Eşiyle birlikte kurdukları Almanya merkezli BioNTech tarafından geliştirilen aşıya ilişkin konulan Prof. Dr. Uğur Şahin, aşının ilk birkaç milyon dozluk dağıtımını Ocak ayında Avrupa ve ABD’de planladıklarını kaydetti. Şahin, Sağlık Bakanlığı ile yapılacak protokol çerçevesinde 2021’in ilk 3 ayı içinde Türkiye’nin de ihtiyacı kadar aşı dozunu karşılamak istediklerini belirtti. Prof. Dr. Şahin, “Sağlık Bakanlığı kaç doza ihtiyaç olduğu ve ne zaman gerekli olduğunu bildirdiği taktirde, Türkiye için de yeterince aşı ayırmayı istiyoruz” dedi.
NOBEL’E ADAY GÖSTERİLECEK
lProf. Dr. Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci’nin ürettikleri aşı, teknolojisiyle dikkat çekiyor. BNT162b2 adı verilen aşı, patojenler yerine hastalıklarla mücadele eden proteinleri üretmeleri için hücrelere talimat vermek üzere genetik materyal kullanan yenilikçi mRNA teknolojisine dayalı olarak geliştirildi. Aşı, onay alırsa ilk kez bir enfeksiyona karşı gen aşısı kullanılacak. Aşının başarısı dünya basınında geniş yankı uyandırırken çiftin geliştirdiği aşının Almanya’da Nobel Ödülü için aday gösterileceği yorumu yapıldı. İngiliz The Times gazetesi, aşının ardından ilkbahara kadar normale dönüş olabileceğini kaydetti.
Göçmen karşıtlığına en iyi cevap
Eksi 80 derecede korunacak
Güvenlik testlerini tamamlayan ilk koronavirüs aşısı, dünya çapında sevince yol açtı. Fakat aşının dünya çapında kullanılmasına dair önemli bir pratik sorun da bulunuyor: Aşının -80 derecede tutulması gerekiyor. Aşı -70 derecenin üstüne en fazla dört kere çıkabiliyor, aksi takdirde bozuluyor. Bu derece, geleneksel dondurucu ve soğutucuların inebileceği sıcaklıkların çok altında. Prizer’ın kısa vadede bir planı var. Aşı ABD, Almanya ve Belçika’daki Pfizer merkezlerinden dağıtılacak.