Ramazan: Uslu Yaş: 36 Meslek: Uzman Psikolog Memleket: Antalya
Ramazan ayı, Peygamber Efendimiz'in söylediği gibi şeytanların zincire vurulduğu, orucun kalkan olduğu aydır. Teravih ve mukabele toplumsal olarak bizi birliğe götürürken, oruç ve itikaf kişinin kendisini çevreden soyutlayarak özüne dönmesini sağlar.
Ramazan'ın bize kazandırdığı ortak duygular olsa da ismi Ramazan olan kişilere ne hissettirdiğini merak ettik. Bu merakla 'Bizim Ramazan'lara Ramazan ayını sorduk. İlk olarak Başakşehir'de mütevazı bir psikolojik danışmanlık ofisi olan Uzman Psikolog Ramazan Uslu ile konuştuk.
Çiftçi babanın tek okuyan çocuğu
Ramazan Uslu, 1981 Antalya Kumluca'da çiftçi bir ailenin üçüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. Evli ve 2 çocuk babası olan Uslu 1999 yılında Marmara Üniversitesi Psikolojik Danışmalık ve Rehberlik Bölümü'nü kazanınca İstanbul'da 16 yıllık bir maceranın adımını attı. Bu röportajı yaptığımızda İstanbul macerasına 1 hafta sonra son verecek olan Uslu'yu son anda yakalamış olduk. Ailesi ile birlikte Antalya'ya geri döneceğini belirten Ramazan Uslu, "şehrin bizden götürdükleri getirdiklerinden daha fazla" diyor.
“37 yıldır aradığım kişi yanı başımdaymış"
Çocuk psikolojisi üzerine çalışmalarını yürüterek “Hayat Okulu" projesini başlatan Ramazan Uslu atölye çalışmaları yaparak çift terapisine devam ediyor. Çeşitli atölye çalışmaları ile çiftleri adeta bir sihir uyguladığını söyleyerek birbirleri ile enerji paylaşımlarında bulunmalarını sağladığını söylüyor. Bu zamana kadar pek çok çiftin atölye çalışmaları ile evliliğini kurtardığını söyleyen Ramazan Bey, 37 yıllık evli ve torunu olan bir çiftin çalışma sonunda “37 yıldır aradığım kişi yanı başımdaymış" dediğini bize aktarıyor.
“Öfke örtüyü kaldırmaktır"
Ramazan'da açlık ile ortaya çıkan gerginlik ve öfke hali insanların kontrol edemediği duygulardan. Ramazan Uslu, öfkenin insandaki örtüyü kaldırdığını ve kendi içindekileri gördüğünü ifade ediyor. Bu sebeple gerginliğimizi kontrol edeceğimiz zaman bunu başkalarına mal etmeden Ramazan'da yeni bir bilinç durumuna girilmesi gerektiğini söylüyor.
“Ramazan akıp giden nehirde bir adadır"
Ramazan Uslu, yaşadığımız duygu değişimini ve Ramazan'ın bizde oluşturduğu hisleri şu cümlelerle anlatıyor;
“Zaman, mekân ve eylemler kişinin bilinç durumundaki değişimini etkiliyor. Bireysel olarak öncelikle bunu hatırda tutmak gerekir. Yapılan eylemin bilincimizde hal değişikliğine yol açtığı gerçeği… Bu durum özelikle şehir yaşayanlar için geçerlidir. Şehrin insanı akıp giden nehir gibi sürüklediği bir yön var. Ramazan gibi özel ve nadide bir dönem o akıp giden nehirde bir adacık gibi."