Hz. Muhammed'in (s.a.v.) 13'üncü kuşaktan torunu olan Zeynel Abidin ve kız kardeşi Sitti Zeynep'e ait türbelerin de bulunduğu Nusaybin'deki Zeynel Abidin Cami'inde, 3 yıl önce Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce restorasyon başlatıldı. Geçen sürede restorasyon tamamlandı ancak sokağa çıkma yasağı uygulandığı için ibadete açılması gecikti.
Sokağa çıkma yasağının kısmen kaldırılması ve geçtiğimiz günlerde Zeynel Abidin Mahallesi'nin etrafındaki tel örgülerin geri çekilmesiyle güvenli bölgede kalan Zeynel Abidin Cami, bugün ibadete açılarak ilk kez namaz kılındı. Caminin öğlen namazıyla ibadete açılması cemaat arasında sevinçle karşılandı.
DÜNYA MİRASI GEÇİCİ LİSTESİNE GİRDİ
Zeynel Abidin Cami Külliyesi; Cami, minare, iki türbe (Zeynel Abidin ve onun kız kardeşi Sitti Zeynep Türbeleri), şadırvan, medrese odaları, mezarlık alanı ve yeni abdesthane yapılarından oluşuyor. Külliye yapı olarak bahçeli, açık bir avlunun içerisinde şekillenmiş olup; genel olarak L plan şemasında kesme taş malzemeyle inşa edilmiştir. Cami külliyesinde yer alan türbelerdeki Zeynel Abidin ve kız kardeşi Sitti Zeynep, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) 13'üncü kuşaktan torunları olup tüm İslam aleminde kutsal sayılmaktadır. Türbe üzerindeki kitabeye göre cami 12'inci yüzyılda yapılmıştır. Türbe içerisinde bulunan Arapça bir kitabeden yapılış tarihinin Hicri 500lü yıllar, Miladi olarak 1107-1108 yıllarına tekabül ediyor, bu tarih devlet olarak da, siyasi olarak da Artukoğulları dönemine geliyor. Kaynaklara göre önce türbe sonra da mescit inşa edilmiş. Nisan 2014 tarihinde Zeynel Abidin Cami'inin yanında bulunan Mor Yakup Kilisesiyle birlikte 'İnanç Parkı' projesiyle UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştı.