Oy zarfı yapıştırılmalı mı?

28 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilecek 2. tur seçim öncesi vatandaşlar oyların geçersiz olamaması için araştırmalara başladı. 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 1 milyon 800 binden fazla vatandaşların oyları geçersiz sayılmıştı. Oy verirken merak edilen sorulardan biri "Oy zarfını yapıştıracak mıyız?" oluyor. Peki, oy zarfı yapıştırılmalı, yapıştırılmamalı mı? İşte konuya ilişkin bilgiler...

Oy zarfı

28 Mayıs'ta 2. tur Cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gidiliyor. Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde milyonlarca vatandaş, sandık başına gitti. 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçiminde 1.036.565 oy geçersiz sayıldı. Oyların geçersiz sayılma nedenlerinden biri de zarfların yapıştırılması oldu. Seçmenler zarfı yapıştırmalı mı, yapıştırmamalı? İşte detaylar...

OY ZARFI YAPIŞTIRILMALI MI?

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, vatandaşların doğru bir şekilde nasıl oy kullanmaları gerektiğini açıkladı.

Yurt dışı kütüğüne kayıtlı vatandaşlar oy kullanırken ilk turda yapılan bir yanlışlık dikkat çekti. İlk turda oy kullanan bazı vatandaşların oy zarfının içine notlar yazıp attığı görüldü. Zarfın içerisine atılan notlar ise kullanılan oyu geçersiz sayıyor. Bu sebeple de yaklaşık 1 milyon oyun geçersiz sayıldığı ortaya çıktı.

Yapılan bu hamlenin çok sayıda oyu geçersiz kılmasının ardından İletişim Başkanlığı'ndan konuyla ilgili bir uyarı yapıldı.

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin sosyal medyadan yaptığı açıklamada, vatandaşların zarfın içine pusula dışında bir şey konulmaması gerektiği hatırlatıldı. Açıklamada, "Oy kullanılan zarfların içerisine, birleşik oy pusulasından başka hiçbir şey (not, nesne vb.) konulmaması gerekmektedir. Aksi takdirde kullanılan oy geçersiz sayılmaktadır." ifadelerine yer verildi.

OY NASIL KULLANILMALI?

Öte yandan vatandaşların oylarını nasıl doğru şekilde kullanacağına ilişkin esaslar bir kez daha akıllara geldi. Buna göre vatandaşlar ilk olarak nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenmeli. Bu bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı eline ulaşmayanlar, YSK'nın internet sitesinden, e-Devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilir.

Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin veriyor.

Kimliğinizi unutmayın

Yine seçmenin, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi, "kimliğini tereddütsüz ortaya koyan" resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana vermesi ve seçmen sıra numarasını söylemesi gerekiyor. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamıyor.

Cep telefonu ile kabine girmeyin

Cep telefonu, fotoğraf, görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak sayılıyor. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekiyor.

Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettiği cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan "TERCİH" veya "EVET" mührünü basarak oyunu kullanıyor.

Herhangi bir yerine imza atılmaması ve zarfa bir şey konmaması gerekiyor

Oyun geçerli sayılması için "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması gerekiyor. Zarfa pusulalar dışında bir şey konulmuyor. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmiyor.

ÖZGÜN
Yurt dışı oyları ne zaman sayılacak?

ÖZGÜN
İlk turda sandık görevlisi olanlar 2. turda görev alabilecek mi?

ÖZGÜN
2. tur seçimlerinden sonra 29 Mayıs Pazartesi tatil olacak mı?