Padişahların el sanatını yaşatıyor

Giresunlu ahşap kakma sanatçısı Filiz Uzun, Osmanlı'da Fatih Sultan Mehmet ve 2. Abdüllhamid başta olmak üzere birçok padişahın uğraş verdiği "sedef kakma" el sanatını yaşatmaya çalışıyor.

Aa
Padişahların el sanatını yaşatıyor

Kentteki bir marangozhanede ahşap kakma sanatına marküteri ile başlayan Uzun, çevresinde gördüğü "ahşabın oyularak içerisine deniz kabuklarının yerleştirilmesi ve işlenmesiyle" ortaya çıkan "sedef kakma" sanatına merak saldı. Uzun, sedef kakma sanatıyla çeşitli eserler ortaya çıkararak insanları tarihin içerisinde farklı bir boyutta hissettirmeyi ve bu sanatın yaşatılmasını amaçlıyor.

Uzun, yaptığı açıklamada, ahşap sanatı merakının, farklı renkteki ağaçlardan oluşturulan figürlerin birbirine yapıştırılmasıyla ortaya çıkan ve "marküteri" adı verilen sanatla başladığını söyledi.

Marküteri sanatıyla bin civarında eser yaptığını dile getiren Uzun, "Bin veya binin üzerinde eserimiz var. Yaptığımız çalışmaları toplumsal olaylara değinerek, toplumumuzun ihtiyaç duyduğu çalışmaları konsept olarak uyguluyorum. Hat sanatı, insan portresi, manzara gibi çalışmalar yapıyorum" dedi.

Uzun, kakmacılığın ağaçların oyularak birbirine geçirilmesi tekniği olduğunu ifade ederek, "Günümüzde de çok nadiren örnekleri bulunmakta, çünkü el yapımı olduğu için çok fazla yapımcısı ve sanatkarı kalmadı ancak tarihi mekanlarda yüzyıllardır bu çalışmalar günümüze ışık tutmakta" diye konuştu.

Giresun Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gazanfer İltar ise 2. Abdülhamid'in ahşap sanatıyla ilgili hünerinin dünyaca meşhur olduğunu söyledi.

Hilalcilikle uğraşan padişahlar arasında 1. Selim, 2. Selim, 1. İbrahim ve 1. Mahmut'un yer aldığını belirten İltar, hilalin kitap okurken satırların takip edildiği ucu sivri kaleme benzeyen, tepe kısmı ise kaşık gibi yapılmış bir alet olduğunu söyledi.