Deniz yüzeyini kaplayan ve uzun zamandır gündemde konuşulup takip edilen deniz salyası, en az suyun yüzeyi kadar altındaki hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Peki, Uzmanların insan sağlığını doğrudan etkilemeyen ama dolaylı olarak etkilediğini söylediği 'müsilaj' nedir?
MÜSİLAJ (DENİZ SALYASI) NEDİR?
Müsilaj, hemen hemen tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir maddedir. Yapışkan, sümüksü yapıya sahip olan müsilaj deniz sıcaklığının yükselmesi artan bakteriler sonucunda oluşur. Denizlerdeki müsilaj özellikle balıkçıların kabusu olur. Balıkçı ağlarına yapışan müsilaj avlanmayı zorlaştırır. Bitkilerdeki müsilaj, su ve gıdanın depolanmasında, tohum çimlenmesinde ve zar kalınlaşmasında rol oynar. Kaktüsler (ve diğer sukulentler) ve keten tohumları, özellikle zengin müsilaj kaynaklarıdır.
MÜSİLAJ NEDEN OLUŞUR?
Deniz suyu sıcaklığının yükselmesi ve denizlerin durgunlaşması (dalga olmaması) deniz salyasına sebep oluyor. Ayrıca çevre kirliliğinin denizlere yansıması, denizlerdeki kirliliğin ve atıkların çoğalması deniz salyasının oluşmasına neden olan Fitoplanktonların da hızla çoğalmasına neden oluyor. Marmara Denizi'ndeki bu korkutucu görüntünün sebebi olan müsilaj da denizin durgunluğu ve deniz suyu sıcaklığı kadar denizlerin kirliliğinin de payı var. Deniz salyasının temizlenebilmesi için rüzgarın şart olduğu uzmanlar tarafından ilk söylenenler arasında bulunuyor.
MÜSİLAJ NASIL TEMİZLENİR?
Geçtiğimiz günlerde Marmara Denizi’ni yok olma tehlikesiyle karşı karşıya getiren deniz salyasına karşı temizlik çalışmaları start aldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı ekipler, Kadıköy Caddebostan Sahili'nde temizlik çalışması başlattı.
Bakan Kurum, 21 başlık halindeki çalışmayı da şu şekilde dile getirdi:
MÜSİLAJ NERELERDE BULUNUYOR?
İstanbul, Adalar, Tekirdağ, Çınarcık, Bursa, Erdek, körfezler, kıyılar ve denizin derinleri de dahil olmak üzere tüm Marmara, yoğun müsilajın etkisi altında. Müsilaj Gemlik-Mudanya sahillerini boydan boya sarmış. Kurşunlu ve Altıntaş sahillerinde etkisini sürdürüyor.
Bu bölgelerin yanında Marmara’yı kaplayan müsilajın Ege Denizi’ne doğru akmaya başladığı ve Ordu’nun Fatsa sahilinde de ortaya çıktığı görüldü.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise şu ifadeleri kullandı;