Sultanbeyli’de zorlu ikna mesaisi

İstanbul’da aşılanma oranının yüzde 61 ile en düşük olduğu Sultanbeyli’de ekipler zorlu bir mücadele veriyor. Her türlü imkanın seferber edildiği ilçede kapı kapı dolaşarak aşının gücü anlatılıyor.

Aybike Eroğlu
Sultanbeyli Kaymakamlığı, muhtarlıklarda aşılama yapılması için yeni bir kampanya başlattı. Kampanyanın ilk gününde Mimar Sinan Mahallesi’nde aşı ekibi yerini aldı.

Yeni Şafak, İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu'nun yüzde 61 ile en az aşı olan ilçe olarak açıkladığı Sultanbeyli'de aşı çalışmalarının nabzını tuttu. Vatandaşların aşılanması için her türlü imkanı seferber eden Sultanbeyli Kaymakamlığı, muhtarlıklarda aşılama yapılması için yeni bir kampanya başlattı. Kampanyanın ilk gününde Mimar Sinan Mahallesi'nde aşı ekibi yerini aldı. Mahalle Muhtarı Turan Açar, tüm mahalle sakinlerine mesaj atarak çalışma hakkında bilgilendirdiklerini söyledi. Kapıda bir ambulansın da hazır beklediği organizasyon çerçevesinde, Sultanbeyli Devlet Hastanesi'nde görevli doktor ve ebeler hazır bulundu. Aşılama çalışmasının yapıldığı muhtarlık binasına gelen 3 saat içinde 4 vatandaş geldi. Muhtar Turan Açar, mesaj sistemi üzerinden 15 bin kişiye mesaj yollandığını söyledi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/09/18/10/29/resized_1e47f-96deayhancelep.jpeg

KORONAVİRÜS
Aşılı temaslıya karantina yok

SIHHATİM İÇİN AŞI OLDUM

3'üncü hatırlatma dozunu olmak için muhtarlığa gelen 66 yaşındaki Kamil Eren, aşı tercihini Sinovac'tan yana kullanmış. 2 ay sonra dördüncü dozu vurulacağını söyleyen Eren, "Aşıyı destekliyorum. Ben sağlığım sıhhatim için aşı oldum. Bazıları bu iğnenin içinde başka türlü bir şey var diyorlar, aşı olmuyorlar. Yalvarıyorum bir komşum var, gel dedim gelmedi. Ben buna inanmıyorum. Aşıdan sonra kendimi çok iyi hissediyorum, uçuyorum" diye konuştu.

Mahallede servis şoförlüğü yaptığı için Jet Kamil olarak bilinen Eren, aşı vurulmaya da yine aynı servis arabasıyla gelmişti.

ONLAR YANLIŞ YAPIYOR

3'üncü dozu vurulmak için gelen bir başka isim ise 81 yaşındaki Sadık Pakoğlu'ydu. Virüse karşı önlem için aşı olduğunu anlatan Pakoğlu, "Aşı olmayan yanlış yapıyor. Sağlığını düşünen herkes aşı olmalı” dedi.

İkinci doz aşısını olan 50 yaşında Ayhan Celep, Kovid-19 sürecinde oldukça zor günler geçirmiş. Alzeimer hastası annesi kaybettiklerini ancak o sırada Kovid’e yakalandıkları için cenaze merasimine gidemediklerini aktaran Celep, "İnsanların eski günlere dönmemek için aşı olması lazım. Önümüz kış, vakalar yine artabilir. Yeniden kapanma olursa çok kötü olur. Bu ülke yeniden bir kapanma sürecini kaldıramaz" ifadelerini kullandı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/09/18/10/26/resized_0ce85-5155asivurulansadikpakoglubastonututanmuhtarturanacar.jpeg

KAPI KAPI DOLAŞTILAR

22 bine yakın nüfuslu Mimar Sinan Mahallesi'nin Muhtarı olan Turan Açar, şunları söyledi:

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/09/18/10/31/resized_d2d4b-5fc9sultanbeyliilcesaglikmudurlugusubemuduruyakupkaralarortadakiebesuzanozdemirveseldabozkurtsondakidoktorkasimbal.jpeg

PROTESTO EDİYORLAR

Sultanbeyli Mimar Sinan Cami İmam hatibi Ali Sarıçoban da, "Burada insanların aşı olması için çok büyük bir mücadele var. Sahada birlikteyiz, evlere ziyarette bulunuyoruz. Fakat bazı kesimler aşı olmak istemiyor. Önyargıyla hareket edenler var, siyasi olarak hareket edenler var" şeklinde konuştu.

Sultanbeyli Devlet Hastanesi'nde görevli Ebe Selda Bozkurt, "Meydanda aşı standı kurmuştuk, günde ortalama 200 kişiye aşı yapıyorduk. Son gün cuma namazı sonrasıydı 350'yi geçmişti. Namazdan çıkanlar aşıya geliyordu" derken, Ebe Suzan Özdemir ise, kafası karışık olan insanların gelip sorular sorduğunu, kulaktan dolma bilgiler yüzünden bazı insanların korktuğunu aktardı.

İŞİMİZ GÜCÜMÜZ HİZMET

Sultanbeyli Kaymakamı Kemal Kızılkaya de aşı olmayanların kafa karışıklığını gidereceklerini söyledi.

Kızılkaya, “Biz burada virüsle etkin şekilde mücadele edilmesi için gayret ediyoruz. Aşıya karşı bir kesim var ama Sultanbeyli halkına da haksızlık yapılmamalı. Şu ana kadar çok ciddi yol kat edildi, ilçedeki genç nüfusun ağırlıkta olması ve gençlerin yeni yeni aşı olmaya başlaması, süreci dezavantajlı yürütmemize neden oldu" ifadelerini kullandı.

Sultanbeyli İlçe Sağlık Müdürü Dr. Burak Kaya ise şunları kaydetti:

KEMİKLEŞMİŞ GRUBA YAKLAŞTIK

Ekipte görevli Doktor Kasım Bal, "Sultanbeyli'de ciddi bir aşılama çalışması yürütüldü. Özellikle merkezde vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği zamanları yaşadık. Zannediyorum zaman ilerledikçe, o kemikleşmiş gruba yaklaşıyoruz. Bu aşı yaptırmayacağını söyleyen gruba doğru çember daraldıkça, aşılama sayıları da azalacaktır" diye konuştu.

GÜNLÜK 350'Yİ AŞMIŞTIK

Sultanbeyli Devlet Hastanesi'nde görevli Ebe Selda Bozkurt, "Meydanda aşı standı kurmuştuk o dönem randevu alamayan insanlar gelip aşı yaptırıyordu. Günde ortalama 200 kişiye aşı yapıyorduk. Son gün cuma namazı sonrasıydı 350'yi geçmişti. Namazdan çıkanlar aşıya geliyordu. Bunda randevusuz çalışılması etkili olmuştu. Merkezde olması da insanların katılımı için etkiliydi, kararsız olanlar gelip sorular soruyordu biz anlatıyorduk. Sonra aşı olmaya karar veriyorlardı" derken, Ebe Suzan Özdemir ise, kafası karışık olan insanların gelip sorular sorduğunu, kulaktan dolma bilgiler yüzünden bazı insanların korktuğunu aktardı.

Ekibe Sultanbeyli İlçe Sağlık Müdürlüğünde görevli Şube Müdürü Yakup Karalar da eşlik etti. Karalar, vatandaşın aşılanması için her türlü gayretin sarfedildiğini aktardı.