Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkelerde, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı üretilen aşının tedarikinde meydana gelen aksaklıklar nedeniyle kamuoyunda hem AB Komisyonu’na, hem de ülke hükümetlerine yoğun tepki gösteriliyor. Başta Almanya olmak üzere birçok AB ülkesinde aşı miktarının azlığı ve aşılama sürecinin İsrail ve ABD gibi ülkelere göre yavaş ilerlemesi kamuoyunda eleştirilere sebep oldu. AB Komisyonu, özellikle erkenden aşı onayı alan BioNTech şirketiyle sözleşme imzalama konusunda çok yavaş ve tereddütlü davranmakla suçlanıyor. Bu tartışmalar sürerken Pfizer ve BioNTech’in, 15 Ocak’ta Kovid-19 aşısı üretimini artırmak için imalat operasyonlarını yeniden ölçeklendireceği ve bu durumun Avrupa’ya yapılan aşı tedarikini geçici olarak azaltacağına ilişkin açıklama AB ülkelerindeki eleştirileri daha da artırdı.
DEĞİŞİKLİĞE GİTTİ
İTALYA ŞİKAYETÇİ
İtalyan basını ise hükümetin Avrupa’ya Kovid-19 aşısı tedarikini geçici süre azaltacağını açıklayan Pfizer’a karşı yasal yollara başvurmayı değerlendirdiğini ve bu konuda deneyimli hukuk müşavirlerini harekete geçirdiğini bildirdi. İtalya’da Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında lojistik ihtiyaçlardan sorumlu Başbakanlık Acil Tedarik Komiseri Domenico Arcuri, aşı teslimatlarındaki gecikmeler nedeniyle ülkedeki aşılamanın önemli ölçüde yavaşladığını söyledi. Komiser Acuri, Pfizer’ın aşı dozlarını yüzde 20 azaltmasının 27 AB ülkesinin tamamını etkileyeceğini belirtti.
ŞIRINGA SIKINTISI
RUSYA’DAN ALDI
Öte yandan bir başka AB ülkesi Macaristan, aşı sıkıntısı karşısında farklı alternatiflere yöneldi. Daha önce Çin aşısı satın alacağını açıklayan Macaristan yönetimi, dün de Rusya ile Sputnik V aşısı için anlaşma imzaladı. Aşıların, Şubat ayında ülkeye tedarik edileceği belirtildi. Macaristan, perşembe günü Sputnik V’yi acil kullanım için tescil ederek Rus aşısını tescil eden ilk AB ülkesi olmuştu.