CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu- İyi Parti (İP) Genel Başkanı Meral Akşener arasında Güneş Motel vakasını aratmayan pazarlıkla İP’i seçime sokmak için görevlendirilen 15 CHP’li vekil yeni talimatla partilerine döndü.
2014’te Cumhurbaşkanı adayını ABD’den gelen Ali Rıza Bozkurt’un suflesiyle ilan eden Kılıçdaroğlu, 24 Haziran stratejisinin ilk adımını ‘İP’le attı. Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi’ne danışma gereği bile duymadan 15 milletvekilini İP’e verdi. Kılıçdaroğlu’nun “İstifa edin ve Akşener’in partisine geçin” diye talimat verdiği 15 CHP’li milletvekili, partilerinden istifa ederek İP’e geçmesiyle Akşener Meclis’te grup kurdu.
GÖREV TAMAMLANAMADI
CHP’nin FETÖ ile bağlantısı gün yüzüne çıkan eski Genel Sekreteri Kasım Gülek’in kızı Tayyibe Gülek’in evinde gerçekleşen Akşener- Kılıçdaroğlu toplantısı sonrasında seçime girip giremeyeceği tartışılan İP’e 15 milletvekili gönderilerek bu partinin seçime girebilmesi sağlama alınmıştı.
Söz konusu vekillerin transferi siyasi kulislerde Akşener’in cumhurbaşkanlığına adaylığının da garanti altına alınması şeklinde yorumlandı. Çünkü henüz o zaman imza toplamaya başlamayan Akşener, grubu bulunduğu için de 24 Haziran’da cumhurbaşkanlığına aday olabilecekti. Akşener 100 bin imzaya ulaşınca vekillerin de İP’de bulunmalarının bir nedeni kalmadı. 15 milletvekili Kılıçdaroğlu’nun yeni talimatıyla dün CHP’ye döndü.
ÇIRAY TESLİM ETTİ
Partilerine dönen vekilleri İP Sözcüsü Aytun Çıray CHP’ye teslim etti. Ardından Meclis’te konuya ilişkin basın toplantısı düzenlendi. 15 vekilin CHP listelerinin en üst sıralarından aday gösterileceği belirtiliyor. Bir siyasi partinin Meclis’te grup oluşturabilmesi için en az 20 milletvekili tarafından temsil edilmesi gerekiyor. Toplamda 5 milletvekili olan İP, CHP’li 15 vekilin katılımıyla Meclis’te grup oluşturmak için gerekli sayıya ulaşmıştı. Böylece İP; AK Parti, CHP, HDP ve MHP’nin ardından parlamentoda grubu bulunan beşinci parti durumuna gelmişti. İP’in Meclis’teki grubu 18 gün sürdü. İkame vekillerin CHP’ye dönmesiyle İP’in Meclis’te grubu kalmadı.
O kara lekeyi çıkaramazsınız
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, İyi Parti'ye geçen 15 milletvekilinin CHP'ye dönmesini değerlendirdi.
Bozdağ, "Niye gittiler, niye geri döndüler? Neden ağlaya ağlaya gönderildi, neden şimdi tekrar gülerek geri döndürüldü?" diye sordu. Bunu giden milletvekillerinin de kamuoyunun da anlayamadığını belirten Bozdağ, bu milletvekillerinin giderken de şimdi de CHP'li olduğunu, bir şeyin değişmediğini bildirdi. Bozdağ, "Madem giderken CHP'liydiniz, geldiniz yine CHP'lisiniz, öyleyse neden böyle bir halt ettiniz? Herkes merak ediyor" ifadesini kullandı. Bunu Türk demokrasi tarihinde Güneş Motel'den daha büyük bir kara leke, siyasal ahlaksızlık olarak nitelendiren Bozdağ, "Bu, CHP'de demokrasinin olmadığını, tek adamlığın ve Kılıçdaroğlu diktatörlüğünün hakim olduğunu çok net gösteriyor. Ama öyle bir kara leke sürdünüz ki bunların alnını öperek o kara lekeyi çıkarmanız mümkün değildir “dedi.
Demokrasi katili boynu bükükler
MHP Lideri Devlet Bahçeli, 15 vekilin İYİ Parti’ye geçtikten sonra yeniden CHP’ye geri dönmesine sert tepki gösterdi. Twitter hesabından paylaşımlar yapan Bahçeli, “15’liler olayı demokrasinin soysuzlaşması, milli iradenin inkarıdır” dedi. 15 milletvekilinin “eşit ve adil bir seçimin önünü açtıkları” değerlendirmesine tepki gösteren Bahçeli, “Bu açıdan, CHP ve İP Türk siyasetinin yüz karası mevkiine çoktan çıkmışlardır. Gözyaşlarıyla, boynu bükük şekilde, adeta pazarda alıcısını bekleyen zincirlenmiş köleler gibi 22 Nisan’da İP’e zorla geçirilen 15 CHP milletvekili, 18 gün sonra kendi mahallelerine dönmüşlerdir. Karşımızda demokrasi kahramanları değil, demokrasinin katilleri vardır ve alayı lekelidir. Yere batsın sizin kiralık siyasi açmaz ve anlayışınız. 15’liler olayı demokrasinin soysuzlaşması, milli iradenin inkarıdır” ifadelerini kullandı.