Namazı huşu ile kılmak, ibadet esnasında gönülden bir bağlılık ve derin bir saygı içerisinde olmaktır. "Huşu," Allah'a olan sevgi, saygı ve korkudan kaynaklanan bir tevazu ve teslimiyet halini ifade eder. Bu, kişinin namaz sırasında zihnini ve kalbini sadece Allah'a odaklaması, dünyevi düşüncelerden arınarak tüm benliğiyle ibadete yönelmesi anlamına gelir.
Namazda elbise düzeltmek namazı bozar mı?
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, Rükuya veya secdeye giderken pantolonu çekmek namazı bozar mı? sorusuna şu yanıtı verdi:
Kişi namaz kılarken, za halel getirecek hareketlerden kaçınmalı, azalarını kontrol ettiği gibi, kalbini de Allah’a yöneltmelidir. Namaza aykırı olup ‘amel-i kesîr’ olarak nitelenen hareketlerin namazda yapılması namazı bozar.
Amel-i kalîl denilen, basit hareketler ise namazı bozmaz. Amel-i kesîr için net bir tanım yapma imkânı olmamakla birlikte, tanımlardan birinde dışarıdan gözlemleyen kişide, namazda olunmadığı izlenimini verecek kadar hareket etmek şeklinde izah edilmiştir. Amel-i kalîl ise bunun zıddıdır.
Diğer bir tarife göre de iki el ile yapılması adet olan işler amel-i kesîr, bir el ile yapılan işler ise amel-i kalîldir.