kullandı.
Doany, halk oylaması günü herhangi bir sorunla karşılaşılmaması adına teknik ekiplerin vardiyalı olarak 15 Nisan Cumartesi saat 00.00’dan itibaren çalışmaya başlayacağını belirtti.
Halk oylaması süresince tüm sistemlerin anlık olarak takip edilerek, ortaya çıkabilecek sorunların en hızlı şekilde çözüme kavuşturulacağına dikkati çeken Doany, "Referandum boyunca şebeke ve altyapı merkezlerimiz yedekli sistemlerle çalışmaya devam edecek." dedi.
"Ani gelişecek trafik artışlarını karşılayabilecek kapasiteye sahibiz"
Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi Colman Deegan da şebeke ağına yaptıkları yatırımlarla ani gelişebilecek trafik artışlarını rahatlıkla karşılayabilecek kapasiteye sahip olduklarını belirterek, bu kapsamda referandumda talep artışına yanıt verebilmek için teknolojik altyapı ve insan kaynarıyla gerekli önlemleri aldıklarını söyledi.
Halk oylamasında herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için gerekli optimizasyonları sağladıklarını dile getiren Deegan, "Vodafone olarak Türkiye’nin dijitalleşmesine liderlik etme vizyonumuz doğrultusunda tüm müşterilerimize her an ve her yerde kesintisiz iletişim hizmeti sunmaya devam edeceğiz." diye konuştu.
"Hazırlıklarımızı tamamladık"
Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ise iletişim sektörünün ülke için ne kadar kritik bir öneme sahip olduğunun hain darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz'da çok net bir şekilde görüldüğünü ifade ederek, referandum boyunca ülkede iletişimin kesintisiz, hızlı ve güvenli bir şekilde sürdürülmesi için Turkcell olarak hazırlıklarını tamamladıklarını bildirdi.
Şirket içinde oluşturulan özel ekiplerin referandum süresince çalışacağını dile getiren Terzioğlu, "Kullanıcılarımız, referandum boyunca 4,5G deneyimiyle bulundukları yerden sorunsuz bir şekilde haberleşebilecek." değerlendirmesinde bulundu.