Türkiye’nin Faz-2 çalışmalarını başarıyla tamamladığı yerli VLP aşısı, son faz için gönüllü beklerken etkilerine ilişkin güzel haberler var. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, önceki gün Faz-1 aşamasında kendisinin de gönüllü olduğu, virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) yerli Kovid-19 aşısının Faz-2 çalışmasının tamamlandığını açıkladı. Varyantlara karşı dizayn edilen VLP aşısının Delta’ya karşı da etkili olduğu, diğer aşılara göre daha uzun ve güçlü koruma sağladığı öğrenildi.
EN GEÇ 2022’DE KULLANIMDA
Faz-2 çalışmaları tamamlanan yerli VLP aşısının Faz-3 çalışmalarına eylül ayında başlanacak. Son faz çalışmaları için bugüne kadarki gönüllülerden daha fazla gönüllüye ihtiyaç duyulacak. Faz-3 çalışmalarının da yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Aşı için ticari kullanım onayı alınacak ve en geç 2022’nin başında kullanıma sokulacak.
DAHA FAZLA ANTİKOR OLUŞTURDU
Yerli VLP aşı adayının virüse karşı çok daha etkili bir bağışıklık sağlaması öngörülüyordu. Edinilen bilgilere göre varyantalara karşı dizayn edilebilme özelliğini taşıyan VLP aşısının Faz-2 çalışmalarında yeni mutasyonlara karşı da etkili oldu. VLP’nin son dönemlerde Türkiye’de yaygın olan Delta varyantına karşı etkili olduğu da tespit edildi. Diğer aşılara göre daha uzun ve güçlü koruma sağladığı, daha fazla antikor oluşturduğu öğrenildi.
FAZ-3 ÇALIŞMASI EYLÜL’DE
Bakan Varank, VLP aşısıyla ilgili şu açıklamada bulunmuştu: “Eylül’de yerli VLP aşısının Faz-3 çalışmalarına başlamayı planlıyoruz. Şu ana kadar herhangi bir yan etkiyle veya olumsuzlukla karşılaşmadık. İnsan denemelerinin Faz-3 aşamasında daha fazla gönüllüye ihtiyacımız olacak. Sağlık çalışanlarımız büyük özveriyle aşılamayı sürdürüyor. Elbette herkesin aşı olmasını tavsiye ediyoruz. Yerli aşıyı bekleyen vatandaşlarımızı da bu inovatif aşımız için gönüllü olmaya davet ediyoruz” dedi.
VİRÜSÜ TAKLİT EDİYOR
VLP aşılarda, geliştirilen virüs benzeri parçacıklar, virüsü enfeksiyon oluşturmayacak bir biçimde taklit ediyor. Bu parçacıklar bağışıklık tepkisi uyandırırken hastalığa da neden olmuyor. Yerli VLP aşı adayının bir özelliği de diğer VLP aşılarından farkı olarak tasarımında virüsün 4 yapısal proteininin de aşı antijeni olarak kullanılıyor olması. Bu özelliğiyle yerli VLP aşı adayının virüse karşı çok daha etkili bir bağışıklık sağlaması öngörülüyor.