Hoşgeldin ya Şehr-i Ramazan

Tüm insanlığın Koronavirüsle boğuşup yüz binlerce kayıp verdiği iki yılın ardından normale dönüş günlerinde mübarek ramazanın manevi iklimine girdik. Onun ruhuna ve Kur’ân’ın mesajına uygun idrak ve davranışla rahmet, mağfiret ve bereket fırsatı şimdi önümüzde.

Arşiv

Peygamberimiz’in, “Evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennemden kurtuluş” olarak nitelediği 11 ayın sultanı ramazan ayı geldi. Kur’an-ı Kerim’de adı geçen ve değerine vurgu yapılan tek ay olan ramazanda, vahiy inmeye başladı. “Bin aydan daha hayırlı” olarak nitelenen Kadir Gecesi ramazanda gizlendi, Hz. Muhammed (s.a.s.)’e Peygamberlik görevi bu ayda verildi.

HATİMİ İHMAL ETMEYİN

Oruç, bu ayın farzı olup teravih namazı ramazanda kılınır. “Kur’an ayı” olarak nitelenen ramazanda mukabele ve hatim ihmal edilmez. Vakit namazları cemaatle kılınmaya özen gösterilirken, ibadetler zikir, dua ve salavatla taçlandırılır. Hayır-hasenatın bolca yapıldığı Ramazan fitre ayıdır da. Bereket, rahmet ve gufran ayı ramazan, günahların bağışlanmasına, duaların kabulüne vesile olduğu inancıyla değerlendirilir.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/04/01/11/11/resized_884fe-cd047342diyetisyenayc59feakman.jpg

Çorbadan sonra10 dakika mola verin

Tek tip beslenmeyin

Diyetisyen Recep Baliba: “Ramazan’da ekmek gibi karbonhidrat bazlı besinleri fazla tüketmemeliyiz. Bunlar bizim çabuk acıkmamızı sağlar. Et gibi, kuru bakliyat gibi protein oranı yüksek besinler Ramazan’ı rahat geçirmemizi sağlayacaktır. İftarda mutlaka yeşillik tüketmeliyiz. İftarda midemize bir anda besin girdiği için sindirimi kolaylaştırması adına yeşillik bize yardımcı olacaktır. Ramazan boyunca tek tip besinler tüketmek yerini her gün farklı besinler tüketerek ihtiyacımız olan vitaminleri karşılamış oluruz.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/04/01/11/12/resized_6e7dc-ef84d53apsikologyazarservetac59fan.jpg

İbadet ettiğimizi unutmayalım

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/04/01/11/13/resized_fd054-2dcacda0prof.jpg

Sofralarda lüks ve israftan kaçınalım

Prof. Dr. Mustafa Karataş: “Ramazan ayı Kur’an ayıdır. Açlığa, susuzluğa sabır ayıdır. Yoksulların doyurulduğu, yetimlerin, muhtaçların fitrelerle, sadaka ve zekatlarla sevindirildiği günlerdir. Elbette oruçluya iftar yaptırmak iftar eden kişinin oruç sevabı azalmadan iftar sahibine ecir kazandırır. Ancak israf ve lüks harcamalardan sorguya çekileceğimizi unutmamak gerekir. Üstelik fakirlerin davet edilmediği iftar sofralarının vebali daha çok olacaktır. Bu yüzden pahalı ve israfa kaçan iftar sofraları yerine bunların bedelini ihtiyaç sahiplerine yardım olarak vermek Hakk’ın rızasına daha uygun olacaktır.”

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/04/01/11/14/resized_5d388-38584ab4proffarukbec59fer.jpg

Bol bol tövbe edersek Rabbimiz affeder

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/04/01/11/14/resized_fa5b8-0a15fe64prof.jpg

Merhamet ve paylaşma ayı

Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün: “Allah’ın yaratma tarzı ve ilişki tarzı merhametlidir. İnsanın merhameti aynı kökten gelir. Toplum içinde başkalarını koruduğumuz sürece korunuruz, başkaları için iyiliği istedikçe iyi oluruz. Allah ‘Rahim’ olduğu için kötü davranış sergileyene sabır gösterir. İslam’ın kurucu kelimesi rahmettir merhamettir. Adalet gibi terimler merhameti takip ederler. Bir orucu tutuyoruz yerine göre de oruç bizi kötü örneklik sergilemekten bizi alıkoyar. Oruç pasif değil bizi yapılandıran bir süreç. ‘Ramazan merhamet ve paylaşım ayı’ Derseniz böyle davranırsınız.”

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/04/01/11/15/resized_9d0ed-1f45e662doc3a7.jpg

İyiliğe koyulmanın zamanıdır

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/04/01/11/16/resized_02237-2f672921doc3a7.psd

Asıl amaç ahlakı güzelleştirmektir

Doç.Dr Ahmet Temel: Oruç dışında Ramazan’ı bereketlendirecek teravih, mukabele gibi özel ibadetler var. Onun dışında Efendimizin devam ettiği itikaf var. Ramazan, infak ayı. Özellikle yetim sevindirmek, komşuları iftara davet etmektir. Fakirlerle iftar sofrasını paylaşmak gibi infak kapsamında yapmamız gereken çok şey var. Bu ayı manevi perhiz olarak görmek lazım. İnsanların bu zamanda kendi karakterlerinde gördükleri birtakım zaafları iyileştirme onları ıslah etme amaçları olması gerekiyor. Aslında Ramazan’da açlık ve susuzluğun birer araç olduğu burada asli amacın ahlakı güzelleştirmek olduğunu bilmek gerekir.

GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ramazan tebriği: Bereketinin tüm insanlığın üzerine olmasını diliyorum

RAMAZAN
Ramazan ayının ruhu Semerkand'dan TVNET ekranlarına yansıyacak