Memur izinleri ne olacak? Memur izinleri ne zaman başlayacak? sorularının yanıtını haberimizde sizlerle paylaştık. Memur izinleri bugün Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında belli olması bekleniyor.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: "Bugün itibarıyla kamu personelimizin, kamu görevlilerimizin izin yasağı kaldırılmıştır. Senelik izinlerini kullanabileceklerdir."
15 Temmuz darbe girişimi sonrası kamuda yapılan izin iptalleri memurların kafasını karıştırdı. Darbe girişimi sonrası tüm memurların izinleri iptal edilmişti. Peki memur izinleri ne zaman başlayacak? Memur izinleri ne zamana kadar iptal edildi? 8 Ağustos Bakanlar Kurulu Toplantısı memur izinlerinin şekillenmesine neden olacağı için memurlar açısından büüyk önem taşıyor. Sizde haberimizden yararlanarak 2016 memur izinleri ne zamana kadar iptal edildi sorunuzun yanıtını bulabilirsiniz. İşte konu hakkında merak ettikleriniz...
BAKANLAR KURULU TOPALNTISI BAŞLADI
Başbakan Binali Yıldırım başkanlığındaki Bakanlar Kurulu toplantısı Çankaya Köşkü'nde başladı. Kritik öneme sahip olan toplantıda memur izinleri masaya yatırılacak ve önümüzdeki günlerde memurlara yönelik bir karar alınacak.
Saat 12.00'de başlayan toplantının ana gündem maddesi 15 Temmuz darbe girişimi sonrası atılan adımlar olacak. Daha önce OHAL kapsamında 3 Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkmıştı, dördüncücüsü için çalışmalar sürüyor. Bakanlar Kurulu'nda bakanlar çalışmalarını aktaracak.
MEMUR İZİNLERİ GÖRÜŞÜLECEK
Gazetelerin Ankara temsilcileri ile Başbakanlık Resmi Konutu'nda kahvaltıda bir araya gelen Yıldırım, sohbet sırasında memurların merakla beklediği yıllık izin iptallerinin ne zaman kaldırılacağına dair de konuştu. Yıldırım yıllık izin iptallerinin fazla süreceğini sanmadığını önümüzdeki birkaç hafta içerisinde hayatın normale döneceğini belirtmişti. İzinlerin tekrar hayata geçirilmesi Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelecek. Kamu çalışanlarının izinleriyle ilgili süreç netlik kazanacak. Kamuda açığa alımlar sonrası memur izinlerinin tekrar verilmesi ve izinlerin memurlara tekrar kazandırılması kuvvetle ihtimaller arasında.
MEMURLARA MÜJDELİ HABER
Ankara İdare Mahkemesi, mazeret izinlerinin yıllık izinlerden düşülmeyeceğine karar verdi. Ankara'da Dikimevi Vergi dairesi, bir memuruyla ilgili olarak, 2013 yılında, kullandığı 36,5 saat iznin, niteliği itibariyle mazeret izni olarak görmemiş, bu iznine ilişkin olarak her 8 saati bir günlük çalışma süresine denk şekilde hesaplandığında 4 güne tekabül ettiği ve bu 4 günlük sürenin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104/C maddesi kapsamında değerlendirerek, bir yıl içerisinde toplam 10 güne kadar verilen mazeret izninden düşülmesi gerekirken, yıllık izninden düşmüştür. Mahkeme bu işlemi iptal etmiştir.
RAPOR ALINARAK İZNE AYRILABİLMEK YASAK
Darbe girişimi sonrası memurların izinleri iptal edilirken birçok memur ise rapor alarak izinlerini kullanmak için hastanelere başvurdu. Ancak bu onların bekledikleri gibi olması. Zira rapor artık memurlara kolay kolay verilmezken vatandaşın rahatsız yada hasta olmaması durumunda verilen rapordan doktor sorumlu tutuluyor ve bu sonuçla o doktor FETÖ ile bağlantılı olduğu ifade ediliyor. Gerçekten hasta olan ve rapor alanlar ise günlük olarak hastaneye gidip imza atmaları gerekiyor.
66 BİN KİŞİ UZAKLAŞTIRILDI
FETÖ soruşturması kapsamında bu zamana kadar 66 bin kişi görevden uzaklaştırıldı. Personel açığının en kısa sürede kapatılabilmesi için de, düğmeye basıldı. Yapılacak alımlarda kadro kısıtlaması olmayacak. Önce Kamu Personeli Seçme Sınavı puanına bakılacak olan adaylar, sözlü mülakata da alınacak...
Fetullahçı Terör Örgütü'ne yönelik operasyon kamuda da derinleşiyor. Sayı her geçen gün artıyor. Son olarak görevinden alınan personel sayısı 66 bin 39'u buldu. İncelemeler, soruşturmalar sürüyor. Pek çok kişi memuriyetten atılacak üstelik OHAL kararnamesi ile atılanların kamuya geri dönüşünün de önü kapandı.
Yıl başında bütçede 97 bin memur alımı öngörülmüştü. Büyük kısmı da atandı. Ancak şimdi boşalan kadrolar için yeniden alım yapılacak ve sadece Bakanlar Kurulu'nun onayı yeterli olacak.
İZİN SIRASINDA BAŞKA YERDE ÇALIŞMAK YASAK
Geçim derdinde olan çoğu işçi yıllık izin döneminde para kazanmak için başka işte çalışabiliyor. Ancak, kanuna göre izin döneminde başka bir işte çalışmak yasak. Yakalanmazsa sorun yok ama yakalanırsa işveren izin dönemi için ödediği ücreti isteme hakkına sahip bulunuyor.
KAÇ YIL ÇALIŞAN KAÇ GÜN İZİN KULLANABİLİYOR?
Yıllık izin hakkı, işyerindeki hizmet sürelerine göre şöyle:
Bir yıldan beş yıla (dahil) kadar olanlara: 14 gün
Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara: 20 gün
Onbeş yıl ve daha fazla olanlara: 26 gün
Hizmet süresi ne olursa olsun 18 yaşından küçük, 50 yaşından büyük işçilere: 20 gün