Ramazan'da musiki geleneği: Ramazaniye’den Temcidiye’ye

Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, dînî mûsikîmizde Ramazan’a mahsus Temcid ve Münacaat gibi formların bulunduğunu; eviç, acemaşiran gibi bazı makamların ramazan ayı ibadetlerinde daha çok tercih edildiğini; ve bu uygulamaların başta İstanbul olmak üzere Anadolu’da hâlâ gelenek olarak devam ettiğini söyledi.

Haber Merkezi
Arşiv

Türk musikisinde geniş bir yere sahip olan dinî musiki, özellikle Ramazan ayında farklı bir anlam kazanıyor. Tekkelerin kapatılmasından sonra bu kültür sekteye uğramış olsa da Anadolu’da hâlâ izlerine rastlamak mümkün. Türk din mûsikîsi alanında pek çok kitabı bulunan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk Din Mûsikîsi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi ile Ramazan ayına özel mûsikî formlarını konuştuk.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/04/19/06/24/resized_ce3cd-0665001eturabi1.jpg

ÖZEL FORMLAR VAR

TEMİZ MÜZİK TEMİZ TOPLUM

“Temiz Toplum Temiz Müzik” şiarını açıklayan Prof. Turabi, “Bünyemizin sağlığı için temiz yiyecekler tükettiğimiz gibi ruh sağlımız için de temiz müzikler dinleyip temiz müzikler üretmemiz gerekir. Temiz müzik, temiz toplum ve tertemiz bir ahiret hayatı. Bizim şiarımız da bu olmalı” diye konuştu.

Musiki kulluk şuurunu artırır

RAMAZAN
Ramazan'da musikinin dili bile bir başka: 15 gün neşe 15 gün hüzün