Ramazan ayına sayılı günler kala vatandaşların iftar ve sahur sofraları için mutfak alışverişine çıkması çarşı-pazarı hareketlendirdi. Yağdan şekere, pirinçten bakliyata kadar çeşitli gıdanın bulunduğu Ramazan kolileri 50 liradan başlayan fiyatlarla market raflarında yerini alırken, pazarlarda ise kuruyemişten yufkaya, meyveden hazır tatlılara, kırmızı etten kahvaltılıklara yüzlerce ürün tezgahlara çıktı. Salgına rağmen yaşanan yoğunluk esnafın yüzünü güldürürken, özellikle hurma, kuruyemiş, meyve çeşitleri vatandaştan yoğun ilgi görüyor.
30 GÜNLÜK KOLİ 200 TL
Marketlere göre kıyaslandığında fiyatlarının daha uygun olduğuna işaret eden Karlı, marketlerde ortalama 80 liradan satışa sunulan 5 litrelik ayçiçek yağının toptanda 68-70 liradan satıldığını açıkladı.
KAHVE DÜKKANLARINDA KUYRUK
GRAMAJ OYUNUNA DİKKAT
Ramazan alışverişinde kalite ve fiyatın yanı sıra gramajın da önemli olduğuna vurgu yapan Mustafa Karlı, kendilerinin 5 litreden sattıkları yağın, bazı market raflarında 4 litre 600 gramdan satışa çıktığına dikkat çekerek, vatandaşların alışveriş yaparken dikkatli olması uyarısında bulundu. Zincir marketleri de eleştiren Karlı, “Bazı küçük marketlere, mutfaklara, otellere mal veriyoruz. Mallarımız daha taze, bizzat üreticiden alıyoruz. Üretici ile tüketici arasında köprüyüz. Aldığımız ürünlerin yüzde 80’i yerli. Ramazan ayında özellikle bakliyat tüketimi artacak" diye konuştu.
KIRMIZI ET, PASTIRMA VE SUCUĞA ZAM YOK
Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Recep Bağlamış, Ramazan öncesi pastırma, sucuk ve kırmızı et fiyatlarını değerlendirdi. Bağlamış,
“Pastırmada 2020 yılında ortalama perakende satış 130 ile 170 lira olurken, 2021 yılında fiyat 150 ile 220 lira aralığında oluştu. Sucuk, geçen yıl 65-80 lira arasındaydı, bu yıl 70 ile 90 lira aralığında satılıyor”
dedi. Fiyatta yüzde 20 bir artış olduğuna işaret eden Bağlamış, ancak söz konusu artışın bu aya özel olmadığını savunarak,
“Ramazan ayında pastırma ve sucuk fiyatlarında artış olmayacak”
açıklaması yaptı. Kırmızı et fiyatlarına değinen Bağlamış,
dedi.