Öğretmenlik meslek kanunu yasalaştı mı?

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda görüşmeleri devam eden yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun 3 maddesi daha kabul edildi. Öğretmenlerin özlük hakları, sorumlulukları, görev tanımı ve disiplin cezalarını detaylarıyla belirleyecek olan teklif kabul edildi. 39 maddelik yasa teklifi ile uzman ve başöğretmen olmak için uygulanan kariyer basamakları kaldırılıyor. Peki Öğretmenlik Meslek Kanunu kabul edilen maddeleri neler?

Öğretmenlik Mesleği Kanunu kabul edilen maddeleri

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'nin 3 maddesi daha kabul edildi. Genel Kurul'da kabul edilen maddelere göre, öğretmen ve yöneticilere Devlet Memurları Kanunu kapsamında başarı belgesi, üstün başarı belgesi ve ödül verilebilecek.

Öğretmenlik Meslek Kanunu kabul edilen maddeleri neler?

Kariyer basamakları sınavı kalkacak mı?

39 maddelik yasa teklifi ile uzman ve başöğretmen olmak için uygulanan kariyer basamakları kaldırılıyor.

Uzman öğretmenlik için en az 10 yıl öğretmenlik hizmeti yeterli olacak.

Başöğretmenlik için ise en az 10 yıl uzman öğretmenlik, kademe ilerleme cezası bulunmaması ve akademi tarafından belirlenen uzman başöğretmen eğitiminin tamamlanması şartı bulunacak.

Teklifle Milli Eğitim Akademisi de açılacak. Öğretmen adayları 4 dönem akademide hazırlık eğitimi alacak. Bu süre eğitim fakültesi mezunları için ise 3 dönem olacak.

Akademiye giriş için KPSS puanına bakılacak. Eğitim sonunda başarılı olanlar sözleşmeli öğretmen olarak istihdam edilecek. 3 yıl sonra kadroya geçecek. Eğitimde başarısız olanların ise akademi ile ilişiği kesilecek.