Türkiye, mahalli idarecilerini belirlemek üzere yarın sandık başına gidiyor. Seçim sırasında oyların geçersiz sayılmaması için bazı kurallara dikkat edilmeli. 57 milyon seçmen, sandık başında 10 önemli noktaya dikkat etmesi gerekiyor.
Türkiye’de, yaklaşık 57 milyon seçmen mahalli idarecilerini belirlemek üzere, yarın sandık başına gidecek. Seçim sırasında oyların geçersiz sayılmaması, seçmenlerin demokratik haklarını kullanabilmesi için bazı kriterlere dikkat edilmesi gerekiyor. Seçmenin dikkat etmesi gereken 10 önemli nokta şöyle:
* Saatlere dikkat edin
Artvin, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Hakkari, Rize, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şırnak’ın da aralarında olduğu 32 ilde seçmenler 07.00-16.00, diğer illerde 08.00-17.00 saatleri arasında oyunu kullanabilecek.
* Bitse bile sırada bekleyin
Oy verme saati bittiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak.
* kullanacağınız yeri öğrenin
Vatandaşlar, ilk olarak nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenecek.
* Kimlik belgenizi unutmayın
Seçmenlerin oy verme günü yanına Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan, kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki bir belgeyi yanında bulundurması gerekecek.
* Seçmen kağıdı zorunlu değil
Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak.
* Cep telefonuyla kabine girmeyin
Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak.
* Oy pusulasını kontrol edin
Oy pusulasında yırtık, işaret veya yazı olmamasına dikkat edilecek. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.
* Hepsini tek zarfa koyun
Büyükşehirlerdeki seçmenler, "büyükşehir belediye başkanı", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy kullanacak. Büyükşehir olmayan illerde ise "il genel meclisi üyeliği", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ve "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy verilecek. Köylerde ise "il genel meclisi üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar meclisi" için oy atılacak. Tüm oy pusulaları tek zarfa koyulacak.
* Kabinde fazla kalmayın
Oy pusulasını hazırlamak için, kapalı oy verme yerinde, normal süreden fazla kalan seçmenler, kurul başkanı tarafından makul bir süre verilerek uyarılacak.
* İmza atmayı unutmayın
Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısını imzalayacak.
Pusulaya ve mühre dikkat
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 31 Mart'taki mahalli seçimde oyların hangi hallerde geçerli, hangi hallerde geçersiz sayılacağını belirledi.
GEÇERSİZ
YSK Genelgesi'ne göre, şu şekildeki oy pusulaları geçersiz sayılacak:
*Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, arkasında sandık kurulu mührü ve YSK filigranı bulunmayan oy pusulaları.
* Hiçbir yerine "evet" ya da "tercih" mührü basılmamış oy pusulaları.
* Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ayrılan alanlardan birden fazlasına mühür basılmış oy pusulaları.
* Birden fazla siyasi partiye veya bağımsız adaya ayrılan alana taşmış "tercih" veya "evet" mührü basılan oy pusulaları.
* Sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenmiş oy pusulaları.
* Bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış oy pusulaları.
* "Tercih" veya "evet" mührü dışında herhangi bir özel işaret, herhangi bir isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılmış oy pusulaları.
* Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bölümleri belirgin bir şekilde ve özel olarak karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş pusulalar.
* Yazılar, harfler, sayılar yazılmış veya şekiller çizilmiş birleşik oy pusulaları.